Kvásek z žitné mouky

| česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 217729x
Tento kvásek používáme k výrobě domácího chleba.
Komentáře receptu 36
Uvařil jsem to (Recept vařilo 10 lidí)


Postup přípravy receptu

Po přečtení tohoto receptu se možná zaleknete, ale není to vůbec složité. Recept na chléb připravený z tohoto kvásku naleznete zde: Chléb z žitného kvásku

Začátek receptu je trochu zdlouhavější, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Co je hlavní, že Váš chlebíček bude mít přirozeně výbornou chuť.

1.den: Ve 2-litrové nádobě rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vlažné vody (28 - 30°C). Přikryjeme utěrkou (ubrouskem), necháme stát při 21 - 23°C, v létě dáme do trochu chladnější místnosti.

2. den: Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, necháme další den.

3. den: Přimícháme dalších 50 g mouky a již jen 60 ml vlažné vody, přikryjeme a opět necháme stát.

4.den: přimícháme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody, necháme přikryté ještě 24 hod stát.

Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.

Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání necháme na dně cca 1 cm (může být i více) a oživíme ho (přidáme mouku a vlažnou vodu - třeba jako 4.den.

Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem.

Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice.

Pokud nepečeme často a uchováváme kvásek v lednici, stačí ho 1 - 2x do týdne oživit.... není nutné, někdo dokrmuje i déle jak po týdnu!

autor receptu:

Kvásek z žitné mouky

Počet přidaných receptů: 2

4,6
skvělý recept
95 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kvásek z žitné mouky

Celkový počet komentářů: 36
  • Komentář k receptu Kvásek z žitné mouky Alena 13.09.2017 20:24:41

    Stalo se nekomu, ze kvasek zplesnivel? 4 den byl krasne nabontnany ale pokryty tvrdsi stenou a bylim povlakem jak plisnovy syr. Pod tvrdou stenu odendam je krasny kvasek ale asi nemuzu z toho pect jelikoz porch je pokryty plisni ;(
    Co jsem udelala spatne? Muzu nechat kvasek kynout v lednici pokud je doma moc teplo?

  • oživení kvásku Helena 06.09.2016 15:38:15

    Dobrý den,
    lze oživit kvásek i dvojnásobnou dávkou,tedy mohu dát do zbylého kvásku 100 g mouky a 120 ml vody?
    Děkuji za odpovědi

  • Kvasek Mirka 29.05.2016 21:59:54

    Kvasek se povedl a chlebicek z nej je primo Bozi! ...tedy byl, uz je totiz skoro cely snezeny, smich! Uz nikdy nebudu pect z kvasnic, to je jasne.

  • Kvasek Mirka 25.05.2016 15:15:52

    Vcera jsem zalozila kvasek podle tohoto receptu, jenze na 100g mouky bylo te vody (125ml) velmi malo, bylo to silene, ale opravdu silene huste. Takze jsem tam cvrkla trochu vic vody, jenze nevim, jestli jsem udelala dobre, nebo ne. Jak huste to ma spravne byt? Sotva se me podarilo to dohromady spojit. Kdyz tam bylo jen 125ml vody, bylo ji tak malo, ze stale zustavala v misce nejaka mouka a nesla do toho vmichat. Neziju v CR a mam mouku jinsi nez vy, asi hodne saje vodu.
    DEKUJI za odpoved!

  • koupený kvásek Iva 27.03.2015 14:05:42

    Koupila jsem v pekárně balíček , ve kterém je již připravený žitný kvásek. Je to ve folii, vypadá to jako pastelína. Teď ale nevím co s tím, protože je to dost husté, nevím kolik toho mám dát do těsta. Zatím jsem pekla chleba jen z droždí a chtěla jsem zkusit i kváskový. Poradí mi někdo? děkuji za odpovědi

  • 2kg chléb z 100g kvásku? qwert 26.03.2015 17:17:58

    Lze upéci dobrý 2 kg chléb ze 100g silného kvásku? Vezmu 100g hladového vyzrálého kvásku z lednice, přidám 200g žitné a 200g vody, nechám 24h v teple. Zadělám na chléb: 800g pšeničné a 200g žitné a 500g vody. A nechám 24h v 5C-17C. Děkuji za názory.

  • kolik dát kvásku František 30.01.2015 18:43:55

    Dobrý den, když mám po 4 dnech hotový kvásek, kolik kvásku mám dát na první pečení, nežli dám zbytek do lednice. Jsem začátečník a tuto informaci jsem nikde nevypátral. Prosím odpovězte mi někdo zkušený. Děkuji.

