Křupavé dalamánky

1 h 30 min | příloha | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 22335x
Recept na křupavé dalamánky, lepší než koupené.
Komentáře receptu 11
Uvařil jsem to (Recept vařilo 5 lidí)


Postup přípravy receptu

Do části vlažné vody s cukrem dáme rozpustit kvasnice a necháme nakynout. Mezitím navážíme ostatní suroviny. Do robotu dáme hladkou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, žitnou chlebovou mouku, celý kmín, zbytek vlažné vody, ocet, sůl, olej a zaděláme těsto.

Po zpracování a vykynutí těsta vytvarujeme za pomoci hladké mouky 12 kusů dalamánků. Dáme je na velký plech vyložený pečícím papírem, znovu necháme vykynout. Povrch nechávám hladký a nenařezávám.

Po vykynutí potřeme dalamánky rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí. Pečeme při 180 °C v horkovzdušné troubě asi 18 minut. Do trouby vkládám kastrůlek s horkou vodou. Po upečení dalamánky nenecháváme na plechu, ale i s pečícím papírem přesuneme na rošt, aby zbytečně netvrdly a neokoraly. Křupavé dalamánky podáváme jako chutnou přílohu nebo obložíme podle chuti. Z tohoto těsta se dá upéct i dobrý chleba. Doufám, že vás můj recept nezklame a bude chutnat jako nám doma.

autor receptu:

Křupavé dalamánky

Počet přidaných receptů: 50

Ingredience

na porcí
Vaše cena 3690 běžně 6190 Kč sleva 40 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
19 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Křupavé dalamánky

Recept se nachází v 159 kuchařkách
Moučníky pro každou příležitost
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4339 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 8270 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Křupavé dalamánky

Celkový počet komentářů: 10
  • Komentář k receptu Křupavé dalamánky kristinka 14.04.2017 08:17:31

    Děkuji za super recept,lepší dalamánky jsem ještě nejedla.

  • Komentář k receptu Křupavé dalamánky Léňa 13.04.2017 16:43:06

    NEJLEPŠÍ těsto z těch co jsem zkoušela z netu a že jich bylo!!! :) DĚKUJI a vřele doporučuji!! ;)

  • Komentář k receptu Křupavé dalamánky mlsny vena 20.02.2017 18:56:07

    Mozno s zitnou celozrnnou. Velmi dobre

  • Dalamanky Anna 26.10.2016 00:48:23

    Taky peču dalamanky, ale napřed si udělám kvásek z žitné chlebové mouky a vody, který nechávám Cca 3 dny zrat za každodenního přikrmování. Pak smíchám žitnou tmavou mouku a polohrubou psenicnou mouku, přidám sůl, kmín, trosku cukru, vlažnou vodu a droždí a uhnetu ne moc tuhé těsto. Nechám na teplém místě asi tak hodinu až hodinu a půl kynout. Vytvořím dalamanky a nechám ještě asi dvacet minut nakynout pod utěrkou. Pak potřu vodou s rozpuštěnou soli, posypu kminem a dam péct spolu s malým kastrulkem vody do středně vyhřáté trouby. Během pečení ještě asi dvakrát potírat slanou vodou. Pečeme asi hodinu - při poklepu musí zvonit. Nechám chladnout na roštu, aby zespodu nezvhly. Mají křupavou a vláčnou kůrku se a vydrží vláčné i několik dní. ( Pokud ovšem vydrží...) :-). Ze stejného těsta peču i chleba, je také výborný.

  • Komentář k receptu Křupavé dalamánky Tereza 22.03.2016 19:08:52

    Recept je skvely a dalamanky vyborne. Zkousela jsem hodne receptu,ale tenhle je nejlepsi,takze dekuji :)

  • Komentář k receptu Křupavé dalamánky myiska 06.07.2015 19:14:41

    Vyborny recept, moc se povedly :)

  • kynutí Lucka 19.03.2015 21:07:47

    Strašně moc záleží na kvalitě droždí. Pokud používáte celozrnou a žitnou mouku, je potřeba použít i kvalitní a čerstvé droždí. Vždy si nejdřív dělám kvásek, když nevzejde kvásek, nemá smysl si jím kazit mouku. Jinak musím říct, že recept je skvělý a peču podle něj opakovaně. Díky.

  • Musela jste udělat někde chybu,já měla dalamánky nakynuté za cca 50min.

    • Re: Kynutí 05.08.2014 18:53:23

      Kynutí se dá těžko říci přesně, záleží na jak teplém místě těsto kyne, v žádném případě nesmí být v průvanu. Ty 4 hodiny je opravdu moc. To určitě bylo špatné droždí, nebo si myslím jestli jste je tam nezapomněla dát.

  • Dalamánky PIMPULE 04.08.2014 21:26:10

    Vyzkoušeno, jsou moc dobré,jen jsem místo oleje dala sádlo.

Nalezeno receptů: 11
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Křupavé dalamánky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept