reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Energetická hodnota

3400 kJ / 812,1 kCal
(na 1 porci)

Postup přípravy

Po přečtení tohoto receptu se možná zaleknete, ale není to vůbec složité. Recept na chléb připravený z tohoto kvásku naleznete zde: Chléb z žitného kvásku

Začátek receptu je trochu zdlouhavější, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Co je hlavní, že Váš chlebíček bude mít přirozeně výbornou chuť.

1.den:
Ve 2-litrové nádobě rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vlažné vody (28 - 30°C). Přikryjeme utěrkou (ubrouskem), necháme stát při 21 - 23°C, v létě dáme do trochu chladnější místnosti.

2. den:
Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, necháme další den.

3. den:
Přimícháme dalších 50 g mouky a již jen 60 ml vlažné vody, přikryjeme a opět necháme stát.

4.den:
přimícháme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody, necháme přikryté ještě 24 hod stát.

Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.

Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání necháme na dně cca 1 cm (může být i více) a oživíme ho (přidáme mouku a vlažnou vodu - třeba jako 4.den.

Jak použít kvásek z lednice:
před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem.

Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice.

Pokud nepečeme často a uchováváme kvásek v lednici, stačí ho 1 - 2x do týdne oživit.... není nutné, někdo dokrmuje i déle jak po týdnu!

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Komentáře k receptu Kvásek z žitné mouky

Celkový počet komentářů: 37
  • Alena
    Alena

    Komentář k receptu Kvásek z žitné mouky

    Stalo se nekomu, ze kvasek zplesnivel? 4 den byl krasne nabontnany ale pokryty tvrdsi stenou a bylim povlakem jak plisnovy syr. Pod tvrdou stenu odendam je krasny kvasek ale asi nemuzu z toho pect jelikoz porch je pokryty plisni ;(
    Co jsem udelala spatne? Muzu nechat kvasek kynout v lednici pokud je doma moc teplo?

    13.09.2017 20:24:41

  • Helena
    Helena

    oživení kvásku

    Dobrý den,
    lze oživit kvásek i dvojnásobnou dávkou,tedy mohu dát do zbylého kvásku 100 g mouky a 120 ml vody?
    Děkuji za odpovědi

    06.09.2016 15:38:15

  • Mirka
    Mirka

    Kvasek se povedl a chlebicek z nej je primo Bozi! ...tedy byl, uz je totiz skoro cely snezeny, smich! Uz nikdy nebudu pect z kvasnic, to je jasne.

    29.05.2016 21:59:54

  • Mirka
    Mirka

    Vcera jsem zalozila kvasek podle tohoto receptu, jenze na 100g mouky bylo te vody (125ml) velmi malo, bylo to silene, ale opravdu silene huste. Takze jsem tam cvrkla trochu vic vody, jenze nevim, jestli jsem udelala dobre, nebo ne. Jak huste to ma spravne byt? Sotva se me podarilo to dohromady spojit. Kdyz tam bylo jen 125ml vody, bylo ji tak malo, ze stale zustavala v misce nejaka mouka a nesla do toho vmichat. Neziju v CR a mam mouku jinsi nez vy, asi hodne saje vodu.
    DEKUJI za odpoved!

    25.05.2016 15:15:52

  • Iva
    Iva

    koupený kvásek

    Koupila jsem v pekárně balíček , ve kterém je již připravený žitný kvásek. Je to ve folii, vypadá to jako pastelína. Teď ale nevím co s tím, protože je to dost husté, nevím kolik toho mám dát do těsta. Zatím jsem pekla chleba jen z droždí a chtěla jsem zkusit i kváskový. Poradí mi někdo? děkuji za odpovědi

    27.03.2015 14:05:42

  • qwert
    qwert

    2kg chléb z 100g kvásku?

    Lze upéci dobrý 2 kg chléb ze 100g silného kvásku? Vezmu 100g hladového vyzrálého kvásku z lednice, přidám 200g žitné a 200g vody, nechám 24h v teple. Zadělám na chléb: 800g pšeničné a 200g žitné a 500g vody. A nechám 24h v 5C-17C. Děkuji za názory.

    26.03.2015 17:17:58

  • František
    František

    kolik dát kvásku

    Dobrý den, když mám po 4 dnech hotový kvásek, kolik kvásku mám dát na první pečení, nežli dám zbytek do lednice. Jsem začátečník a tuto informaci jsem nikde nevypátral. Prosím odpovězte mi někdo zkušený. Děkuji.

    30.01.2015 18:43:55

    • honza
      honza

      Re: kolik dát kvásku

      našel jsem si vlastní jednoduchou cestu k výborným chlebům, a protože jsem začal přesně podle tohoto receptu, vracím sem své nabité zkušenosti.

      Na každý chleba jsem si ze začátku dělal kvásek nový, podle receptu, ale teď už si několik měsíců kvásek pouze přikrmuju. Začínal jsem s žitnými chlebovými, teď používám žitnou celozrnnou. Čili na tom, pro krmení kvásku, nezáleží. Pro chuť a vlastnosti chleba samozřejmě trochu ano. Kvásek mám ve sklenici zadělané ubrouskem, při teplotě cca 10° a přikrmuju 1x za 2-3 dny. Po delší době, bez přikrmení, chytne vůni do acetonu, takže je třeba oživit, tzn. buď odebrat na kvas na chleba (viz. dále) a dokrmit, nebo (když nechci péct) trochu vyhodit a opět dokrmit. Kvásku mám ve sklenici trochu, pár lžic (odhadem do 200 g). Peču 2x - 3x týdně bochník nebo jiné pečivo do cca 1,2 kg a výše uvedený postup a množství mám tedy tomuto přizpůsobené. V čím vyšší teplotě kvásek bude, tím rychleji bude kvasit a je třeba ho častěji krmit. Jednou za čas kvásek přestěhuju do čisté nádoby, jen pro jistotu, i když zatím mi žádnou "nemoc" nebo plíseň nikdy nechytl. Vodu používám přefiltrovanou (mám brita konvici). Přímo z kohoutku jsem nezkoušel, spíš bych použil převařenou nebo min. odstátou. Když chci přikrmit, vezmu sklenici s kváskem a dám do ní cca 40 g mouky + cca 40 - 50 ml vody (tzn. cca x1,25). Řádně metličkou promíchám a kvásek vrátím do studena. Nic víc není třeba.

      03.02.2015 13:08:39

Nalezeno receptů: 37
|< << 1234 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Kvásek z žitné mouky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.