Jednoduchý hostimský recept na zapečenou krkovici s dušenou kapustou a bramborami. Lahodná krkovice zelináře Kotěry uspokojí každý mlsný jazýček.
1 lžička | olej |
2 ks | cibule |
100 g | anglická slanina |
6 plátků | vepřová krkovice |
směs | |
---|---|
2 stroužky | česnek |
0.5 hrnečku | olej |
3 ks | brambory |
1 hrst | majoránka |
1 ks | cibule |
1 ks | kapusta |
0.5 hrnečku | hladká mouka |
1 špetka | muškátový oříšek |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
příloha | |
2 kg | brambory |
0.5 lžičky | mletý kmín |
Hlávku kapusty omyjeme a nakrájíme. Přidáme na kostky nakrájené tři brambory a vložíme do hrnce. Zalijeme trochou horké vody a za občasného míchání a podlévání necháme dusit, dokud nám kapusta nezkřehne. Osolíme, okořeníme, přidáme prolisovaný česnek a zahustíme jíškou připravenou z nadrobno nasekané cibulky, restované dozlatova a zaprášené hladkou moukou. Vše důkladně promícháme, chvíli podusíme, dochutíme podle potřeby a kapusta je hotová. Zatímco se nám dusila kapusta, dali jsme si vařit brambory na přílohu a připravili si vepřovou krkovici. Na olejem potřený plech si rozprostřeme plátky krkovice, kterou jsme mírně osolili a okořenili z obou stran. Cibuli nakrájíme na kolečka a anglickou slaninu na hrubší nudličky a vše nasypeme rovnoměrně na plátky masa. Připravenou krkovici dáme zapéct na cca 45 minut do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Krkovice zelináře Kotěry je připravena k servírování a nezbývá mi, než popřát všem dobrou chuť.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
autor Richard Novák
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena