Brambory oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mísu naplníme vodou a přidáme do ní citronovou šťávu. Chřest (možno nahradit černým kořenem) oloupeme. Pokud použijeme černý kořen, vyčistíme jej kartáčem pod tekoucí vodou, oloupeme ho, nakrájíme na plátky a ihned naložíme do citronové vody, aby nezhnědl (nebo použijeme nakládaný). Cibuli nasekáme.
V hrnci ohřejeme máslo. Cibuli podusíme a zalijeme ji vývarem, který přivedeme k varu. Černý kořen slijeme, brambory s chřestem či černým kořenem vložíme do vývaru, asi 25 minut povaříme. Několik kousků vylovíme a odložíme stranou. Do polévky vmícháme creme fraiche (zakysanou smetanu) i mléko a vše rozmixujeme. Krémovou polévku z chřestu ochutíme solí, pepřem, muškátem i citronovou šťávou. Zbylé kousky chřestu vrátíme do hrnce a ještě jednou necháme projít varem. Petrželku najemno nasekáme a přidáme do polévky. Rybu nakrájíme na tenoučké proužky.
Krémovou polévku z chřestu rozdělíme do misek a na ni poklademe kousky lososa. Krémovou polévku s marinovaným lososem ihned podáváme. Lze ji připravit i pro slavnostní příležitost.
Další porci černého kořene či chřestu si můžete připravit na druhý den do salátu.