reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Krkonošské kyselo

V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.


  • 4,5

    234×

    4,5 234
  • 1 h 15 min

  • 28×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 041 hodnocení

Těstoviny v podzimním jídelníčku: Zapečte je!

21. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 760 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

KVÍZ: Je meloun ovoce, nebo zelenina? Otestuj svoji znalost!

21. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 220 hodnocení

Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?

21. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 615 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 802 hodnocení

Bylinky našich babiček aneb jak přírodní cestou utužit své zdraví

21. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 702 hodnocení

Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?

20. 10. 2020

Postup přípravy

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

    Celkový počet komentářů: 84
    • Ivka
      Ivka

      trochu jinak

      Můj recept od babičky začíná tím, že sušené houby s kmínem namočím přes noc, vody cca 2 l. Kvásek dám do vysokého hrnce (cca 1,5l) do půl litru vlažné vody, klidně i na den, aby měl tu kyselost. A pak povařím houby 10 min, zaliju rozkvedlaným kváskem a vařím za stálého míchání už jen 15 min. Dávám zvlášť nejdřív dozlatova cibulku, pak na stejné pánvi úplně osmažená vajíčka a na plátky nakrájené zbylé brambory od minulého jídla. Dochucuje se jen solí, kdyby bylo moc kyselé, tak zjemnit mlékem. Z běžného balíčku kvásku dělám cca 3 l polévky, my rádi hustou. Na horách to bývalo běžné jídlo, které mělo zasytit. Zelí tam fakt nepatří, to je zas valašská kyselica.

      12.06.2020 11:49:10

      • siana
        siana

        Re: trochu jinak

        Ano, přesně podle takového receptu dělám Krkonošské kyselo i já. Nejlepší jsem jedla právě v Krkonoších, za pobytu v Janských Lázních. Se smaženými vajíčky bylo fakt moc dobré a moje rodina ho takhle miluje.

        12.06.2020 19:17:03

    • kuchařík
      kuchařík

      tradice a dnešek

      Jo jo, nežijeme v době před 200 sty lety, dnes máme jiné možnosti a finance. Předkové vařili jen z vody, kvásku, brambor, hub, cibule a sádla, pokud bylo. Vejce jen u bohatších rodin, máslo ne, to se prodalo. Takže dnes klidně i to máslo a vejce, ale rozhodně ne zelí ani mléko nebo smetanu. To už potom není kyselo, ale třeba novodobá kvásková polévka. Také nenazýváte smažené sójové plátky vepřovými řízky :-)) Zdar vaření a pečení s láskou a odvahou.

      18.01.2020 20:02:29


      • Přema
        Přema

        Re: tradice a dnešek

        Záleží na oblasti a společenském statutu a regionálním umístění. Kráva byla skutečně velký majetek, takže máslo bylo skutečně dražší, až luxusní záležitost (obzvláště tam, kde nebyly pro chov hovězího dobytka ideální podmínky). Na druhou stranu, slepice byly vždy poměrně dostupné i pro chudé celkem všude, takže vejce byla naopak velmi obvyklá. Stejně jako zelí, které patřilo k naprosto základním potravinám i pro nejchudší. Také se kvasilo především kvůli konzervaci, protože přes zimu to byla pro většinu lidí společně s cibulí jediná běžně dostupná zelenina. A mám dojem, že s kyselem je to podobně jako s gulášem u nás, karí v indii nebo chili v Americe: Každá oblast, každá dědina, ne-li každá rodina, má svůj jediný naprosto zaručeně pravý recept.

        25.04.2020 10:55:18

    • julda fulda
      julda fulda

      To je pro pionýrský tábor porce ?

      4 litry vody to jako vážně ?

      04.11.2019 18:07:58

      • Tereza
        Tereza

        Re: To je pro pionýrský tábor porce ?

        super, děkuju za pecka polévku, dělám ji prvně a nikdy jsem v kuchyni nic tak nepohnojila!!!!!!
        ... 4 litry, nemám slov

        22.05.2020 16:55:13

    • Bob
      Bob

      Kde se na dobříšsku dá sehnat kvásek?
      Nebo jak ho udělat doma?

      28.08.2019 11:46:44

      • Jiří
        Jiří

        Začátek receptu je trochu zdlouhavější, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Co je hlavní, že Váš chlebíček bude mít přirozeně výbornou chuť.

        1.den:
        Ve 2-litrové nádobě rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vlažné vody (28 - 30°C). Přikryjeme utěrkou (ubrouskem), necháme stát při 21 - 23°C, v létě dáme do trochu chladnější místnosti.

        2. den:
        Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, necháme další den.

        3. den:
        Přimícháme dalších 50 g mouky a již jen 60 ml vlažné vody, přikryjeme a opět necháme stát.

        4.den:
        přimícháme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody, necháme přikryté ještě 24 hod stát.

        Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.

        Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání necháme na dně cca 1 cm (může být i více) a oživíme ho (přidáme mouku a vlažnou vodu - třeba jako 4.den.

        Jak použít kvásek z lednice:
        před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem.
        Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice.Pokud nepečeme často a uchováváme kvásek v lednici, stačí ho 1 - 2x do týdne oživit.... není nutné, někdo dokrmuje i déle jak po týdnu!

        22.03.2020 10:38:29

    • Bob
      Bob

      Kde se na Dobříšsku dá sehnat kvásek?
      Nebo jak ho udělat doma?

      28.08.2019 11:45:27

    • javotocek
      javotocek

      Super recept z mojí mladosti. Kyslost (záleží na kvásku) mamka zvýraznila rosolem z kysaného zelí.

      11.11.2017 12:31:20


    Nalezeno receptů: 84
    |< << 123456789 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.