reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Křehký jablečný koláč s drobenkou a karamelem

Jednoduchý a velmi chutný koláč z křehkého těsta s plátky jablek, drobenkou a horkým karamelem.


  • 2,8

    22×

    2,8 22
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

drobenka

na obalení

náplň

poleva



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 600 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Recept na vánoční vosí hnízda krok za krokem

13. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 696 hodnocení

Jak vybrat kapra?

12. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 178 hodnocení

Čajové pečivo na vánočním stole

12. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 694 hodnocení

Jemná šlehačková vánočka krok za krokem

11. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Potravinové alergeny a nejčastější příznaky: Poznáváte je?

11. 12. 2019

Postup přípravy

V míse smícháme hladkou mouku s cukrem moučka a špetkou soli, potom přidáme studené máslo, které předtím pokrájíme na malé kostky. Suroviny zpracováváme rukama rychlými pohyby za přidávání malého množství studené vody, dokud se nám nespojí v kompaktní těsto.

Vejce do těsta nepřidáváme, jedná se o křehké máslové těsto, které se také nazývá Paté brisée. Toto těsto se používá ve francouzské kuchyni na sladké i slané pečení. Připravené těsto vytvarujeme do tvaru obdélníku, přikryjeme fresh folií a dáme odpočinout asi na 30 minut až 1 hodinu do chladničky.

Po uplynutí času těsto vyndáme a rukama ho rovnoměrně roztlačíme na plech s pečícím papírem o velikosti 15 x 30 cm. Těsto nejprve předpečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C na funkci horní a dolní ohřev. Předpečené těsto odložíme stranou. Mezitím umyjeme, osušíme a odstopkujeme jablka. Dále kyselá zelená jablka zbavíme jádřinců a pokrájíme je na plátky.

V mise smícháme 2 zarovnané lžíce hladké mouky s 2 lžícemi cukru moučka, přidáme 1 lžičku mleté skořice, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, promícháme a v této směsi obalíme plátky jablek. Obalené plátky jablek rozložíme na předpečené těsto. Do misky dáme ovesné vločky, třtinový cukr, hladkou mouku, mletou skořici, máslo a rukama zpracujeme na drobenku, kterou posypeme povrch jablek.

Připravený koláč vložíme do trouby, kde pečeme asi 35 minut při teplotě 170 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Koláč potom vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pokrájíme na kostky, obdélníky nebo trojúhelníky.

Když koláč chladne, připravíme si karamel. Do menšího hrnce dáme cukr krystal a přilijeme studenou vodu, nemícháme, nad středním plamenem jen potřeseme hrncem, dokud nevznikne hnědý karamel, potom vmícháme máslo a sladkou smetanu.

Křehký jablečný koláč s drobenkou pokapeme horkým karamelem a podáváme. Nejlépe chutná vlažný. Koláč není přeslazený, má výbornou chuť pečených jablek a nádherně voní po skořici a muškátovém oříšku. Koláč je také křupavý po ovesných vločkách a jeho chuť příjemně zvýrazní horky karamel. Stejně můžeme tento křehký koláč připravit s plátky hrušek.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Křehký jablečný koláč s drobenkou a karamelem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.