Krkonošský houbovec Hubník

1 hod | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 71643x
Recept na tradiční houbovec.
Komentáře receptu 6
Uvařil jsem to (Recept vařilo 6 lidí)


Postup přípravy receptu

Sušené houby přes noc namočíme do rendlíku s vodou. Kdybychom na to zapomněli, nic se neděje. Jen je těsně před přípravou vhodíme do kastrůlku a pár minut povaříme. Pokud máme čerstvé houby, pečlivě je očistíme, nakrájíme na kostičky a chvíli podusíme. Česnek a cibuli očistíme a samostatně nasekáme nebo česnek prolisujeme. Rohlíky pokrájíme na kolečka a zalijeme mlékem.

Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promícháme v misce. Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

V pekáči nebo zapékací misce rozpálíme tuk (horalové používají sádlo), nalijeme na něj houbovou směs a pečeme asi 20 minut.

Před podáváním nakrájíme Krkonošský houbovec Hubník na kostky. Hubník dobře chutná teplý i studený.

Příště můžeme zkusit vynikající obměnu, která vznikne, když do jídla přidáme uzené maso nakrájené na kostky. Pak hubník pečeme asi 30 minut v troubě na 200 °C. Hubník se dá upravit na spousty způsobů a jíst teplý i studený s čímkoliv.

Skalák autor receptu:

Krkonošský houbovec Hubník

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

na porce
4,5
skvělý recept
71 hlasujících
  • Recept Krkonošský houbovec Hubník - Krkonošský hubník.
  • Recept Krkonošský houbovec Hubník - Krkonošský hubník


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krkonošský houbovec Hubník

Celkový počet komentářů: 6
  • šušnina
    Krkonošský hubník šušnina 06.12.2014 16:38:01

    Pocházím z Krkonoš a moji předci též,proto musím souhlasit s panem Josefem, že krkonošáci dodržují tradiční recept bez uzeného,jednak horský kraj býval chudý na úrodu a hub bylo v lese vždy dost a také to bylo před vánoci postní jídlo tudíž bezmasé, protože se drží bezmasý půst po čtyři adventní neděle, abychom se připravili na tu slávu narození Ježíše Krista a hospodyňky na tu přípravu také potřebovaly více času.Můžeme si přidat cokoli co máme rádi až po vánocích, ale už to nebude Krkonšský hubník.Přeji vám všem krásné prožití svátků vánočních, hlavně těm, kteří spravují tyto stránky.Děkuji

  • Nám chutnalo Hraja 26.11.2014 11:03:02

    a dovolila jsem si přidat fotku.

  • Pravý hubník Josef 23.12.2012 08:58:16

    Hubník s uzeným masem nebo slaninou to snad dělají krajáci, ale krkonošák dodržuje tradiční recept.

  • výborné 19.10.2012 17:05:54

    Já přidávám na kostičky pokrájenou angl. slaninu a navrch naskládám plátky másla-nešetřím:). Peču v domácí pekárně.

  • k tomu uzeýmu Station 11.04.2012 15:29:20

    taky jsem zkoušel nakrájet na kostičky plátek uzenýho,dodalo to fajn chuť,doporučuju,pak mě napadlo i přidat mletý maso když jsem dělal větší množství na ale to bylo špatně,nebylo tam vůbec cítit,

  • hubnik zdenuka 22.01.2011 12:07:33

    vyborne a jednoduche

Nalezeno receptů: 6
Přidat příspěvek k receptu Krkonošský houbovec Hubník
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.

  • Účinné postupy zdravějšího dýchání

    Účinné postupy zdravějšího dýchání

    Hluboký nádech a výdech používáme běžně k rychlému zklidnění, když nás najednou popadne vztek. Už tady se skrývá náznak toho, jak důležité je správně dýchat a na co všechno může mít dýchání vliv.




přidat nový recept