reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kvásek k pečení domácího chleba

Chcete si upéct domací chléb? Můžete začít. Domací kvásek už máte...


  • 3,0

    950×

    3 950
  • 20 min

Ingredience



Energetická hodnota

980 kJ / 234,1 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 543 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 813 hodnocení

Recept na jablečný mřížkový koláč krok za krokem

17. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 660 hodnocení

Posilte si imunitu díky rakytníku

17. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Přírodní lékárnička: Hlávkové zelí a jeho využití nejen v kuchyni

16. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 559 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Jak žít s bezlepkovou dietou

16. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 533 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

15. 9. 2019

Postup přípravy

Droždí rozdrolíme a smícháme jej s vlažnou vodou, cukrem, a hladkou moukou.

Jemně promícháme a v nahřátém porcelánovém hrnečku nebo misce necháme v TEPLE 10 - 15 minut kvasit.

Pak už stačí mít vlastní recept na chléb a můžete začít s pečením.

Foto: Vojtěch Leman

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kvásek k pečení domácího chleba

    Celkový počet komentářů: 21
    • Lukáš
      Lukáš

      Recept se mi nelíbí

      Toto není recept na kvásek na domácí chleba, kvásek se dělá jinak.. Droždí je droždí, ale kvásek je živý.. Není nad " pekaře " co na trzích prodávají kvaskový chleba a on je cítit kvasnicemi

      02.04.2018 20:34:05

    • Ifka
      Ifka

      Dobrý den,
      taky jsem uvažovala o vypěstování vlatního kvásku na chleba, ale 4 dny a výsledek může být nejistý mě odradil, tak jsem škemrala u soukromého pekaře o kvásek, ale i ten používá klasické droždí, nicméně mi poradil přidat do výšeu vedeného receptu na kvásek, kde jde obyč. droždí, tak místo 5 lžic vody , 3 lžíce vody a 2 lžíce piva, on to prý taky řeže 10tkou pivem)))výsledek vynikajíci.-pozor nejedná se o pivní chléb, ten má jiný recept.
      Všempřeju hezký slunečný podvečer

      18.06.2012 17:29:46

      • Ifka
        Ifka

        Já peču takhle kvásek s tím pivem-/droždí voda pivo cukr /a pak 280ml vlažné vody, lžíce kvašeného jablečného octa!!-ocet kupuji v DM drogerii))ocet jablečný dále 2lžíce jakýkoliv olej. Mouka 380g hladká chlebová mouka 120g žitná chlebová mouka kmín dle chuti, koriandru špetka a sůl 2 lžičky zahrnout do mouky aby se nedostala hned při vypracování těsta do kontaktu s kváskem, pří pípnutí signálu-peču v pekárně))přidám nkarájenou cibulku, nebo pažitku, nebo česnek, nebo zrní, nebo nic.-nikdy nemíchám, bud´cibulka, nebo česnek.
        Peču chleba styl francouzský, kůrka jenom stupen 1 a gramáž do 750g, po vyklopení překryju zlehka čistou utěkou, po vychladnutí odkryju a celý chleba nakrájím na elketrickém kráječi.+-jak komu co vyhovuje.

        18.06.2012 17:38:49


      • Janina
        Janina

        kvásku ze žitné mouky se nebojte

        Kvásku se nebojte.Dle uvedeného navodu / na Vareni.cz /stačí zadat kvásek z žitné mouky a dle toho-při zajištění tepla!!! se povede,jen se mi dle toho návodu zdá příliš hustý.Teď ho již dělám bez vážení a vždy se povede a chleba z něj nemá chybu !!!

        20.01.2013 19:17:23

    • miki
      miki

      kvásek a žitná mouka

      Zdravím, při pečení chleba je potřeba dát pozor na kombinaci droždí a žitné mouky. Kvasnice, které koupíte v obchodě (tzv. droždí) jsou dobré na kynutí pouze vymílané mouky pšeničné, té kterou známe z obchodu. Na pečení chleba se má používat mouka chlebová, která má mimo jiné zvýšený obsah lepku, ten je potřebný na soudržnost a lepší knzistenci chleba. Při použití žitné mouky a droždí se vystavujete nebezpečí, že vám to nevykyne a nebo špatně viz mazlavé středy chleba. Ona totiž žitná mouka obsahuje, zvláště celozrná, inhibitory které brání kvasnicím (droždí) v kvašení. Tady je pouze jedna rada, používejte přírodní kvásek, tomu to nevadí, zároveň se ale musíte smířit s velkou dobou kynutí chlebového těsta. Já si velmi dobře pamatuji, že když v mém mládí babička pekla chléb tak na něj zadělávala večer a ráno sázela do roztopené pece. Peklo se na týden takových 10 bochníků a ještě ten poslední byl k jídlu a vláčný. Je pravdou, že se používala směs z celozrných mouk žitné a pšeničné. V této směsi byla žitná ve většině asi tak 2/3 zbytek pšeničná chlebová. Chléb měl jemnou nakyslou chuť a střídu z velmi jemných bublinek. Když tu ty příspěvky tak čtu tak mě napadá: Dámy a pánové když chci kvalitu tak pro to něco musím udělat (ten čas a kvásek). Rychle a bez námahy si dojděte do "Markru" pro ten behdál, který je druhý den tvrdý a k nežrádlu. Voni vám ho již dokonce přibarvují na hnědo aby mohli tvrdit, že je celozrnný. V.Š.

      06.01.2009 18:49:12

      • Ivana
        Ivana

        Re: kvásek a žitná mouka

        perfektní, já do nedávna pekla přesně tento druh chlebu - večer zadělán holýma rukama, ráno vložen do trouby, 2 hodiny se pekl, ale výsledek stál za to - návštěvy se nikdy netkly obložených mís a jedly čistý chléb. Dostala jsem tenkrát kvásek jako dárek od kamarádky, vždy se z něj zadělalo těsto a ze zadělaného těsta opět odložil kvásek na příště, vydržel v lednici zhruba 3 týdny, pěkně tam i narostl. ale na podzim jsem během těhotenství prodělala zápal plic, takže všechno šlo stranou, i pečení chleba a kvásek se mi samosebou zkazil... od té doby nemůžu sehnat tento kvásek, mé pokusy vytvořit nový se nezdařili a proto - kdo by věděl jak na to - tak díky za radu. Pro ty, co si myslí že to je zbytečná práce, tak není. Chleba takto dlouho kynutý a do kterého je vložena lidská energie a láska chutná jinak než ten rychlý nebo kupovaný....

        03.06.2012 18:26:28


    Nalezeno receptů: 21
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Kvásek k pečení domácího chleba

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.