reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kvásek z hladké bílé chlebové mouky

Pečou se nejrůznější domácí chleby, proto přidávám recept na kvásek na pečení domácího bílého kváskového chleba.


  • 2,9

    21×

    2,9 21
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 545 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 813 hodnocení

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

18. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 660 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Recept na jablečný mřížkový koláč krok za krokem

17. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Posilte si imunitu díky rakytníku

17. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 533 hodnocení

Přírodní lékárnička: Hlávkové zelí a jeho využití nejen v kuchyni

16. 9. 2019

Postup přípravy

1. den: Večer do čisté zavařeninové sklenice dáme 3 lžíce bílé chlebové mouky a 3 lžíce studené vody, pořádně spolu rozmícháme na hladkou hustou kašičku konzistence hustého litého těsta bez hrudek, přikryjeme volně mikroténovým sáčkem (Ne na těsno!) a necháme volně na pultě odpočívat při pokojové teplotě asi 24 hodin.

2. den: Večer zkontrolujeme, jestli se ve sklenici nic neděje, zopakujeme postup jako v první den.

3. den: Večer si všimneme prvních několika drobných bublinek a lehce navinulé vůně v našem budoucím kvásku, přikrmíme 3 lžícemi bílé chlebové mouky a 3 lžícemi studené vody, rozmícháme dohladka, nejlépe vidličkou, přesně jako když šleháme vejce, aby se do kvásku dostalo co nejvíce vzduchu, ostatní postup je stejný.

4. den: Večer přikrmíme náš kvásek 100 g hladké bílé chlebové mouky a 100 ml studené vody, ostatní postup je stejný.

5. den: Večer máme v podstatě už aktivní kvásek na pečení chleba a v kvásku se navinuly voňavé bubliny. Z našeho kvásku odebereme 100 g do jiné sklenice anebo přímo do mísy na zadělávání chleba, odebraný kvásek nakrmíme 100 g hladké bílé chlebové mouky a 100 ml studené vody, rozmícháme pořádně, přikryjeme a necháme volně odpočívat při pokojové teplotě aspoň 5 až 6 hodin, ale nejlépe přes noc.

Po této době uvidíme v našem kvásku už početné pěkné bubliny navinulé vůně. Kvásek zvětšil svůj objem a viditelně narostl. S tímto kváskem se můžeme už pustit do pečení domácího bílého kváskového chleba.

Ostatní kvásek, zbytek, který zůstal ve sklenici, uzavřeme víčkem, odložíme do chladničky a na udržení aktivity kvásku ho aspoň dvakrát týdně přikrmíme 2 lžícemi hladké bílé chlebové mouky a 2 lžícemi studené vody, rozmícháme dohladka a vrátíme kvásek do chladničky.

Kvásek na udržení však má raději častěji takové přikrmení. Tento kvásek můžeme použít kdykoliv, když potřebujeme upéct nový bílý chléb. Tehdy kvásek vybereme z chladničky, přikrmíme ho 100 g hladké bílé chlebové mouky a 100 ml studené vody, přikryjeme a necháme odpočívat při pokojové teplotě, dokud nenaroste a nezvětší svůj objem na dvojnásobek.

Když se tak stane, odebereme z něj 100 g, ostatní kvásek putuje zpět do chladničky. Odebraný kvásek přikrmíme opět 100 g hladké chlebové mouky a 100 ml studené vody, rozmícháme a když tento odebraný nakrmený kvásek zdvojnásobí svůj objem - nakyne, použijeme ho na pečení nového chleba.

Na založení a udržování kvásku používáme obyčejnou vodovodní vodu. Pokud je však přechlorovaná, použijeme neperlivou (nesycenou) minerální vodu, nejlepší však je použít vodu ze studny.

Když jsem založila svůj první bílý kvásek, byl takový strašně lenivý, že ne a ne se probudit a začít pracovat, pokračovala jsem v krmení a 7. den večer jsem ho znovu přikrmila 100 g hladké chlebové mouky a 100 ml studené vody. Přes noc najednou ožil, a tak se rozběhl, že mi vyběhl přes noc ze sklenice na pult. Vůbec jsem se nehněvala, že jsem musela utřít pult od kvásku a velmi spokojená jsem ho použila na pečení chleba.

Pokud si myslíte, že váš kvásek nepracuje anebo se nevydařil, v žádném případě ho nevyhazujte! Protože má charakter a konzistenci hustého lítého těsta, úspěšně ho použijeme na uvaření halušek, placek, palačinek apod.

Aktivní kvásek získáme 5. den, zralý kvásek budeme mít 10. den, tento je nejlepší na pečení chleba. Věděli jste, že každý jeden kvásek má svoje křestní jméno? Tento bílý kvásek se jmenuje Anča.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kvásek z hladké bílé chlebové mouky

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Kvásek z hladké bílé chlebové mouky

      Ahoj Anno, neboj, příště se povede :)

      27.04.2018 18:24:03

    • Anna
      Anna

      Kváskovy knedlik

      Knedlik se moc tvarovė nepovedl,ale chutnal dobre,ke kachne se zelim.Parila jsem je 20 min.Diky za recept.

      07.04.2018 15:08:27


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Kvásek z hladké bílé chlebové mouky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.