reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Kulajda od Richarda

Kulajda od Richarda

Recept na výbornou kulajdu pro všechny milovníky hub a houbaření.


  • 4,8

    71×

    4,7 71
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Hřiby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky.

Houby i brambory vaříme v mírně osolené a okořeněné vodě s kostkami zeleninového a houbového bujonu. Když brambory změknou, přilijeme mléko, přidáme zakysanou smetanu (lze vynechat, ale není to ono) rozkvedlanou s hladkou moukou a mlékem, řádně promícháme a krátce povaříme.

Pokud je třeba, polévku dosolíme, dokořeníme, okyselíme opatrně octem a přidáme nasekaný kopr. Do pravé jihočeské kulajdy patří tzv. zastřená vejce a někdo dává nasekaná vařená vejce, ale i bez nich je kulajda skvělá.

Kulajdu od Richarda podáváme podle chuti s krajícem chleba, s pečivem, ale klidně i jen tak samotnou.

Poznámka: Kdo nechce použít bujon a má čas na zdlouhavější přípravu, použije zeleninový a houbový vývar.

Další recepty na kulajdu najdete zde

Úvodní foto: Shutterstock.com

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kulajda od Richarda

    Celkový počet komentářů: 11
    • PixWords
      PixWords

      Komentář k receptu Kulajda od Richarda

      Ta první fotka hrozná, ale kulajda super.

      27.11.2016 09:58:09

    • Richard Novák 2
      Richard Novák 2

      Tuhle milujeme

      We love kulajda. Tu fotku změňte, ta je nepovedená. Teda ta první.

      23.01.2016 10:17:51

    • Sapík
      Sapík

      Ruku na srdce

      Ruku na srdce, kdo z nás dělá doma pokaždé masový vývar. Bujón bych jako tak velkou tragédii neviděl. Podívejte se třeba na limonády, které konzumujeme po litrech, tam jsou svinstva a neskutečné množství cukru.

      16.01.2016 08:40:08

    • Richard Novák
      Richard Novák

      Poděkování

      Děkuji za super hodnocení od jistě prvotřídní kuchařky.

      09.01.2016 20:10:11

    • sikulka
      sikulka

      Komentář k receptu Kulajda od Richarda

      Nemyslím, že tento recept je skvělý, naopak, je to pěkný blaf. Kdo kdy viděl, dávat do smetanové polévky bujon? Lidičky, copak jste se zbláznili, cpát všude ty své bujony a dochucovadla? Nehledě k tomu, že obsahují palmový olej a éčka, takže jsou velmi nezdravé. Vraťte se k receptům maminek a babiček - vařily skvěle a bez bujonů !!! Každý pokrm má svou specifickou vůni a chuť, s bujonem chutnají všechny stejně a je úplně fuk, co tam dáte. Musíte vařit s láskou !
      Kulajda je výborná polévka, bude vám chutnat i bez bujonů.

      09.01.2016 19:20:40

    • rphm
      rphm

      Tuhle polévku milujeme.

      03.01.2016 09:32:21

    • Holanová Marie
      Holanová Marie

      Jihočeská kulajda

      Dejte si k receptu jinou fotografii. Ta první fotka je nějaká tmavá nepovedená, na rozdíl od receptu. Ten je skvělý. Měla jsem jen sušené houby a tak je opravdu dobré podpořit chuť houbovým bujonem.

      03.01.2016 07:28:26

    • Gordon Hamsay
      Gordon Hamsay

      Doporučuji

      Skvělá polévka!

      02.01.2016 10:51:17

    • Richard Novák
      Richard Novák

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      19.12.2015 19:11:59

    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Kulajda od Richarda

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.