reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Křupavé překladané pagáčky s kousky škvarků

Recept na velmi chutné, překládané, kynuté a křupavé pagáčky s kousky škvarků, které výborně chutnají jako pohoštění k dobrému vínu, ale také jako příloha k sytým polévkám.


  • 2,2

    10×

    2,2 10
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

náplň

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Škvarky posekáme na malé kousky, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme domácí vepřové sádlo, dobře spolu promícháme a odložíme zatím do chladničky. Do mísy robota dáme prosátou hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

K vykynutému kvásku přidáme celé vejce, hustou kyselou smetanu, přilijeme kvalitní suché bílé víno a vymícháme tužší, pružné, lesklé a nelepivé těsto, které poprášíme moukou a přikryté čistou utěrkou ho necháme v teple kynout asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozválíme na jemně pomoučněné desce na obdélník o tloušťce asi 2 až 3 mm a potřeme ho rovnoměrně škvarkovou náplní tak, že po obvodu vynecháme asi 2 cm volný pás.

Těsto přeložíme shora do středu přes náplň, potom zdola nahoru do středu, zleva doprava o jednu třetinu a zprava doleva také o jednu třetinu, čímž budeme mít na sobě 9 vrstev těsta. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 20 minut odpočívat. Tento postup s překládáním a rozválením těsta zopakujeme celkem třikrát.

Poté těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrajovačkou vykrojíme pagáčky, na kterých uděláme mřížku ostrým nožem anebo mřížkou na brambory. Pagáčky zakulatíme mezi dlaněmi, vytáhneme a přeložíme na plech s teflonovou fólií.

Povrch pagáčků potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem, vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 minut.

Upečené pagáčky vybereme z trouby, necháme vychladnout a servírujeme samostatně jako pohoštění k dobrému vínu a také jako přílohu k sytým polévkám na kyselo. Pagáčky jsou díky domácímu vepřovému sádlu měkké a vláčné.

Škvarkové pagáčky jsou velmi chutné a jako čerstvé i druhý den, proto je můžeme připravit pro návštěvy klidně v předstihu. Díky posekaným škvarkům je do čeho se zakousnout, přitom jsou krásně křupavé.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Křupavé překladané pagáčky s kousky škvarků

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.