reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Kulajda od Richarda

Kulajda od Richarda

Recept na výbornou kulajdu pro všechny milovníky hub a houbaření.


  • 4,6

    77×

    4,6 77
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 601 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Postup přípravy

Hřiby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky.

Houby i brambory vaříme v mírně osolené a okořeněné vodě s kostkami zeleninového a houbového bujonu. Když brambory změknou, přilijeme mléko, přidáme zakysanou smetanu (lze vynechat, ale není to ono) rozkvedlanou s hladkou moukou a mlékem, řádně promícháme a krátce povaříme.

Pokud je třeba, polévku dosolíme, dokořeníme, okyselíme opatrně octem a přidáme nasekaný kopr. Do pravé jihočeské kulajdy patří tzv. zastřená vejce a někdo dává nasekaná vařená vejce, ale i bez nich je kulajda skvělá.

Kulajdu od Richarda podáváme podle chuti s krajícem chleba, s pečivem, ale klidně i jen tak samotnou.

Poznámka: Kdo nechce použít bujon a má čas na zdlouhavější přípravu, použije zeleninový a houbový vývar.

Další recepty na kulajdu najdete zde

Úvodní foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kulajda od Richarda

    Celkový počet komentářů: 15
    • Těpéro
      Těpéro

      Co furt máte s tím koprem

      Kopr je koření které chutná jen někomu, znám lidi kterým dokonce nechutně páchne.
      V tomto případě kopr překryje aroma čerstvých (i sušených) hub. Nepatří k houbám
      Kyselé okurky... tam patří

      21.09.2019 10:53:15

    • Petr Brauner
      Petr Brauner

      Česká kuchyně

      ...po to blbém 17.11.1989 se zde objevily hnusy z celýho světa...samý fujtajbly...ať si to žerou v Mexiku nebo v Japonsku, ale MY si budeme pochutnávat na Český kuchyni...žádnej olivovej olej, ale máslo a sádlo!!!!!

      20.09.2019 18:41:26

      • Těpéro
        Těpéro

        Re: Česká kuchyně

        Nesouhlasím s vámi - zahraniční kuchyně se u nás vařily i dřív. že jste je neznal... váš problém
        Každá kuchyně má cosi do sebe a chce své. Máte pravdu že do české kuchyně olivový olej nepatří... ten se stejně jako třeba kopr hodí jen někam.
        Kulajda je české jídlo a kdo dá kopr k houbám...fuj... zničí houby... prý aby to bylo české ...

        21.09.2019 10:58:44


    • PixWords
      PixWords

      Komentář k receptu Kulajda od Richarda

      Ta první fotka hrozná, ale kulajda super.

      27.11.2016 09:58:09

    • Richard Novák 2
      Richard Novák 2

      Tuhle milujeme

      We love kulajda. Tu fotku změňte, ta je nepovedená. Teda ta první.

      23.01.2016 10:17:51

    • Sapík
      Sapík

      Ruku na srdce

      Ruku na srdce, kdo z nás dělá doma pokaždé masový vývar. Bujón bych jako tak velkou tragédii neviděl. Podívejte se třeba na limonády, které konzumujeme po litrech, tam jsou svinstva a neskutečné množství cukru.

      16.01.2016 08:40:08

    • Richard Novák
      Richard Novák

      Poděkování

      Děkuji za super hodnocení od jistě prvotřídní kuchařky.

      09.01.2016 20:10:11

    • sikulka
      sikulka

      Komentář k receptu Kulajda od Richarda

      Nemyslím, že tento recept je skvělý, naopak, je to pěkný blaf. Kdo kdy viděl, dávat do smetanové polévky bujon? Lidičky, copak jste se zbláznili, cpát všude ty své bujony a dochucovadla? Nehledě k tomu, že obsahují palmový olej a éčka, takže jsou velmi nezdravé. Vraťte se k receptům maminek a babiček - vařily skvěle a bez bujonů !!! Každý pokrm má svou specifickou vůni a chuť, s bujonem chutnají všechny stejně a je úplně fuk, co tam dáte. Musíte vařit s láskou !
      Kulajda je výborná polévka, bude vám chutnat i bez bujonů.

      09.01.2016 19:20:40


    Nalezeno receptů: 15
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Kulajda od Richarda

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.