Kuřecí stehna očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme a necháme chvíli odpočinout. Cibuli očistíme a pokrájíme na tenké měsíčky. Střední brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na plátky o tloušťce asi 2 až 3 mm.
Pekáček vymažeme máslem a na dno uložíme plátky brambor, posypeme jemně solí a mletým kmínem. Na brambory položíme měsíčky cibule, na cibuli položíme připravená kuřecí stehna, posypeme mletým kmínem a celé zalijeme smetanou ke šlehání.
Pekáček přikryjeme druhým pekáčkem anebo na těsno alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Pečeme 45 minut přikryté, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme na funkci gril ještě 15 minut do pěkné zlatohnědé barvy, až kůžička na stehnech bude vypečená krásně do křupava a smetanová šťáva se vsákne do brambor a masa a přiměřeně zhoustne. Na talíř naložíme upečené horké brambory a kuřecí stehna.
Kuřecí stehna na šlehačce podáváme s jemným zeleným salátem. Jde o nenáročný recept, kdy se skoro bez práce všechno upeče najednou v jednom pekáči a jídlo je mimořádně chutné a jemné s výbornou krémovou smetanovou šťávou, kterou nasáknou brambory i maso.