Krkovičku nakrájíme na větší plátky o váze asi 150 g, po obvodě několikrát nařízneme, aby se nám při smažení nezkroutily. Maso naklepeme a jemně osolíme, necháme chvíli odpočinout a mezitím si připravíme těstíčko.
Tvrdý sýr nastrouháme, česnek a brambory oloupeme. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, dáme do mísy, přidáme vejce, prolisovaný česnek, osolíme, okořeníme a promícháme. Přidáme hladkou mouku, sýr a zakysanou smetanu, která těstíčko příjemně zjemní. Těstíčko pečlivě promícháme, vznikne nám husté lité těstíčko, které je tímto připraveno na obalování.
Naklepané řízky z krkovičky obalíme v hladké mouce. V dostatečně rozehřátém oleji rozprostřeme vrstvu litého bramborovo-sýrového těsta o velikosti řízku. Když těstíčko začne zespodu tmavnout, což uvidíme na růžovém zabarvení okrajů, položíme na těsto plátek masa, který po povrchu rovnoměrně potřeme těstíčkem tak, aby se okraje těstíčka spojily. Snížíme plamen na střední ohřev, řízek obrátíme a smažíme do zlato-hnědé barvy i z druhé strany. Z každé strany stačí 5 - 7 minut. Osmažené řízky klademe na papírovou kuchyňskou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk.
Krkovička v bramborovo-sýrovém těstíčku je uvnitř měkká, šťavnatá, obal má výraznou chuť bramborové placky zjemněnou smetanou a sýrem. Je to velmi sytá a velká porce. Kdo má rád menší řízky, připraví si menší plátky masa. Krkovičku podáváme horkou jako samostatné jídlo bez další přílohy.
Pokrm stačí doplnit hlávkovým salátem nebo čalamádou, k popíjení se hodí vychlazené pivo.
Recept je můj vlastní, u nás doma velmi oblíbený a není těžký na přípravu.