Recept na luxusní houbovou polévku, kterou ideálně podáváme s chlebem.
50 cl | vývar |
2 lžíce | máslo |
4 ks | brambory |
1 ks | cibule |
400 g | houby |
4 ks | bobkový list |
5 kuliček | nové koření |
2 lžíce | hladká mouka |
25 cl | smetana 12% |
podle chuti | |
---|---|
cukr | |
sůl | |
ocet | |
kopr | |
mletý černý pepř |
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno a kopr na jemno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi osmažíme cibuli na másle a poté přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku. Poté jíšku zalijeme vodou nebo vývarem a přidáme bobkový list, nové koření a nezapomeneme míchat, aby v polévce nebyly hrudky. Přidáme nakrájené houby, kopr, osolíme, opepříme, 2 až 3 lžíce cukru a necháme povařit. Můžeme přidat brambory, nebo je uděláme zvlášť. Vaříme, dokud nebudou houby měkké a brambory hotové. Poté zalijeme polévku smetanou. Nakonec do kulajdy s houbami přidáme ocet a případně dochutíme. Polévka by měla by být trochu hustší a chuť sladko-kyselá. Příprava zastřeného vejce: V hrnci necháme vařit vodu lehce pod bod varu a přidáme 2 lžíce octa. Do naběračky opatrně rozklepneme vejce, pomalu vložíme do hrnce a vaříme 3 - 4 minuty. Poté vyjmeme z hrnce a opatrně dáme do polévky. Kulajdu s houbami a zastřeným vejcem podáváme s čerstvým chlebem.
Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
autor david.jilek
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena