Kukuřično-bramborový chléb

1 h 15 min | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 4982x
Jednoduchý chléb z žitného kvásku pečený v hrnci
Komentáře receptu 4
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Do větší mísy vsypeme hrnek bramborové kaše v prášku-jedno 100g balení, instantní kukuřičnou polentu, polohrubou a hladkou mouku, osolíme a vmícháme žitný kvásek a vodu.

Smícháme vše dohromady a přikryté necháme kynout 15-18 hod. Pak si těsto pomocí stěrky rozetřeme na moukou posypaný vál, do asi 3 cm vysoké placky. Několikrát ji přeložíme jako šátečky nebo obálku a necháme další dvě hodiny přikryté kynout. Předem si vystřihneme z pečícího papíru kolo, podle velikosti hrnce. Pokud budeme péct chleba v hrnci tak si do trouby dáme hrnec s poklicí a zapneme na 30 min předehřát. Pokud pečeme v remosce stačí ji zapnout 10 min před pečením.

Do rozpáleného hrnce dáme papírovou vložku, na to pomocí stěrky vlijeme těsto, přikryjeme poklicí a pečeme 30 min přikryté při vysoké teplotě. Pak poklici sejmeme a do trouby dáme kastrůlek s vodou a necháme dopéct 20-30 min.

Poznámka autorky receptu: Tento chléb se peče o něco déle než jen z mouky pečený chléb. Dobu přípravy uvádím bez dlouhého kynutí. Počítám jen práci z těstem stříhání papíru a pečení.

veraricna autor receptu:

Kukuřično-bramborový chléb

Počet přidaných receptů: 301

Ingredience

Vaše cena 1699 běžně 3480 Kč sleva 51 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Kukuřično-bramborový chléb byl 07.11.2013 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,6
skvělý recept
166 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Kukuřično-bramborový chléb

Recept se nachází v 52 kuchařkách
Kuchařka tety Věry z Krnova
veraricna
Kuchařka tety Věry z Krnova 303 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 8270 receptů
TĚSTO, MOUČNÍKY A CHLÉB
LUBOŠ
TĚSTO, MOUČNÍKY A CHLÉB 579 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kukuřično-bramborový chléb

Celkový počet komentářů u receptu: 4
  • Komentář k receptu Kukuřično-bramborový chléb veraricna 15.10.2013 08:00:49

    Kváskovou mapu lze vygooglovat :Kvásková mapa-Pečem pecen.cz-Cuketka.cz

  • chlebový kvásek dobroty 14.10.2013 19:59:29

    ze zadelaného chleba se kousek odložípřidá se tocha hl. mouky a dá se do ledničky

    • Re: chlebový kvásek veraricna 15.10.2013 06:49:55

      Milý Pepo,nevím kde bydlíš,ale nadšenci mají už kváskovou mapu a většinou zdarma si ho rozdávají.Můj kvásek:Smíchala jsem hrnek žitné mouky s hrnkem vody a v míse s víčkem nechala 48 hod.Pak jsem použila do chleba polovinu,ale přidala jsem 1/2 lžičky droždí,protože ten kvásek byl prostě moc mladý a nevěřila jsem mu.Do zbylého kvásku jsem vmíchala 50 g žitné mouky a 50 ml vody.Peču většinou obden i pro přátelé,někdo polovinu vyhodí a omlazuje kvásek čerstvou moukou a vodou denně..Pokud máš rád Krkonošské kyselo můžeš to do něj použít nebo přidávat do chlebového těsta.Po týdnu jsem zkusila chléb jen z kvásku bez droždí a byl skvělý.Stále do pečení dávám polovinu teď asi 100 g a omlazuji 50 g žitné mouky a 50 ml vody.Jen těsto už nepřekládám na pomoučněném válu,ale jen po 12 hod promíchám v míse a pak po dalším kynutí rovnou vliji do rozpáleného hrnce.Ať se chlebíček podaří.

  • žitný kvásek Pepa 14.10.2013 10:52:53

    Ahoj, rád bych vyzkoušel upéct ten chleba, jen nevím jak udělat nebo kde si pořídit ten žitný kvásek. Nejsem tak zkušený, ale baví mě péct a vařit =D. Jsem asi jeden z mála chlapů, které to bere :)

Celkový počet komentářů: 4
Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Kukuřično-bramborový chléb
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Nutričně hodnotná strava je důležitá jako základ správného vývoje dítěte a jeho zdraví v dospělosti, s tím jistě všichni souhlasíme. Jak ale ovlivnit, zlepšit či obohatit stravování dětí ve školních jídelnách a jiných kolektivech?

  • Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Často sami sobě nevěnujeme příliš pozornosti, dokud se někde neobjeví problém. Stejně tak zdravé oči, především v mladším věku, většina z nás považuje za samozřejmost. Naše oči jsou však každý den vystavovány mnoha nepříznivým vlivům, ať je to všudypřítomný prach, vítr, pyly, monitor počítače, klimatizace nebo dlouhodobé vypětí díky soustředění.




přidat nový recept