Kvalitní a levný domácí kečup

1 hod | omáčka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 1251x
Klasická směs koření, rajčat a zeleniny. Vše vyladěno do chuti kečupu. Recept ve stylu zpracované přebytky ze zahrady = minimální cena a 100% kvalita.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Veškerou zeleninu, ovoce (červená sladká jablka) a feferonku očistíme, pokrájíme na menší kousky, vsypeme do vyšího hrnce, přidáme olej, pepř, sladkou mletou papriku, sůl, cukr a konzervu rajského protlaku. Promícháme, přidáme rozdrcené koření vložené do zvonečku na sypaný čaj nebo sáčku z řidkého plátna. Koření takto vkládádme proto, abychom ho později nemuseli pracně hledat a vybírat z kečupu. Základ na domácí kečup opatrně a za stálého míchání vaříme cca 40 minut bez pokličky.

Po této době vyndáme zvoneček s kořením, přisypeme sáček prášku na nakládání ovoce a zeleniny za studena bez zavařování a teprve potom veškerou směs v hrnci dokonale (čím jemněji, tím lépe) rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši.

Po rozmixování domácí kečup naposledy ochutnáme a doladíme chuť podle naší představy (cukrem a octem). Chuť kečupu by měla být nasládlá až sladká s malinko nakyslým "ocáskem" na konci ochutnávky. Místo octu lze použít citronku do čaje nebo citronovou štávu, chuť kečupu je potom jemnější.

Takto vyladěnou směs přihřejeme k varu, cca 3 - 5 minut prohříváme, mícháme a poté ihned plníme do připravených skleniček či lahviček vypláchlých i s víčky v 8% octu. Plné skleničky s domácím kečupem uzavřeme a ponecháme víčky dolů vychladnout.

Ačkoliv je v receptu spousta surovin, jde pouze o trošky koření za pár korun, z nichž většinu máme doma. Ostatní je zelenina a ovoce ze zahrádky, takže finanční náročnost je opravdu minimální. Takto získáme cca 3 litry kvalitního a levného domácího kečupu.

DROBEK autor receptu:

Kvalitní a levný domácí kečup

Počet přidaných receptů: 77

Ingredience

Vaše cena 2199 běžně 4398 Kč sleva 50 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,3
dobrý recept
12 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Kvalitní a levný domácí kečup

Recept se nachází v 33 kuchařkách
Moje oblíbené pochoutky a speciality
zjirousek
Zavařování 418 receptů
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE
KDI
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE 375 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kvalitní a levný domácí kečup

Přidat příspěvek k receptu Kvalitní a levný domácí kečup
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept