Krkonošské kyselo

1 h 15 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 219045x
V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.
Komentáře receptu 67
Uvařil jsem to (Recept vařilo 27 lidí)


Postup přípravy receptu

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

Kačák autor receptu:

Krkonošské kyselo

Počet přidaných receptů: 48

Ingredience

na porce
Vaše cena 4990 běžně 10624 Kč sleva 53 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
145 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krkonošské kyselo

Recept se nachází v 343 kuchařkách
KDI
VARENIE 8355 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
zjirousek
Polévky 2030 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

Celkový počet komentářů: 10
  • Drskova Johann Brabec 28.02.2017 12:05:42

    Alles sind herrliche Rezepte die ich von meiner Mutti könne.es ist allerdings wichtig zu sagen, dass jede Omi oder Mama eigenes Würzen oder Zubereitung hatte, die uns im Gedechnichs geblieben ist. Lange Rede kurze Sinn eigene Oma oder Mama die haben am bestens gekocht.

  • Krkonošské kyselo Naty 11.02.2017 14:54:03

    Co píše Milda, není krkonošské kyselo. Kyselo se vaří zásadně z kvásku. A rozmíchá se ve vlažné vodě a nechá naboptnat. Nikoli ve studené.

  • (krkonošské)kyselo milda 15.01.2016 13:55:40

    Kyselo trochu jinak.Nevím jestli je to kyselo krkonošské,ale recept mám přímo
    z krkonoš resp.z benecka.Před více jak 40ti lety jsem byl s našim řezníkem
    na návštěvě u jeho rodičů na benecku a moje maminka si od nich přivezla
    tento recept.Ale pozor,je na 6-7l polévky,ale máme to vždy na 1 den,protože
    musím podělit i příbuzné.
    Tak tedy.Asi ve 2 litrech vody uvaříme do měkka tak 1litr nakrájených čerstvých
    hub(v zimě dávám mražené)Nebojte se mražených hub.Je mi už 63roků a jsem
    tady.Asi po 15ti minutách varu dolijeme vodou asi do 4litrů a přivedeme k varu.
    Poté přidáme 1l 3,5% mléka.Připravíme si do hrnku 6-7 vajec,přičemž lehce
    propíchneme žloutky vidličkou.(nemícháme) Asi v 1/2l studené vody si rozšleháme 6-7vrchovatých lžíc hladké mouky.Když se voda,mléko a houby opět vaří,za stálého míchání přiléváme rozkvrdlanou mouku.Pozor!Od této chvíle musíme
    polévku stále míchat ode dna plochou vařečkou,jinak se u dna přichyti.Jakmile
    se polévka trochu začne vařit,za lehkého míchání přidáme všechna vejce a polévku odstavíme.Polévky musí být tolik,aby se do ní ještě vešly brambory
    které jsme si předem uvařili(nakrájené).Můžeme je dávat podle chuti na talíř než
    naléváme polévku.Odstavenou pojévku osolíme a přidáme asi4-5 lžíc octa.(podle chuti).Pokud neservírujeme hned tak polévku občas zamícháme aby se neudělal škraloup.Nechte si chutnat.

    • Re: (krkonošské)kyselo Terezicka 31.03.2016 12:40:19

      To vypadá spíš jako recept, kterému babička z Krkonoš říkala Hladká Ančka (bílá houbová polévka, jen bez brambor a octa). Jak v tom není kvásek, není to kyselo.

    • Re: (krkonošské)kyselo Iva 03.11.2016 18:47:28

      Tenhle recept není kyselo, ale kyselačka. Často ji dělám, je výborná. Pocházím z České Třebové, běžně se tam dělávala.

    • Re: (krkonošské)kyselo Kubík 13.02.2016 02:49:21

      Ocet do kysela a žádný kvásek?
      To prostě není kyselo ani omylem!!!

  • jedubaba1
    chlebový kvásek jedubaba1 21.10.2016 20:27:16

    Receptík vypadá doooost dobře, že bych měla chuť okoštovat. Jenže. Žitný kvásek mám vypěstovaný ve sklenici a tedy nevím kolik kvásku je jeden balíček. Ví to někdo?? Díky

  • Recept jsem vyzkoušela,ale dala méně vody,zeli jsem nepřidávala,to dávám do zelnacky,ale asi podle kraje se to lisi

Nalezeno receptů: 67
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Barevná typologie - jak zvýraznit své přednosti?

    Barevná typologie - jak zvýraznit své přednosti?

    Barevnou typologii využijeme při výběru oblečení, šperků, líčení či při volbě barvy vlasů, zatoužíme-li po změně. Vhodným výběrem doplňků můžeme potlačit své nedostatky a naopak zvýraznit přednosti.

  • Jak se bránit vysokým nákladům za léky?

    Jak se bránit vysokým nákladům za léky?

    Také se vám často stává, že vyjdete z lékárny s pár krabičkami léků, ale vaše peněženka je o poznání lehčí? Nesete si většinou jen běžné kapky do nosu nebo sirup proti kašli, ale přesto se nestačíte divit, kolik peněz v lékárně necháváte, a částky za stejné léky se vám zdají stále vyšší?




přidat nový recept