reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Kvásek z žitné mouky

Tento kvásek používáme k výrobě domácího chleba.


  • 4,6

    200×

    4,6 200
  • 14×



Energetická hodnota

3400 kJ / 812,1 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

27. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Postup přípravy

Po přečtení tohoto receptu se možná zaleknete, ale není to vůbec složité. Recept na chléb připravený z tohoto kvásku naleznete zde: Chléb z žitného kvásku

Začátek receptu je trochu zdlouhavější, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Co je hlavní, že Váš chlebíček bude mít přirozeně výbornou chuť.

1.den:
Ve 2-litrové nádobě rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vlažné vody (28 - 30°C). Přikryjeme utěrkou (ubrouskem), necháme stát při 21 - 23°C, v létě dáme do trochu chladnější místnosti.

2. den:
Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, necháme další den.

3. den:
Přimícháme dalších 50 g mouky a již jen 60 ml vlažné vody, přikryjeme a opět necháme stát.

4.den:
přimícháme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody, necháme přikryté ještě 24 hod stát.

Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.

Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání necháme na dně cca 1 cm (může být i více) a oživíme ho (přidáme mouku a vlažnou vodu - třeba jako 4.den.

Jak použít kvásek z lednice:
před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem.

Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice.

Pokud nepečeme často a uchováváme kvásek v lednici, stačí ho 1 - 2x do týdne oživit.... není nutné, někdo dokrmuje i déle jak po týdnu!

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kvásek z žitné mouky

    Celkový počet komentářů: 60
    • josef
      josef

      Kvásek mi po 4 dnech nekynul, ale totálně vřel. Ten recept je super, je třeba použít jemně mletou žitnou celozrnou mouku. U hrubšího provedení, je třeba ubrat vody.

      15.09.2020 20:14:05

    • Naďa
      Naďa

      prosím o radu

      Dobrý den, založila jsem kvásek, první den vypadal pěkně, ale každý další se hmota začala dělit na dolní velkou vrstvu " těsta " , na tom vrstva vody a na povrchu troška bublinkového těsta. Promíchala jsem - beze změny, dokrmuji - beze změny. Co dělám špatně. Děkuji.

      21.07.2020 07:46:01

      • siana
        siana

        Re: prosím o radu

        Naďo, používáte správný typ mouky? Kvásek by měl být homogenní, ne hustá sedlina a na povrchu vrstva vody. V žádném případě ho nedávejte na sluníčko, ale
        někam do tepla mimo okenní parapet.

        21.07.2020 08:52:33


    • Květa Kubálková
      Květa Kubálková

      Kvásek z žitné mouky

      Zdravím a mám dotaz. 1. i 2. den kvásek vyběhl nabyl asi o polovinu /měla jsem ho v kuchyni/, takže jsem ho pro jistotu dala do pokoje. Dnes jsem opět přikrmovala a zase jsou už na něm bubliny. Ale chuťově nic moc, je nakyslý. Je to v pořádku? A potom kolik se toho kvásku dává do těsta?

      10.04.2020 08:52:28

      • siana
        siana

        Re: Kvásek z žitné mouky

        Květo, to je určitě správně vedený kvásek. Nebála bych se ho dále takhle přikrmovat. A když v receptu píší o jedné dávce kvásku, obvykle to znamená 250 gramů. To je i množství, které můžete zakoupit v některých pekárnách. Množství časem už i odhadnete na lžíce nebo hrnky…

        10.04.2020 12:06:38

    • Anna
      Anna

      Uchování kvásku

      Moje babička i maminka uchovávaly kvásek tak, že pokaždé, když zadělaly těsto na chleba, část chleba odebraly. Stačila menší koulička, tak do hrsti. Toto těsto uložily na telířek. Těsto se " nafouklo " a na povrchu oschlo, Potom stačí přikrýt ubrouskemm nebo hrnečkem, aby se na něj neprášilo. Když chceme péct, stačí suchý kvásek rozdrobit do vlažné vody a počkat až začne kvásek pracovat.

      05.04.2020 04:20:28

    • Miluš
      Miluš

      přebytek kvásku...co s ním??

      02.03.2019 23:45:19

      • Radek
        Radek

        Re: KVÁSEK

        Kvásek, pokud ho máte víc a nechcete se za čas trápit s výrobou dalšího se dá celkem jednoduše uschovat v mrazáku.
        Zapracujte jej do mouky do tuhosti, která se potom na struhadle nastrouhá na nejhrubších otvorech (pozor na prsty).
        To celé se dosuší při teplotě nižší než 40 stupňů.
        Pak už stačí běžný obal do mrazáku a kvásek je vždy po ruce.
        Probere jej k životu vlažná voda.

        Pozn.: osvědčilo se mi i rozdrcení nasušeného polotovaru kvásku v mini sekáčku. Rychleji pak vzejde.
        To celé platí ke chlebovému kvásku. Kvasnice na obvyklá těsta (buchty, litá těsta aj.) jsou kdekoli celkem dostupné.

        28.11.2019 19:25:01

      • petr
        petr

        Re: KVÁSEK

        Skuste krkonošské kyselo...

        05.04.2020 22:12:43


    Nalezeno receptů: 60
    |< << 123456 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Kvásek z žitné mouky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.