Zima klepe na dveře a dobrá polévka vždycky zahřeje. Výborný recept.
1 ks | cibule |
1 ks | celer |
1 ks | rajče |
1 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
250 g | kuřecí maso |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
vejce | |
polohrubá mouka | |
podle chuti | |
sůl | |
maggi | |
nové koření | |
kari koření | |
mletý černý pepř |
Nejprve si připravíme domácí nudle. Na jedno vejce přidáme asi 100 g polohrubé mouky a pár kapek oleje. Vypracujeme těsto, které vyválíme na tenkou placku a tu dáme na utěrku krátce osušit. Když těsto oschne, ale nesmí oschnout zase moc, přeneseme ho na vál a nakrájíme asi na 3 cm široké pruhy. Ty klademe na sebe a krájíme z nich tenké nudličky. Nudle si můžeme udělat z většího množství do zásoby. Nudle se musí po nakrájení rozprostřít na vále a nechat pořádně uschnout, jinak by plesnivěly. Omyté kuřecí maso vložíme do hrnce s vodou, přidáme omytou a oloupanou celou kořenovou zeleninu, cibuli, celé rajče, nové koření, pepř a sůl. Vývar vaříme do změknutí masa. Když je maso měkké, vyndáme ho i se zeleninou. Vývar scedíme, aby byl čistý. Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, které pak vložíme do vývaru. Zvlášť si připravíme čerstvou zeleninu nadrobno krájenou. Můžeme použít i mraženou. Zeleninu vložíme do vývaru a krátce povaříme. Ochutíme troškou kari koření, které dodá polévce dobrou chuť i barvu. Zvlášť si uvaříme v osolené vodě domácí nudle. Ty po změknutí scedíme a vložíme do vývaru. Kdo má rád, přidá trochu maggi. Přidat můžeme i trochu zelené petrželky. Kuřecí polévka s domácími nudlemi je hotová a můžeme zasednout ke stolu.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
autor Moravanda
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena