Celé kuře naporcujeme na poloviny nebo čtvrtiny a propláchneme. Osolíme, okořeníme paprikou a grilovacím kořením. Na paprice nešetříme. Porce vložíme do pekáče. Podlijeme vodou, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Nezapomeneme průběžně podlévat velkým množstvím vody.
Mezitím, co se nám kuře bude péct, vymažeme hrnky (4 - 5 ks) olejem nebo vepřovým sádlem a nachystáme si těsto na knedlíky. V míse smícháme mouku, studené mléko, na kostky nakrájené rohlíky, žloutky ze 2 vajíček a špetku soli. Z bílku našleháme sníh a jemně vmícháme do těsta.
Těsto nalijeme do vymazaných hrníčků a vložíme do hrnce s vodou. Voda by měla dosahovat do jejich poloviny. Vodu přivedeme k varu a hrnkové knedlíky vaříme 30 - 40 minut. Zda jsou knedlíky hotové poznáme pomocí špejle. Pokud se na špejli po vpichu do knedlíku přilepí těsto, knedlíky musíme ještě povařit. Jsou-li knedlíky uvařené, vyjmeme je z vody a necháme na prkénku odstát. Po asi 5-ti minutách půjdou dobře vyklopit.
Je-li kuře upečené, vyndáme maso z pekáče a opatrně odkostíme. Výpek z kuřete i s cibulkou vlijeme do mixéru, přidáme smetanu, mléko a umixujeme. Vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme mouku a povaříme. Podle potřeby dochutíme solí. Jakmile máme omáčku hotovou, vložíme do ní maso, aby se prohřálo.
Hrnkové knedlíky nakrájíme na talíř a polijeme paprikovou omáčkou s masem. Kuře na paprice s hrnkovými knedlíky ihned podáváme. Můžeme ozdobit brusinkami.