Tradiční a oblíbený pokrm z čínských restaurací. Originál autentický recept přímo od asijského kuchaře.
1 lžička | cukr |
2 stroužky | česnek |
4 lžíce | olej |
1 lžička | sůl |
50 ml | vývar |
1 ks | cibule |
2 lžíce | voda |
1 ks | mrkev |
2 lžíce | škrob |
1 lžička | Glutasol |
1 hrst | arašídy |
1 ks | kuřecí prsa |
1 lžička | bílý pepř |
1 ks | paprika zelená |
1 lžička | ocet vinný |
1 hrst | bambusové výhonky |
1 lžíce | tmavá sójová omáčka |
1 lžíce | chilli pasta |
1 lžíce | víno čínské na vaření shaoxing |
Nejprve si připravíme a naložíme maso. Kuřecí prso omyjeme a očistíme, nakrájíme na tenké plátky různých velikostí. Kousky masa pak dáme do misky, osolíme špetkou soli, zakápneme asi 1 lžičkou čínského vína a přisypeme lžíci škrobu. Dobře promícháme a necháme chvíli odležet. Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu. Očištěnou větší mrkev na kostky, cibuli překrojíme na poloviny a každou polovinu na 4 díly, jednotlivé měsíčky pak oddělíme jeden od druhého, papriku na čtverečky a bambusové výhonky můžeme nechat ve stavu, v jakém je koupíme, tedy nudličky, případně plátky. Můžeme přidat také zelí, příp. nějakou houbu (žampión, shitake), ale to už do kung paa původně nepatří. Na závěr nadrobno nasekáme česnek, aby byl připravený. Je dobré si k ruce také nachystat všechny ostatní suroviny. Samotné vaření pak probíhá velice rychle a je fajn mít vše po ruce. Jakmile máme nachystáno, nalijeme do hluboké pánve, nejlépe woku, olej (cca 4 lžíce) a rozpálíme. Přidáme maso a vařečkou jej oddělujeme - kvůli škrobu bude mít tendenci se lepit jeden kousek ke druhému. Jakmile je maso ze všech stran zatažené, dáme stranou. Na zbylém oleji pokračujeme - přidáme nasekaný česnek, chilli pastu (dle chuti) a lehce zasmažíme. Česnek nesmí zhnědnout! Po chvíli přidáme nakrájenou zeleninu a zprudka zarestujeme. Přidáme lžíci cukru, lžičku soli, lžičku glutamátu (nemusí být) a lžičku pepře. Promícháme. Dále přidáme lžíci sójové omáčky, lžíci čínského vína, malou lžičku vinného octa a asi sběračku vývaru. Necháme chvíli probublat a vrátíme zpět i maso. Na závěr zahustíme směs škrobem rozmíchaným ve vodě (1 lžička škrobu ve 2 lžících vody). Kuře kug poo důkladně promícháme, asi půl minutky povaříme a odstavíme z plotny. Před podáváním posypeme arašídy a můžeme dozdobit nasekanou jarní cibulkou. Kuře kung pao originál podáváme s rýží.
Fantastická asijská chuťovka: Gyoza knedlíčky krok za krokem
Vyzkoušejte recept na parádní knedlíčky gyoza. Máme pro vás tentokrát jejich veganskou verzi - s veganským mletým masem a omáčkou, naučíme vás je krok za krokem.
autor filip.hanousek
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena