reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Krkonošské kyselo

V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.


  • 4,5

    202×

    4,4 202
  • 1 h 15 min

  • 28×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 560 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Postup přípravy

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

    Celkový počet komentářů: 77
    • Bob
      Bob

      Kde se na dobříšsku dá sehnat kvásek?
      Nebo jak ho udělat doma?

      28.08.2019 11:46:44

    • Bob
      Bob

      Kde se na Dobříšsku dá sehnat kvásek?
      Nebo jak ho udělat doma?

      28.08.2019 11:45:27

    • Milan
      Milan

      bramborová kaše

      Na Pecce se dělávalo v 50 letech min.století kyselo většinou v sobotu a k němu se pojídala bramborová kaše

      26.08.2019 21:45:22


    • tomas prochazka
      tomas prochazka

      kyselo, Sauer, Kubelsauer

      jaký se klochtily na horách poliuky? KYSELO … poliuka z chlebovýho kvásku, ten stával na kamnech u požehnaný stupičce, dycky do rána narost a nihdá neubejval! Do osolené vody se daly vařit sušené houby a kmín, potom se vlil chlebový kvásek a nechalo se vařit. V bohatších chalupách přidávali smažené vejce a omastily máslem. Podávalo se s vařenými brambory na loupačku.

      11.07.2018 01:54:33

    • siana
      siana

      Hmotnost balíčku kupovaného kvásku

      Dobrý den, kvásek si připravuji sama a protože denně nepeču, mám ho docela dost ;-) V Janských Lázních jsem před pár lety měla Krkonošské kyselo a bylo výborné. Jenže nevím, kolik váží jeden balíček kupovaného kvásku. Snad 200 nebo 250 gramů? Děkuji za info.

      19.11.2017 11:05:11

    • javotocek
      javotocek

      Super recept z mojí mladosti. Kyslost (záleží na kvásku) mamka zvýraznila rosolem z kysaného zelí.

      11.11.2017 12:31:20

      • Jirka
        Jirka

        Občas se objevují různé varianty kysela, jenže zelí, smetana a další dochucovadla tam naši předkové nedávali.

        12.11.2017 15:02:35

      • Jirka Libra
        Jirka Libra

        Do kysela nepatří žádný zelí. To se mi snažil tvrdit jeden trouba v restauraci v Praze na Jeremiášově ulici. Je tam Makro a velká prodejna Mountfieldu a bývala tam Delvita, teď je to snad Billa. No a tam je hospoda snad Krakonošova. Takže do tý hospody už v životě nevkročím.

        27.08.2019 12:22:45

      • Jirka Libra
        Jirka Libra

        Do kysela nepatří žádný zelí. To se mi snažil tvrdit jeden trouba v restauraci v Praze na Jeremiášově ulici. Je tam Makro a velká prodejna Mountfieldu a bývala tam Delvita, teď je to snad Billa. No a tam je hospoda snad Krakonošova. Takže do tý hospody už v životě nevkročím.

        27.08.2019 12:23:06


    Nalezeno receptů: 77
    |< << 12345678 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.