reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kuře pečené s nádivkou

Výborná pochoutka pro labužníky a také pro ty, kteří mají rádi žemlovou nádivku a vůni slaniny.


  • 2,9

    1 123×

    2,9 1123
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Nejdříve připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme je mlékem s rozmíchanými vejci a solí. Doplníme rozehřátým tukem a na drobno nakrájenou petrželkou. Promícháme.

Z bílku můžeme také ušlehat sníh a se všemi ostatními součástmi nakonec zlehka promíchat. Do nádivky můžeme přidat i sekaná kuřecí játra.

Plníme-li vole nádivkou, necháme při kuchání kousek kůže z krčku, ale krček vyřízneme až u prsíček. Kůži na prsou prsty opatrně podebíráme, aby se tam vešlo dost nádivky. Lžičkou pak vole naplníme, ale jen tak, aby při pečení nepraskalo, až nádivka nabude. Vole na konci přehneme a zašijeme. Zbytkem nádivky naplníme břišní dutinu kuřete, předem dobře vytřenou a osolenou. Zašijeme ji nebo sepneme špejlí či speciální jehlou.

Křidélka zaklesneme dozadu, zachytíme je tenkým provázkem, který na hřbetě nepřekřížíme a zachytneme i nožky a uvážeme je k biskupu. Kostičky slaniny rozškvaříme, přidáme tuk a kuře na něj vložíme. Podlijeme a pečeme chvíli prsíčky nahoru, až nádivka trochu ztuhne. Kuře obrátíme a pečeme, až je skoro měkké.

Pak kuře znovu obrátíme, aby zčervenalo i na prsíčkách. Při prvním obrácení podložíme vole kouskem kůže ze slaniny nebo špejlí, aby se nepřipeklo ke dnu pekáčku. Kuře můžeme také zpočátku chvíli dusit a pak teprve péci. Zůstane vláčnější.

Během pečení podléváme kuře vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou. Upečenému kuřeti skrojíme vole s nádivkou, pak je napůl rozstřihneme a rozdělíme na čtvrtky. Je-li kuře velké, můžeme z něho udělat i 6 porcí. Vole i vnitřní nádivku nakrájíme a upravíme s kuřetem na mísu. Máme-li rádi hodně nádivky, připravíme jí větší množství a upečeme ji s kuřetem v pekáčku.

K pečeným kuřatům podáváme brambory, bramborový salát nebo bramborovou kaši, ale také rýži, saláty z čerstvé i sterilované zeleniny nebo kompoty.

Foto: Vojtěch Leman

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kuře pečené s nádivkou

    Celkový počet komentářů: 4
    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Kuře pečené s nádivkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.