reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Kvašené zelí do sklenic

Ne každý má možnost kvasit doma zelí v sudech, anebo zelí koupit na trhu. Toto zelí se dá podle receptu připravit i v panelákovém bytě do zavařovacích sklenic a odložit do spíže.


  • 3,6

    57×

    3,5 57
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Postup přípravy

Kvašené zelí dělávám už několik roků tímto způsobem a mám doma ve spíži vždy po ruce několik sklenic připravených na vaření dobrot ze zelí. Jako první si omyjeme 0,7 litrové skleněné zavařovací sklenice a víčka, necháme oschnout a jsou připravené na plnění.

Koupíme zdravé tvrdé bílé hlávkové zelí, které očistíme od svrchních a poškozených listů, rozčtvrtíme ostrým nožem, vyřežeme košťál a tuhá žebra. Zelí pokrájíme na menší pásy, které potom pokrájíme nožem na delší úzké proužky, nebo nastrouháme na ručním struhadle či v kuchyňském robotu. Proužky zelí dáme do přiměřeně velké nádoby.

Cibuli očistíme, pokrájíme na půlkolečka a rozebereme na jednotlivé proužky, nebo také nastrouháme na proužky. Cibuli přidáme k nastrouhanému zelí, posypeme solí a celým kmínem. Dobře všechno spolu promícháme a pořádně stlačíme rukama. Někde se zelí v sudech dodnes šlape nohama, nebo zatíží igelitovou taškou naplněnou vodou či obalenou cihlou.

Zelí odložíme přikryté na 4 hodiny do chladu, aby nasolené zelí zkřehlo a pustilo dostatek vody. Touto šťávou budeme zelí zalévat v naplněných sklenicích. Odstáté zelí naplníme do sklenic, každou vrstvu pořádně natlačíme do sklenic a téměř po okraj dolijeme puštěnou šťávou. Pokud by bylo šťávy málo, doplníme ve sklenicích vychladlou převařenou vodou, aby tekutina byla aspoň 0,5 cm pod okraj sklenic.

Naplněné sklenice zavíčkujeme, zkontrolujeme, jestli víčka dobře těsní. Sklenice dáme na pekáč nebo na podnos, který položíme do tepla, nejlépe k radiátoru. Sklenice denně kontrolujeme zrakem, protože při kvašení zelí začne vytékat něco šťávy na podnos s typickým odérem, který nám však nyní bude připadat příjemný.

Vyteklou šťávu z podnosu vylijeme, podnos utřeme do sucha a stejně i sklenice. Víčka se nám sice vydují, ale časem se vcucnou a narovnají. Pokud by některé víčko povolilo, znovu ho zatlačíme pomocí hlavice na zavařování. V případě potřeby dolijeme převařenou vychladlou vodou a víčko vyměníme za nové.

Po třech týdnech je zelí vykvašené a hotové ke konzumaci. Nyní sklenice se zelím utřeme a odložíme na polici do spíže na chladné tmavé místo. Takto vykvašené zelí vydrží tvrdé bez změny barvy, bez újmy více jak rok, mně se stalo, že i 2 roky.

Ochucení kvašeného zelí záleží na každém z vás. Na 1 kg zelí dávám 30 g kuchyňské soli a asi 2 lžíce celého kmínu. Na 1 kg zelí dávám také 300 g cibule. Do jedné sklenice potom dáme dospod 1 bobkový list, 6 kuliček celého černého pepře a 3 kuličky celého nového koření. Někdy dám i 2 kuličky celého jalovce.

Do některých sklenic přidávám pár kousků očištěného křenu, zelí zůstane tvrdší. Do dalších sklenic zase kyselé jablko (obvykle Golden Delicius) pro zlepšení chuti, anebo i křen a i jablko.

Toto kvašené zelí je vynikající na vaření zelných polévek, na přípravu příloh z dušeného zelí, zabijačkového zelí s masem, klobásou, do zelných omáček, různých zelných salátů a množství jiných jídel ze zelí.

Zelí dávám vykvasit do sklenic o objemu 0,7 litru i s víčky nebo do sklenic se závity a závitovými víčky, které se dají lehce rukou zakroutit a dobře drží. Výhodou je, že byt po kvašení zelí nesmrdí jako při kvašení v sudech.

Zelí je vždy po ruce a toto množství v 1 sklenici postačí obyčejně na jedno vaření pro 4 osoby. Vždy si udělám do zásoby jen 6 až 7 sklenic zelí. Když zelí dojde, udělám další várku. Nyní jsem udělala jen z jedné hlávky zelí, která vážila 2,2 kg a mám 6 sklenic kvašeného zelí.

Každý si může doma připravit zelí podle vlastních nároků na množství a práci, přitom bez problémů i v kuchyni v paneláku a nemusí kvašené zelí kupovat. Předně vlastní zelí je přece jen domácí a je lacinější a mnohem lepší.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kvašené zelí do sklenic

    Celkový počet komentářů: 4
    • zázrak jménem zelí
      zázrak jménem zelí

      Komentář k receptu Kvašené zelí do sklenic

      už ty kraviny nezdělujte

      13.10.2020 20:43:21

    • Amavis
      Amavis

      Moje varianta

      Na 1 kg zeli ciste vahy, cili uz bez kostalu, presne 20 g soli, lzicka celeho kminu, cele promicham a utlacim v mise a nechavam 2 hodiny odlezet, az pusti stavu. Dospod sklenice trochu kopru, 1 bobkovy list, par kulicek cerneho koreni, 1-2 kulicky noveho koreni, platek cibule, platek cesneku. Z 1,5 kg zeli nalozim dve 0,7 l zavarovaci sklenice.

      18.10.2019 10:36:29

    • monika
      monika

      Takto kvasene zeli nevarit, ztraci se tim vsechny zdrave hodnoty (enzymy atd.) Nejlepe jist po kazdem jidle na vidlicku na streva...na dobre traveni. Ma i probioticke ucinky �

      12.09.2017 21:18:09


      • Libchen
        Libchen

        Re: nevarit

        Ahoj monika, to je pravda, co píšeš, přesto je to zelí na vaření, stejně jako když ho koupíš, ale je dobré něco pojíst v syrovém stavu, jak píšeš jako probiotikum, souhlasím :-)

        11.10.2017 08:19:05


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Kvašené zelí do sklenic

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.