reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Krkonošské kyselo

V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.


  • 4,5

    197×

    4,4 197
  • 1 h 15 min

  • 28×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

    Celkový počet komentářů: 72
    • tomas prochazka
      tomas prochazka

      kyselo, Sauer, Kubelsauer

      jaký se klochtily na horách poliuky? KYSELO … poliuka z chlebovýho kvásku, ten stával na kamnech u požehnaný stupičce, dycky do rána narost a nihdá neubejval! Do osolené vody se daly vařit sušené houby a kmín, potom se vlil chlebový kvásek a nechalo se vařit. V bohatších chalupách přidávali smažené vejce a omastily máslem. Podávalo se s vařenými brambory na loupačku.

      11.07.2018 01:54:33

    • siana
      siana

      Hmotnost balíčku kupovaného kvásku

      Dobrý den, kvásek si připravuji sama a protože denně nepeču, mám ho docela dost ;-) V Janských Lázních jsem před pár lety měla Krkonošské kyselo a bylo výborné. Jenže nevím, kolik váží jeden balíček kupovaného kvásku. Snad 200 nebo 250 gramů? Děkuji za info.

      19.11.2017 11:05:11

      • Katerina
        Katerina

        Re: Hmotnost balíčku kupovaného kvásku

        Ten co kupuji v jednotě je baleny po 250g.

        02.01.2018 12:28:51


    • javotocek
      javotocek

      Super recept z mojí mladosti. Kyslost (záleží na kvásku) mamka zvýraznila rosolem z kysaného zelí.

      11.11.2017 12:31:20

      • Jirka
        Jirka

        Občas se objevují různé varianty kysela, jenže zelí, smetana a další dochucovadla tam naši předkové nedávali.

        12.11.2017 15:02:35

    • Johann Brabec
      Johann Brabec

      Alles sind herrliche Rezepte die ich von meiner Mutti könne.es ist allerdings wichtig zu sagen, dass jede Omi oder Mama eigenes Würzen oder Zubereitung hatte, die uns im Gedechnichs geblieben ist. Lange Rede kurze Sinn eigene Oma oder Mama die haben am bestens gekocht.

      28.02.2017 12:05:42

    • Naty
      Naty

      Krkonošské kyselo

      Co píše Milda, není krkonošské kyselo. Kyselo se vaří zásadně z kvásku. A rozmíchá se ve vlažné vodě a nechá naboptnat. Nikoli ve studené.

      11.02.2017 14:54:03

    • milda
      milda

      (krkonošské)kyselo

      Kyselo trochu jinak.Nevím jestli je to kyselo krkonošské,ale recept mám přímo
      z krkonoš resp.z benecka.Před více jak 40ti lety jsem byl s našim řezníkem
      na návštěvě u jeho rodičů na benecku a moje maminka si od nich přivezla
      tento recept.Ale pozor,je na 6-7l polévky,ale máme to vždy na 1 den,protože
      musím podělit i příbuzné.
      Tak tedy.Asi ve 2 litrech vody uvaříme do měkka tak 1litr nakrájených čerstvých
      hub(v zimě dávám mražené)Nebojte se mražených hub.Je mi už 63roků a jsem
      tady.Asi po 15ti minutách varu dolijeme vodou asi do 4litrů a přivedeme k varu.
      Poté přidáme 1l 3,5% mléka.Připravíme si do hrnku 6-7 vajec,přičemž lehce
      propíchneme žloutky vidličkou.(nemícháme) Asi v 1/2l studené vody si rozšleháme 6-7vrchovatých lžíc hladké mouky.Když se voda,mléko a houby opět vaří,za stálého míchání přiléváme rozkvrdlanou mouku.Pozor!Od této chvíle musíme
      polévku stále míchat ode dna plochou vařečkou,jinak se u dna přichyti.Jakmile
      se polévka trochu začne vařit,za lehkého míchání přidáme všechna vejce a polévku odstavíme.Polévky musí být tolik,aby se do ní ještě vešly brambory
      které jsme si předem uvařili(nakrájené).Můžeme je dávat podle chuti na talíř než
      naléváme polévku.Odstavenou pojévku osolíme a přidáme asi4-5 lžíc octa.(podle chuti).Pokud neservírujeme hned tak polévku občas zamícháme aby se neudělal škraloup.Nechte si chutnat.

      15.01.2016 13:55:40

      • Terezicka
        Terezicka

        Re: (krkonošské)kyselo

        To vypadá spíš jako recept, kterému babička z Krkonoš říkala Hladká Ančka (bílá houbová polévka, jen bez brambor a octa). Jak v tom není kvásek, není to kyselo.

        31.03.2016 12:40:19

    Nalezeno receptů: 72
    |< << 12345678 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.