reklama
hledat uživatel
       

Košarí (kushari)

Výtečná pochoutka bez masa, hodně oblíbená specialita v arabských fastfoodech.


  • 4,5

    16×

    4,5 16
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

omáčka

podle potřeby

směs



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

10+1 otázek: Jak můžeme ovlivnit stravování našich dětí?

24. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Postup přípravy

Cizrnu si necháme přes noc namočenou ve vodě, aby nabobtnala a změkla. Pak vodu slijeme, stranou dáme černé kuličky, jsou to nenaklíčená mrtvá zrna a dáme do hrnce společně s vodou vařit cca hodinku do změknutí. Jen co bude cizrna dostatečně měkká, slijeme vodu a hned zalijeme studenou vodou, aby se nám oddělila slupka. Necháme chvíli namočené a pak v ruce mneme než slupka pustí. Zůstane nám žlutá barva cizrny od původní matné. Když máme cizrnu očištěnou, můžeme ji dát do velké mísy stranou.

Dáme si vařit čočku, nemusí být předem namočená, tak i tak varem změkne. Scedíme a vložíme do mísy s cizrnou.

Dva druhy těstovin uvaříme, dle návodu. Scedíme a přidáme do mísy se směsí.

Nakonec si dáme do hrnce cca 2 lžíce oleje, přidáme polévkové nudle a osmažíme do hněda, zalijeme vodou (pozor na reakci horkého oleje s vodou) a přidáme opláchnutou rýži a osolíme dle potřeby. Vaříme jako klasickou rýži.

Po uvaření rýži smícháme s předchozí směsí a udržujeme v teple.

Na omáčku si nakrájíme cibuli hodně na jemno. Vložíme na hlubší pánev a zalijeme vodou, necháme dusit do změknutí.Až se voda vypaří, přidáme trochu oleje, aby se cibulka smažila. Dáme k ní prolisovaný česnek a restujeme ho do zlatova. Pak zalijeme rajčatovým džusem a necháme vařit. Až nám omáčka začne tmavnout přidáme sůl, pepř a omáčku Pista (kdo nemá, podle chuti přidá chilli koření). Necháme ještě tak 2-3 minutky povařit.

Na ozdobu si nakrájíme zbylé dvě cibule na půl kolečka a usmažíme do zlatova.

Připravenou směs servírujeme na talíř, polijeme omáčkou a posypeme osmahnutou cibulkou.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Košarí (kushari)

    Celkový počet komentářů: 4
    • elvis
      elvis

      Komentář k receptu Košarí (kushari)

      Opravdu zvláštní pokrm, trochu to připomíná pohádku o pejskovi a kočičce jak pekli dort, ale kdoví, možná to je i jedlé.

      27.02.2014 16:00:16

      • Michal
        Michal

        Re: Komentář k receptu Košarí (kushari)

        Vězte, že to je opravdu skvělé jídlo. Než jsem ochutnal, tak jsem měl podobný názor jako vy :)

        11.09.2016 11:55:01

    • Tereza Abdelmoaty
      Tereza Abdelmoaty

      Obměnou může být Košhari masrí neboli egyptský způsob vaření koshari...v egyptě se vynechává cizrna a cibule se nedává do omáčky nýbrž se jí velké množství osmaží a dává se na vrch...což koshari dodává zajímavou a delikatesní chuť, má-li někdo, místo chilli je dobré přidávat shatu. Také je možné udělat omáčku jen z protlaku, soli a olivového oleje a zvášť udělat zálivku z česneku, trošky octa a citronové šťávy a trošky vody. každopádně ale doporučuji čočku min. hodinu namočit a důkladně slít a propláchnout, jelikož se tak zbavíte "nadýmacích" látek =)

      10.03.2011 19:36:12


    • mafia
      mafia

      odlehčení

      když jsem to vařila tak jsem to mírně odlehčila od sacharidů, takže jsem tam těstoviny vůbec nedávala, ale pokud vůbec nějaké pak se tam velmi hodí kuskus...
      (jeli už cibulka v základu omáčky nemusí být ani navchu, její chuť je už uvnitř)
      a pokud chcete mít omáčku "nadýchanou" doporučuji před podáváním prohnat mixérem...

      03.02.2011 15:34:07


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Košarí (kushari)

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.