reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kotlety zapečené se šlehačkou 1

Jedna z mnoha variací na zapékané maso, která překvapí svou vynikající chutí. Recept na kotlety se šlehačkou se uplatní i jako nedělní nebo sváteční oběd.


  • 3,6

    90×

    3,6 90
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Vepřové kotlety dobře naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Místo kotlet můžeme použít i vepřové nebo drůbeží řízky, kotlety jsou však nejlepší kvůli kostem, díky kterým pokrm získá silnější masovou příchuť.

Oloupeme nejméně 4 větší cibule a nakrájíme je na tenčí kolečka. Cibule by mělo být tolik, aby v souvislé silnější vrstvě pokryla dno zapékací nádoby. Spolu se smetanou vytvoří při zapékání hustý sos silné lahodné chuti. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubší nudličky.

Pekáček nebo zapékací misku vymažeme sádlem. Dno pokryjeme nakrájenou cibulí, na kterou rozložíme připravené kotlety. Na každou přitiskneme 1 - 2 plátky šunky, popř. šunkového salámu. Nakonec vše zasypeme vrstvou strouhaného sýra a stejnoměrně zalijeme šlehačkou, která by se měla přes vrstvu sýra vsáknout dovnitř. Je možné použít i méně tučnou 12%-ní smetanu, šlehačka však rychleji a lépe zhoustne.

Kotlety se sýrem a šlehačkou pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu, nejprve zespodu a až později z obou stran, nejlepší je mít pekáček úplně zakrytý. Je to kvůli sýru, který při vyšší teplotě poměrně rychle hnědne a mohl by se začít i připalovat. Po celou dobu pečení proto hlídáme jeho barvu a podle potřeby upravujeme teplotu.

Zapékáme přibližně jednu hodinu, rozteklý sýr by měl být v závěru lehce hnědý a v pokrmu jen málo tekutiny. Cibule pustí dostatek šťávy, která se spojí se sosem z masa a šlehačkou. Vznikne velmi hustá omáčka s kousky cibule, která má výraznou chuť a s masem i sýrem se výborně doplňuje.

Pokrm krájíme na jednotlivé kotlety, které na talíři doplníme hustým sosem. Podáváme s vařeným bramborem a kompotem podle vlastní chuti, buď pikantnějším - brusinky, rybíz, meruňky, nebo jemnějším, jako jsou broskve.

Foto: Vojtěch Leman

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kotlety zapečené se šlehačkou 1

    Celkový počet komentářů: 4
    • Andy
      Andy

      Bezpracné a vynikající!!!!

      Bleskovější a lahodnější oběd moji tři chlapi dlouho nejedli:))))Dle nich naprostá lahoda.Vše hotovo za hodinu, práce cca 15 min,příloha rýže z trouby.Moc děkuji za super recept,budu dělat hodně často:))))))

      23.06.2013 20:55:54

    • Jan Kyselka
      Jan Kyselka

      Recept je to super, znal jsem ho již z minulosti.

      Doporučuji pod maso k cibuli přidat houby nebo žampióny, celé jídlo dostane další chuťovou dimenzi.

      JK

      12.05.2012 16:04:06

    • Ringo
      Ringo

      moje varianta

      Já do zapékací nádoby dávám i na kolečka asi 1/2 cm silná
      nakrájené syrové brambory a mám maso i s přílohou najednou.Brambory dostanou zajímavou chuť.

      07.10.2010 19:01:57


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Kotlety zapečené se šlehačkou 1

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.