reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kuřecí vývar s nadýchanými játrovými knedlíčky

Na vývar není žádný speciální recept, ale přesto každá kuchařinka dělá ten svůj jako jedinečný. Takto dělám ten náš! A játrové knedlíčky? Tak ty moje, ty jsou bezkonkurenční!


  • 2,6

    10×

    2,6 10
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby

směs



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 169 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Pokud nechceme přemýšlet, co dát do vývaru, aby byl ten nejlepší, stačí zakoupit kuřecí polévkovou směs, ze které bude vývar opravdu skvělý. V této směsi je vše, co chutný a silný vývar potřebuje.

Kuřecí maso opláchneme a dáme do hrnce s vodou. Vody dáme tak, aby maso bylo ponořeno plus 2 - 3 cm navíc. Osolíme, přihodíme tak 4 - 5 kuliček celého pepře, 2 - 3 kuličky nového koření, 1 menší bobkový list a vaříme. Šum, který se tvoří na polévce (není to špína, ale sražené bílkoviny, které by ve finále zbytečně kalily polévku), sbíráme a dáváme pryč.

Asi po půlhodině varu a sesbírání šumu, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), omytou cibuli i se slupkou, dva česneky i se slupkou, které rozmáčkneme. Vaříme dalších cca 45 - 60 minut, až bude maso měkké a vývar dokonalý.

Potom vývar přecedíme přes hustější sítko, kuřecí maso obereme od kostí a kůží, nasekáme na kousky (stejně jako vařenou mrkev) a vrátíme do polévky. Pokud máme rádi v polévce i vařenou petržel či celer, přidáme je také.

Je čas si připravit hmotu na knedlíčky. Zhruba 20 dkg drůbežích jater očistíme, naškrábeme nebo umeleme, nastrouháme či rozmixujeme na kaši. Přidáme celé vejce, mletý černý pepř, utřené 3 - 4 stroužky česneku, majoránku a trošku strouhanky.

Těstíčko musí být tak středně husté. Jestli je hustota tak akorát, zjistíme, když polévku necháme vařit, namočíme do ní 2 lžičky a těmito lžičkami vytvarujeme knedlíčky jako nočky a vhodíme do polévky. Pokud se nočky nerozpadávají, je těstíčko tak akorát.

Potom už jen namáčíme lžičky do horké polévky, tvarujeme knedlíčky a jeden za druhým házíme do horkého vývaru. Pokud nejsme perfekcionisté, tak stačí jedna horká lžička, kterou nabíráme jednu hromádku za druhou a házíme do vařící polévky. Knedlíčky povaříme zhruba 10 minut. Je-li to potřeba, dochutíme solí a pepřem a přidáme nasekanou čerstvou petrželku nebo libeček. Do polévky lze samozřejmě přidat i domácí nudle, ale nutné to není.

Velikost játrových knedlíčků záleží na vás. Já dělávám většinou hromádky zhruba 2 cm velké, trošku to nabude vařením. Pokud děláme vývar ke slavnostnější příležitosti, pak by měly být knedlíčky tvarované a větší a na talíři pěkně upravené.

Kuřecí vývar s nadýchanými játrovými knedlíčky ihned podáváme na stůl k jídlu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Kuřecí vývar s nadýchanými játrovými knedlíčky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.