těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
3 lžíce | máslo | |
1 ks | žloutek | |
0.5 kostky | droždí | |
1 lžička | cukr krupice | |
500 g | polohrubá mouka | |
300 ml | mléko polotučné | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
2 lžíce | hrubá sůl |
Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme asi 50 ml ohřátého (vlažného) mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjeme utěrkou a postavíme ji asi na půl hodiny na teplé místo. Zatímco budeme čekat, než nám kvásek vzejde, vsypeme do větší mísy polohrubou mouku a osolíme. Potom vlijeme připravený kvásek, rozpuštěné máslo, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujeme. Těsto si rozdělíme zhruba na 10 až 12 dílů. Každý díl rozkrojíme ještě na další 3 menší dílky. Vyválíme z nich delší prameny a spleteme jako cop. Pečivo přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a necháme ještě pár minut odpočívat. Zakrátko houstičky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde si pobudou přibližně 20 minut. Křupavé domácí houstičky podáváme podle chuti k různým pokrmům a klidně i samostatně.
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
Jak využít karanténu: Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty
Naučte se jednoduchý a rychlý recept na famózní domácí rohlíky, které jsou křehké na povrchu a jemné uvnitř.
Autor:davidsnajdr-com
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena