Urodilo se vám hodně rajčat? Vyzkoušejte tento recept na kořeněný džem, který výborně chutná ke grilovanému masu.
3 stroužky | česnek |
1 kg | rajče |
3 lžíce | med |
1 ks | badyán |
100 ml | rajčatová šťáva |
100 ml | ocet vinný |
1 ks | skořice celá |
3 lžíce | třtinový cukr |
1 ks | červená cibule |
1 lžička | strouhaný čerstvý zázvor |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý zázvor | |
mletý hřebíček | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
olivový olej |
Velká a vyzrálá rajčata spaříme a oloupeme. Česnek a cibuli sloupneme a jemně usekáme. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Na oleji necháme zpěnit cibuli, česnek a zázvor. Potom přidáme celá oloupaná rajčata, která až v hrnci rozmačkáme vidličkou. Vše osladíme medem a hnědým cukrem. Podlijeme rajčatovou šťávou, vinným octem, přidáme hvězdičku badyánu a celou skořici. Ochutíme solí, pepřem, mletým zázvorem a špetkou hřebíčku. Zmírníme teplotu na minimum a zakryté zvolna dusíme 60 - 70 minut do zhoustnutí. Během dušení, zejména ke konci přípravy, džem promícháváme, aby se nepřipálil. Z vychladlého kořeněného džemu z rajčat odstraníme badyán a celou skořici, naplníme do sklenice a uchováme v chladu. Kořeněný rajčatový džem podáváme všude tam, kde používáme kečup. Výborně chutná ke grilovaným steakům, hranolkům nebo jako náplň do hamburgerů.
Se zeleninou se dá při vaření kouzlit: Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat
Rajčata jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pokud milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty, máme pro vás tipy na zpracování a výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát ve spoustě podob.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena