Krůtí žaludky podle Eszterházyho

2 h 30 min | hlavní chod | 4 porce | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 745x
Jde o pochoutku z krůtích žaludků podle grófa Eszterházyho, který byl velkým gurmánem 19. století. Zkuste jeho recept a určitě vás nezklame.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Očištěnou mrkev a petržel pokrájíme na půlkolečka o tloušťce asi 3 mm. Cibuli nakrájíme na kostky. Krůtí žaludky očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky o velikosti 3 x 3 cm.

Na rozehřátém sádle orestujeme cibuli, přidáme čerstvě mletý černý pepř, mletou sladkou červenou papriku a krém Erős Pista. Mám vlastnoručně vyrobený krém Erős Pista - recept přidám zvlášť, ale dá se běžně koupit. Krém vůbec nesolíme, protože je slaný dost.

Všechno spolu za stálého míchání orestujeme, přilijeme malé množství horké vody a necháme vydusit až na tuk - opakujeme třikrát. Tímto způsobem se cibule rozvaří, výborně ochutí výslednou šťávu a přirozeně zahustí jídlo. V žádném případě nezahušťujeme moukou!

Přidáme bobkové listy, domácí rajčatovou šťávu a krátce orestujeme. Do tohoto cibulovo-paprikovo-rajčatového kořeněného základu vložíme připravené krůtí žaludky, které za stálého míchání zprudka opékáme, až se pěkně zatáhnou. Potom je podlijeme horkou vodou do výšky žaludků a přikryté pokličkou je pomalu dusíme na mírném plameni za občasného podlévání horkou vodou a promíchání (nesmí se přichytit, aby jídlo nezhořklo), až dokud nejsou krůtí žaludky téměř měkké - asi 120 minut.

Kousky zeleniny scedíme, necháme dobře odkapat od vody, přidáme je před koncem vaření ke krůtím žaludkům a dusíme přikryté asi 15 minut, to stačí, mají zůstat na skus - al dente. Přilijeme Chardonnay a prudkým varem necháme víno odvařit. Když je hotovo, vypneme plamen. Na závěr vmícháme sladkou smetanu, ale šťávy nemá být mnoho - něco mezi perkeltem a gulášem.

Krůtí žaludky podle Eszterházyho podáváme horké v hnízdě z čerstvě uvařených domácích halušek. Gróf Eszterházy byl známý labužník 19. století, který měl rád dobré jídlo a jeho recepty jsou hodné vyzkoušení jako například právě tento. Jde o vydatné syté jídlo vynikající chuti, kde se harmonicky snoubí všechny použité ingredience. Pokrm je příjemné pikantní a lahodné chuti zvýrazněné vínem, zeleninou a zjemněné smetanou.

autor receptu:

Krůtí žaludky podle Eszterházyho

Počet přidaných receptů: 331

Ingredience

na porce
Vaše cena 3699 běžně 5691 Kč sleva 35 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,6
slabší recept
20 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krůtí žaludky podle Eszterházyho

Recept se nachází v 17 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 209 receptů
Zorňafa
1. aa-1b 6001 receptů
Drůbež a králík od tety z Krnova
veraricna
Drůbež a králík od tety z Krnova 3183 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krůtí žaludky podle Eszterházyho

Přidat příspěvek k receptu Krůtí žaludky podle Eszterházyho
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co je to sněžná slepota?

    Co je to sněžná slepota?

    Pojem sněžná slepota zná asi každý, kdo byl někdy v zimě na horách. Tento zdravotní problém způsobují zvýšené a velmi intenzivní účinky slunečního UV záření, díky kterým dochází k zánětu oční rohovky a spojivky. Provází jej slzení, bolest očí a hlavy, která trvá nejméně 6 až 8 hodin.

  • Plíseň nehtů trápí čtvrtinu Čechů. Jak jí předejít?

    Plíseň nehtů trápí čtvrtinu Čechů. Jak jí předejít?

    Zima je ideálním obdobím pro vznik plísní na pokožce a nehtech nohou. Vlhká uzavřená obuv, neprodyšné ponožky, veřejné sauny a koupaliště, kde trávíme volný čas, ale také koberec u sousedů, které jsme o Vánocích navštívili, mohou být příčinou vzniku mykotických chorob.




přidat nový recept