reklama
hledat uživatel
       

Kopřivový sirup

Kopřivy rostou všude kolem nás, uvařte si z nich zdravý a osvěžující sirup.


  • 3,9

    145×

    3,9 145
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 582 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 843 hodnocení

Recept na perník s ořechy krok za krokem

23. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Letošní plán pečení vánočního cukroví

22. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Videorecept: Skvělý dýňový jahelník podle Anny

22. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 688 hodnocení

Recept na vanilkové rohlíčky krok za krokem

21. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Recept na originální kuřecí kari podle šéfkuchaře

21. 11. 2019

Postup přípravy

Kopřivy propereme ve studené vodě, nejlépe ve vaně nebo velkém kbelíku. Kůru citronu důkladně omyjeme kartáčkem a citrony nakrájíme na plátky.

Čisté kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Do vody přidáme kyselinu citronovou a 4 rozkrájené citrony. Vše přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Vývar i s kopřivami necháme v hrnci 24 hodin luhovat.

Po této době obsah hrnce přecedíme. Do šťávy z kopřiv přisypeme cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a sirup necháme krátce přejít varem .

Kopřivový sirup ihned přelijeme do skleněných lahví. Zátky a lahve musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou. Lahve navíc musíme předem předehřát v teplé vodě, aby nepopraskaly. Po naplnění lahve ihned zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.

Kopřivový sirup, naředěný perlivou vodou, ochlazený ledem a ochucený plátkem citronu, je výborným osvěžením hlavně v letním období.

Pokud jsou lahve a zátky důkladně umyté, téměř sterilní, sirup vydrží dlouho v dobrém stavu i bez další sterilace. Samotná příprava sirupu trvá asi 1 hodinu, ale musíme počítat s časem, který věnujeme trhání kopřiv, mytí lahví a se 24 hodinami, kdy musíme nechat šťávu luhovat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kopřivový sirup

    Celkový počet komentářů: 11
    • petra
      petra

      žádná sladká voda!

      Kopřivový sirup rozhodně nechutná jako oslazená voda!!Musí být však z mladých kopřiv, nejlépe vrchní tři patra. Je vynikající, pokud si odmyslím horu cukru, tak i levný, spíše já osobně si nevím úplně rady s tou trvanlivostí-dlouho mi nevydrží:-(

      12.04.2018 15:53:01

      • Jana
        Jana

        Re: žádná sladká voda!

        Kopřivový sirup je úžasný a aby dlouho vydržel tak ho závažím a už ji mám jakou dobu a je v pořádku.

        02.07.2018 22:01:58

    • anonymous
      anonymous

      Komentář k receptu Kopřivový sirup

      chystám se to uvařit

      28.05.2017 14:47:48


    • anonymous
      anonymous

      Komentář k receptu Kopřivový sirup

      snad to bude dobí

      28.05.2017 14:47:14

    • Martina
      Martina

      Komentář k receptu Kopřivový sirup

      Opravdu tam musí být tolik cukru? nechutná to potom jen jako sladká voda?

      23.04.2016 15:35:58

    • Markéta Kolářová
      Markéta Kolářová

      kyselina citrónová

      Vážně tam má být 10 dkg kyseliny ne 10g????

      23.04.2014 16:14:54

    • Míra
      Míra

      Jsem zklamán

      Tak jsem ho udělal dle návodu,jen jsem ho podruhé už nepřevařil,jen ohřál asi na 80 stupňů.Je to 50 na 50,někdo říká převařit,druhý zas,že v žádném případě,ale dělal jsem bezinkový sirup,který jsem po vyluhování a odstátí nazahřál a zjara byla v lahvi plíseň,tím že se zahřeje by se měl v lahvi něco jako asi zavařit.Jinak kopřivový sirup je barevný jak voda a chutná jak sladká voda,dal jsem tam i vanilkový cukr,ale to bych ho tam musel dát kilo,aby to mělo nějaký smysl.Snad ho spotřebuji jako sladidlo čaje.

      16.05.2013 12:17:24

    • petr (tecka) marinkov
      petr (tecka) marinkov

      kopřivový sirup

      kopřivový sirup je skvělé sladidlo na dresing salátu,spolu s balzamicovým octem a olivovým olejem úžasně dochutí směs ledového salátu,rukoly ,polníčku a koriandru. Tento skvělý salát se sladkou zálivkou lze doplnit na nudličky udělaným steakem z libového masa a je fantastický oběd :-) :-) :-)

      01.05.2013 15:44:10

    • Radecek
      Radecek

      Použijte i mátu

      Zkoušel jsem kopřivu, ale ještě lepší mě pak přišla máta - úplně stejný postup jen s tím rozdílem, že místo kopřiv je máta a je to skvělé.

      26.08.2012 18:50:52


    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Kopřivový sirup

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.