Do mísy dáme mleté hovězí maso, přidáme na jemno pokrájenou cibuli, čerstvě posekanou petrželovou nať, několik posekaných listů čerstvé máty, osolíme, okořeníme mletým římským kmínem, mletou skořicí a špetkou cayenského koření. Všechno spolu dobře promícháme a necháme volně odpočívat.
Zatím pokrájíme očištěnou cibuli nadrobno, umytou čerstvou kapii pokrájíme na malé kousky, omytou mladou cuketu pokrájíme na kolečka, čerstvé zelené fazolky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. Můžeme použit i mražené fazole, které ve studené vodě rozmrazíme. Čerstvá rajčata nařežeme na jednom konci nožem do kříže, potom dáme na několik sekund do vroucí vody, následně do studené, oloupeme a pokrájíme nadrobno.
Brambory oloupeme. pokrájíme na malé kostky a dáme do studené vody. Petrželovou nať omyjeme a posekáme na jemno. Z masové hmoty rukama navlhčenými ve vodě vytvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a dáme na talíř.
V hrnci rozehřejeme olej s máslem a vložíme masové kuličky, které opečeme z každé strany, přidáme cibuli a orestujeme do sklovita, dále přidáme rajčatovou šťávu, celý černý pepř, celé nové koření a krátce orestujeme,
Poté přihodíme nakrájenou kapii, cuketu, scezené brambory, oloupaná rajčata, restujeme několik minut, podlijeme vodou, osolíme, okořeníme mletou skořicí a povaříme asi 10 minut. Následně přihodíme zelené fazole, občas opatrně promícháme a povaříme všechno spolu ještě asi 5 minut. Na závěr posypeme čerstvou petrželovou natí.
Kořeněné masové kuličky na zelenině nabereme na talíř a servírujeme bez přílohy, případně s čerstvým domácím pečivem. Jde o velmi chutné, voňavé, lehce pikantní a osvěžující jídlo s arabským kořením a lehkou omáčkou.
Pokud neznáte chuť mleté skořice v jídlech naslano, nebojte se jí, budete příjemně překvapeni, jak vynikající je právě v takovýchto jídlech. Uvidíte, že ji budete zbožňovat a používat i na přípravu jiných slaných pokrmů.