reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Korhelyleves - opilecká polévka

Na vesnicích se o svatbách dělá zabíječka a tahle tradiční pikantní polévka nesmí chybět. Podává se obvykle nad ránem jako poslední teplé jídlo, je oblíbená i na rodinných sešlostech a oslavách.


  • 4,1

    13×

    4 13
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 600 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Čajové pečivo na vánočním stole

12. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 695 hodnocení

Jemná šlehačková vánočka krok za krokem

11. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 178 hodnocení

Potravinové alergeny a nejčastější příznaky: Poznáváte je?

11. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 693 hodnocení

Vánoční videorecept: Zapomeňte na nudné cukroví, zkuste letos úžasné kakaové piškoty polo-nero!

11. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem

10. 12. 2019

Postup přípravy

Postupně si připravíme všechny suroviny. Domácí uzenou krkovičku uvaříme, vyndáme ji na desku a když vychladne, nakrájíme ji na kostky o hraně 1,5 cm. Vývar z uzené krkovičky odložíme na vaření polévky. Pikantní domácí uzenou klobásu nakrájíme na silnější kolečka. Očištěnou cibuli nakrájíme na jemno, česnek oloupeme. Domácí kysané zelí neproplachujeme, jen překrájíme na menší kusy o velikosti sousta. Šťávu ze zelí nevyléváme, použijeme ji do polévky.

V hrnci na rozpáleném domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli do zesklovatění (7 - 8 minut). K cibuli přidáme nakrájenou uzenou klobásu, nakrájenou uzenou krkovičku a krátce spolu osmahneme, postačí 5 - 7 minut. Poté maso podlijeme vývarem z uzené krkovičky, přidáme domácí kysané zelí i se šťávou, všechno koření kromě mleté papriky a přikryté pokličkou dusíme na středním plameni asi 20 minut, dokud zelí přiměřeně nezměkne. Zelí se nesmí rozvařit na bláto, má zůstat al dente.

Na rozpáleném sádle na pánvi osmažíme mouku do světle růžové barvy, stáhneme z plamene, vsypeme obě mleté papriky, rozmícháme a necháme rozpustit. Okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, vrátíme na oheň a za stálého míchání necháme koření a papriku rozvonět. Podlijeme studenou vodou a hotovou zásmažku rozmícháme do hladké konzistence. Zásmažku pomalu přilijeme k osmažené směsi zelí, klobás a, uzené krkovičky a společně povaříme asi 15 minut, aby se ztratila chuť mouky. Potom přilijeme sladkou smetanu, která zjemní chuť opilecké polévky. Necháme společně probublat asi 5 minut, už dále nevaříme, vypneme plamen a necháme odstát cca 15 minut. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, chuť polévky vyladíme cukrem a octem. Korhelyleves - opileckou polévku přikryjeme pokličkou a necháme ještě asi 15 minut stát, aby se propojily všechny chutě.

Všimli jste si správně, že polévku vůbec nesolíme, klobása společně s uzeným masem a uzeným vývarem polévku dostatečně osolí. Ale nejlepší je tato polévka jako každá dobrá zelňačka následující den. Čím je zelná polévka starší, tím je lepší.

Korhelyleves - opileckou polévku servírujeme s čerstvě upečeným domácím chlebem.

"Korhelyleves" - opilecká polévka je tradiční maďarská zelná polévka ostré a výrazně česnekové a uzené chuti, která se podává na svatbách nad ránem jako poslední teplé jídlo a vyprošťovák. Oblíbená je i na rodinných sešlostech a při oslavách Silvestra, nikdy nechybí ani při domácí zabíjačce.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Korhelyleves - opilecká polévka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.