    • Re: kolik dát kvásku honza 03.02.2015 13:08:39

      našel jsem si vlastní jednoduchou cestu k výborným chlebům, a protože jsem začal přesně podle tohoto receptu, vracím sem své nabité zkušenosti.

      Na každý chleba jsem si ze začátku dělal kvásek nový, podle receptu, ale teď už si několik měsíců kvásek pouze přikrmuju. Začínal jsem s žitnými chlebovými, teď používám žitnou celozrnnou. Čili na tom, pro krmení kvásku, nezáleží. Pro chuť a vlastnosti chleba samozřejmě trochu ano. Kvásek mám ve sklenici zadělané ubrouskem, při teplotě cca 10° a přikrmuju 1x za 2-3 dny. Po delší době, bez přikrmení, chytne vůni do acetonu, takže je třeba oživit, tzn. buď odebrat na kvas na chleba (viz. dále) a dokrmit, nebo (když nechci péct) trochu vyhodit a opět dokrmit. Kvásku mám ve sklenici trochu, pár lžic (odhadem do 200 g). Peču 2x - 3x týdně bochník nebo jiné pečivo do cca 1,2 kg a výše uvedený postup a množství mám tedy tomuto přizpůsobené. V čím vyšší teplotě kvásek bude, tím rychleji bude kvasit a je třeba ho častěji krmit. Jednou za čas kvásek přestěhuju do čisté nádoby, jen pro jistotu, i když zatím mi žádnou "nemoc" nebo plíseň nikdy nechytl. Vodu používám přefiltrovanou (mám brita konvici). Přímo z kohoutku jsem nezkoušel, spíš bych použil převařenou nebo min. odstátou. Když chci přikrmit, vezmu sklenici s kváskem a dám do ní cca 40 g mouky + cca 40 - 50 ml vody (tzn. cca x1,25). Řádně metličkou promíchám a kvásek vrátím do studena. Nic víc není třeba.

      • Re: Re: kolik dát kvásku honza 03.02.2015 13:09:12

        Těsto:
        Můj základní chléb je vzít 450 g žitného kvásku + 450 - 500 g chlebové pšeničné mouky + 5 až 6 malých zarovnaných čajových lžiček soli + 2 lžičky celého kmínu + voda dle odhadu (viz. dále). Zjistil jsem pro sebe, že optimální množství je ona 1 lžička soli na cca 200 g hmoty chleba. Např. tedy můj oblíbený klasický chléb je z 450 g žitného kvásku, 150 g celozrnné pšeničné mouky, 300 - 350 g pš. chlebové, 6 lžiček soli, 2 kmínu a cca 250 - 300 ml vlažného podmáslí.
        Se surovinami si lze libovolně hrát. Mám mouku chlebovou pšeničnou, chlebovou žitnou, obyč hladkou pš., celozrnnou pšeničnou atd. Místo vody lze použít mléko, podmáslí. Přidat máslo, olej. Kvásek lze mít i pšeničný (viz. dále). Místo kmínu (nebo ke kmínu), lze použít podrcený koriandr, česnek, slunečnici, opraženou slunečnici, vločky, ořechy atd atd. Místo chleba lze uplést housky nebo uválet večky atd. Pokaždé může být chleba jiný a pokaždé klidně originál. Na housky a jiné pečivo je lepší tužší těsto (méně tekutin), trochu tuku a pšeničný kvásek. Ovšem déle to kyne, než chléb. Pokud těsto správně vykyne a správně se upeče, pochybuju, že lze upéct nechutný výsledek.

        • Re: Re: Re: kolik dát kvásku honza 03.02.2015 13:09:37

          Kvásek na pečení:
          Kvásek pro pečení dělám tak, že ráno odeberu cca 100 g kvásku ze sklenice do nádoby a kvásek ve sklenici přikrmím a vrátím do chladu. K odebranému množství přidám žitnou nebo pšeničnou mouku (dle nálady a plánů) - tedy cca 150 g mouky a cca 1,3 x více vody (cca 200 ml). Tím mi vznikne celkem cca 450 g kvásku. Přikryju ubrouskem a na cca 6 - 9 hodin dám někam, kde je 19 - 21°. Čím déle potřebuji, tím nižší teplotu zvolím. Prostě ráno založím a po práci zadělám na chleba. Žádný stres. Kvásek má být krásně bublinkatý a voňavý.

Nalezeno receptů: 36
|< << 1234 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Kvásek z žitné mouky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept