Kukuřično-bramborový chléb

1 h 15 min | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 5385x
Jednoduchý chléb z žitného kvásku pečený v hrnci
Komentáře receptu 4
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Do větší mísy vsypeme hrnek bramborové kaše v prášku-jedno 100g balení, instantní kukuřičnou polentu, polohrubou a hladkou mouku, osolíme a vmícháme žitný kvásek a vodu.

Smícháme vše dohromady a přikryté necháme kynout 15-18 hod. Pak si těsto pomocí stěrky rozetřeme na moukou posypaný vál, do asi 3 cm vysoké placky. Několikrát ji přeložíme jako šátečky nebo obálku a necháme další dvě hodiny přikryté kynout. Předem si vystřihneme z pečícího papíru kolo, podle velikosti hrnce. Pokud budeme péct chleba v hrnci tak si do trouby dáme hrnec s poklicí a zapneme na 30 min předehřát. Pokud pečeme v remosce stačí ji zapnout 10 min před pečením.

Do rozpáleného hrnce dáme papírovou vložku, na to pomocí stěrky vlijeme těsto, přikryjeme poklicí a pečeme 30 min přikryté při vysoké teplotě. Pak poklici sejmeme a do trouby dáme kastrůlek s vodou a necháme dopéct 20-30 min.

Poznámka autorky receptu: Tento chléb se peče o něco déle než jen z mouky pečený chléb. Dobu přípravy uvádím bez dlouhého kynutí. Počítám jen práci z těstem stříhání papíru a pečení.

veraricna autor receptu:

Kukuřično-bramborový chléb

Počet přidaných receptů: 301

Ingredience

Recept Kukuřično-bramborový chléb byl 07.11.2013 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,6
skvělý recept
166 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kukuřično-bramborový chléb

Celkový počet komentářů: 4
  • veraricna
    Komentář k receptu Kukuřično-bramborový chléb veraricna 15.10.2013 08:00:49

    Kváskovou mapu lze vygooglovat :Kvásková mapa-Pečem pecen.cz-Cuketka.cz

  • dobroty
    chlebový kvásek dobroty 14.10.2013 19:59:29

    ze zadelaného chleba se kousek odložípřidá se tocha hl. mouky a dá se do ledničky

    • veraricna
      Re: chlebový kvásek veraricna 15.10.2013 06:49:55

      Milý Pepo,nevím kde bydlíš,ale nadšenci mají už kváskovou mapu a většinou zdarma si ho rozdávají.Můj kvásek:Smíchala jsem hrnek žitné mouky s hrnkem vody a v míse s víčkem nechala 48 hod.Pak jsem použila do chleba polovinu,ale přidala jsem 1/2 lžičky droždí,protože ten kvásek byl prostě moc mladý a nevěřila jsem mu.Do zbylého kvásku jsem vmíchala 50 g žitné mouky a 50 ml vody.Peču většinou obden i pro přátelé,někdo polovinu vyhodí a omlazuje kvásek čerstvou moukou a vodou denně..Pokud máš rád Krkonošské kyselo můžeš to do něj použít nebo přidávat do chlebového těsta.Po týdnu jsem zkusila chléb jen z kvásku bez droždí a byl skvělý.Stále do pečení dávám polovinu teď asi 100 g a omlazuji 50 g žitné mouky a 50 ml vody.Jen těsto už nepřekládám na pomoučněném válu,ale jen po 12 hod promíchám v míse a pak po dalším kynutí rovnou vliji do rozpáleného hrnce.Ať se chlebíček podaří.

  • žitný kvásek Pepa 14.10.2013 10:52:53

    Ahoj, rád bych vyzkoušel upéct ten chleba, jen nevím jak udělat nebo kde si pořídit ten žitný kvásek. Nejsem tak zkušený, ale baví mě péct a vařit =D. Jsem asi jeden z mála chlapů, které to bere :)

Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Kukuřično-bramborový chléb
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept