Poněkud složitější recept na výborné pečené křupavé brambory s chutí rozmarýnu a česneku.
5-7 stroužků | česnek |
1 kg | brambory |
2 větvičky | rozmarýn |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
podle potřeby | |
olivový olej |
Brambory řádně omyjeme a osušíme. Potom je oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Slupky z brambor nevyhazujeme, ale zavážeme do předem namočeného a vyždímaného ubrousku. Nakrájené brambory a zabalené slupky vložíme do studené osolené vody a vše vaříme na velmi mírném ohni doměkka. Vařením brambor se slupkami dosáhneme lepší chuti brambor. Měkké brambory slijeme a necháme okapat. Potom je zakryjeme poklicí a několikrát opatrně proklepeme tak, aby okraje brambor byly roztřepené. Potom brambory v jedné vrstvě opečeme ze všech stran na olivovém oleji, rozložíme na plech a pečeme v předtopené troubě při 190 °C přibližně 1 hodinu. Mezitím si připravíme kořenící směs. Lístky rozmarýnu otrháme z větviček a jemně usekáme. Oloupaný česnek prolisujeme. Česnek spolu rozmarýnem, olivovým olejem a solí rozdrtíme ve středně hustou směs. Ke konci pečení brambory potíráme kořenící směsí a za občasného obracení dopečeme dorůžova. Křupavé pečené brambory s rozmarýnem a česnekem podáváme jako přílohu k pečeným rybám nebo kuřecímu masu. Můžeme je podávat i samostatně jako chuťovku.
Inspirace na celý týden: Rychlé recepty z nových brambor, zeleniny a bylinek
Nové brambory jsou samy o sobě tak chutné, že si s nimi nemusíme dávat téměř žádnou práci. Stačí je uvařit nebo upéct ve slupce a servírovat s mlékem a kouskem másla. Ale i tak se může hodit pár receptů, které zpříjemní a oživí jarní jídelníček.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena