Omyté a kůže zbavené kuře rozdělíme na 4 díly. Prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku (půl oleje a půl másla) z obou stran necháme maso zatáhnout.
Maso přendáme na talíř a na zbylém tuku necháme jen zpěnit malou cibulku. Přidáme větší mrkev, asi poloviční petržel nebo polovinu velké a celer. V tuku oblanžírujeme. Maso dáme do pekáče, přidáme zeleninu, 1 bobkový list, 5 - 6 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a nepatrně tymiánu. Kuře podlijeme horkou vodou a dáme péct. Kuře ve svíčkové pečeme při 200 °C asi na hodinu. Potom maso odložíme stranou, z omáčky vytáhneme všechny kuličky a bobkový list. Zeleninu se šťávou rozmixujeme. Dáme ji do hrnce. Podle potřeby přidáme vodu a chvilku povaříme. Smícháme mouku s kysanou smetanou. Smetanou zahustíme omáčku. Bude-li málo nakyslá, přidáme citronovou šťávu nebo trošku horkého octa.
Kuře ve svíčkové podáváme s knedlíky nebo těstovinami.