reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Krůtí těstovinové rizoto

Jedná se o variaci na starý český recept, který se u nás v rodině dělá už několik generací a zejména děti ho zbožňují.


  • 4,8

    24×

    4,8 24
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Nejprve si připravíme vývar z krůtího stehna. Stehno osolíme, vlijeme 1,5 litru studené vody, přidáme bobkový list, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru (lepší je řapíkatý) a porkovou nať. Dusíme cca 60 minut do změknutí (záleží na velikosti stehna). Poté vývar slijeme a maso ze stehna obereme, nakrájíme na menší kousky a dáme bokem.

V průběhu vaření vývaru vysypeme na suchý plech těstoviny. Je nutno použít nějaké drobné - ideální jsou nejmenší Zátkovy písmenka nebo hvězdičky. Dáme do trouby rozehřáté na 200 °C a necháme pražit 15 minut, až zrůžoví. Toto pražení zapříčiní, že těstoviny si uchovají správnou tvrdší konzistenci.

Ve větším hrnci osmažíme jednu nakrájenou střední cibuli, přidáme opražené těstoviny a zalijeme vývarem z krůty. Podle potřeby dosolíme, opepříme, přisypeme polévkovou lžíci majoránky, lžičku tymiánu a rozmarýnu, přidáme nadrobno nakrájenou menší mrkev a děláme na menším ohni do změknutí těstovin, tedy cca 20 minut. S mrkví lze přidat i další ingredienci podle chuti, například trochu čerstvých fazolek, cukety či brokolice, ovšem s mírou, nechceme přebít pravou chuť pokrmu.

Vývar přidáváme postupně, těstoviny by se neměly vařit, ale spíše dusit, na konci v nich nechceme mít skoro žádnou tekutinu. Často mícháme - těstoviny se rády přichytávají ke dnu. Na konci už vývar nepřidáváme, pokrm by měl mít spíše sypkou konzistenci podobnou, stejně jako má třeba slepená rýže.

Po změknutí těstoviny odstavíme, přidáme mražený hrášek a kousky krůtího masa, dobře promícháme.

Krůtí těstovinové rizoto podáváme s nastrouhaným eidamem (nemusí být) a nakládnou okurkou (ta je naopak povinná) či nakládanou červenou řepou. Krůtí těstovinové rizoto je dobré i vlažné či studené a druhý den bývá ještě lepší.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Krůtí těstovinové rizoto

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.