reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Krevety s vanilkovou máslovou omáčkou

Předkrm inspirovaný geniální lucemburskou kuchařkou Lea Linster. Recept je pro 4 osoby jako součást slavnostního menu o více chodech.


  • 4,6

    20×

    4,6 20
  • 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Čerstvé krevety opláchneme, hlavy odstraníme, ocásky oloupeme, ale poslední kroužek skořápky s ocasní ploutví ponecháme. Krevety na hřbetě podélně nařízneme a vytáhneme černé střívko. Pokud máme jen mražené krevety, necháme je v ledničce půl dne rozmrazit. Mikrovlnku nepoužijeme, krevety by podstatně ztratily na kvalitě.

Šalotku nakrájíme na drobno a podusíme v malém kastrolku ve směsi vermutu Noilly Prat a bílého suchého (burgundského) vína. Pokud nemáme Noilly Prat, použijeme jen bílé víno. Tento vermut nelze nahradit jiným. Kousek vanilkového lusku podélně rozpůlíme, vyškrábneme dřeň špičkou nože a spolu s luskem dáme ke konci vaření do vroucího vína. I zde platí: Přírodní vanilka je v tomto receptu nenahraditelná. Osolíme špetkou soli a čerstvě umletého bílého pepře. Zredukujeme až na 1-2 čajové lžičky tekutiny.

Na velmi mírném ohni přidáváme po malých kouskách silně vychlazené máslo a dobře vmícháme. Další kousek přidáme až po úplném rozpuštění předchozího, musí se vytvořit homogenní emulze. Pozor, jakmile se přidá máslo, omáčka se už nesmí vařit! Pokračujeme až do zhoustnutí. Potom vmícháme lžíci pomerančové šťávy, je-li třeba dochutíme a necháme hotovou omáčku vedle plotny pod pokličkou 2-3 minuty odstát.

Mezitím rozpálíme v pánvi olivový olej a připravené, kuchyňským papírem osušené ocásky krevet po každé straně 30 vteřin zprudka opečeme.

Z vlažné omáčky vyjmeme vanilkový lusk a rozdělíme ji na čtyři malé předehřáté talířky. Na omáčku upravíme dekorativně krevety, ozdobíme malou snítkou kerblíku a podáváme vlažné s krajíčkem teplé, v troubě nasucho lehce orestované veky.

Doporučený nápoj ke krevetám s vanilkovou omáčkou: Bílé burgundské. Gourmet si pochutná na sklínce Chablis. Mně k tomu také velmi dobře chutnalo čtyřleté suché chardonnay z oblasti Velké Bílovice.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Krevety s vanilkovou máslovou omáčkou

    Celkový počet komentářů: 1

    • 2905
      2905

      .. i bez vína :))

      29.04.2010 23:27:29

    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Krevety s vanilkovou máslovou omáčkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.