Vyzkoušejte snadný recept na kořeněné smažené krůtí maso s cizrnou a špenátem. Pikantní pokrm s chutí kurkumy a koriandru podáváme jako hlavní chod.
50-100 ml | vývar |
1-2 lžíce | koriandr mletý |
2-3 lžíce | mletá kurkuma |
1 ks | krůtí horní stehno |
příloha | |
---|---|
3 stroužky | česnek |
2-3 ks | chilli paprička |
1 konzerva | cizrna |
1 ks | cibule |
400 g | baby špenát |
podle potřeby | |
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý zázvor | |
mletý černý pepř | |
mleté chilli koření | |
drcený římský kmín |
Krůtí stehno očistíme a vykostíme. Maso i s kůží nakrájíme na větší kostky, vložíme do mísy, osolíme, opepříme, posypeme 1 lžící mletého koriandru, 1,5 lžící mleté kurkumy a špetkou mletého chilli. Vše zakapeme olejem, promícháme a necháme asi 15 - 20 minut odležet. Mezitím si připravíme cizrnovou přílohu se špenátem. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špenát očistíme, cizrnu necháme okapat na sítku a očištěné chilli papričky jemně nasekáme. V hlubší pánvi na oleji zvolna necháme zesklovatět cibuli, česnek a nasekané chilli papričky. Pak přidáme koření (1/4 lžičky drceného římského kmínu, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mleté kurkumy a špetku mletého zázvoru), které necháme krátce zpěnit a vmícháme cizrnu. Vše podlijeme malým množstvím vývaru (asi 5 lžic) a necháme přejít varem, aby všechny chutě prolnuly. Dále na cizrnu vložíme špenát, který osolíme, opepříme a promícháme. Jakmile špenát zavadne, pánev odstavíme z tepla. Odležené kousky krůtího masa ponoříme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje, ze všech stran opečeme dozlatova a necháme na papírové utěrce okapat. Cizrnu se špenátem rozdělíme na porce, obložíme krůtími kousky na kurkumě a podáváme s vařeným bramborem nebo jen zeleninovým salátem a pečivem.
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena