reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Křehký jablečný koláč s drobenkou a karamelem

Jednoduchý a velmi chutný koláč z křehkého těsta s plátky jablek, drobenkou a horkým karamelem.


  • 2,8

    22×

    2,8 22
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

drobenka

na obalení

náplň

poleva



Postup přípravy

V míse smícháme hladkou mouku s cukrem moučka a špetkou soli, potom přidáme studené máslo, které předtím pokrájíme na malé kostky. Suroviny zpracováváme rukama rychlými pohyby za přidávání malého množství studené vody, dokud se nám nespojí v kompaktní těsto.

Vejce do těsta nepřidáváme, jedná se o křehké máslové těsto, které se také nazývá Paté brisée. Toto těsto se používá ve francouzské kuchyni na sladké i slané pečení. Připravené těsto vytvarujeme do tvaru obdélníku, přikryjeme fresh folií a dáme odpočinout asi na 30 minut až 1 hodinu do chladničky.

Po uplynutí času těsto vyndáme a rukama ho rovnoměrně roztlačíme na plech s pečícím papírem o velikosti 15 x 30 cm. Těsto nejprve předpečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C na funkci horní a dolní ohřev. Předpečené těsto odložíme stranou. Mezitím umyjeme, osušíme a odstopkujeme jablka. Dále kyselá zelená jablka zbavíme jádřinců a pokrájíme je na plátky.

V mise smícháme 2 zarovnané lžíce hladké mouky s 2 lžícemi cukru moučka, přidáme 1 lžičku mleté skořice, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, promícháme a v této směsi obalíme plátky jablek. Obalené plátky jablek rozložíme na předpečené těsto. Do misky dáme ovesné vločky, třtinový cukr, hladkou mouku, mletou skořici, máslo a rukama zpracujeme na drobenku, kterou posypeme povrch jablek.

Připravený koláč vložíme do trouby, kde pečeme asi 35 minut při teplotě 170 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Koláč potom vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pokrájíme na kostky, obdélníky nebo trojúhelníky.

Když koláč chladne, připravíme si karamel. Do menšího hrnce dáme cukr krystal a přilijeme studenou vodu, nemícháme, nad středním plamenem jen potřeseme hrncem, dokud nevznikne hnědý karamel, potom vmícháme máslo a sladkou smetanu.

Křehký jablečný koláč s drobenkou pokapeme horkým karamelem a podáváme. Nejlépe chutná vlažný. Koláč není přeslazený, má výbornou chuť pečených jablek a nádherně voní po skořici a muškátovém oříšku. Koláč je také křupavý po ovesných vločkách a jeho chuť příjemně zvýrazní horky karamel. Stejně můžeme tento křehký koláč připravit s plátky hrušek.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Křehký jablečný koláč s drobenkou a karamelem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.