reklama
hledat uživatel
       

Kopřivový sirup

Kopřivy rostou všude kolem nás, uvařte si z nich zdravý a osvěžující sirup.


  • 3,9

    143×

    3,8 143
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Kopřivy propereme ve studené vodě, nejlépe ve vaně nebo velkém kbelíku. Kůru citronu důkladně omyjeme kartáčkem a citrony nakrájíme na plátky.

Čisté kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Do vody přidáme kyselinu citronovou a 4 rozkrájené citrony. Vše přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Vývar i s kopřivami necháme v hrnci 24 hodin luhovat.

Po této době obsah hrnce přecedíme. Do šťávy z kopřiv přisypeme cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a sirup necháme krátce přejít varem .

Kopřivový sirup ihned přelijeme do skleněných lahví. Zátky a lahve musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou. Lahve navíc musíme předem předehřát v teplé vodě, aby nepopraskaly. Po naplnění lahve ihned zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.

Kopřivový sirup, naředěný perlivou vodou, ochlazený ledem a ochucený plátkem citronu, je výborným osvěžením hlavně v letním období.

Pokud jsou lahve a zátky důkladně umyté, téměř sterilní, sirup vydrží dlouho v dobrém stavu i bez další sterilace. Samotná příprava sirupu trvá asi 1 hodinu, ale musíme počítat s časem, který věnujeme trhání kopřiv, mytí lahví a se 24 hodinami, kdy musíme nechat šťávu luhovat.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kopřivový sirup

    Celkový počet komentářů: 11
    • petra
      petra

      žádná sladká voda!

      Kopřivový sirup rozhodně nechutná jako oslazená voda!!Musí být však z mladých kopřiv, nejlépe vrchní tři patra. Je vynikající, pokud si odmyslím horu cukru, tak i levný, spíše já osobně si nevím úplně rady s tou trvanlivostí-dlouho mi nevydrží:-(

      12.04.2018 15:53:01

      • Jana
        Jana

        Re: žádná sladká voda!

        Kopřivový sirup je úžasný a aby dlouho vydržel tak ho závažím a už ji mám jakou dobu a je v pořádku.

        02.07.2018 22:01:58

    • anonymous
      anonymous

      Komentář k receptu Kopřivový sirup

      chystám se to uvařit

      28.05.2017 14:47:48


    • anonymous
      anonymous

      Komentář k receptu Kopřivový sirup

      snad to bude dobí

      28.05.2017 14:47:14

    • Martina
      Martina

      Komentář k receptu Kopřivový sirup

      Opravdu tam musí být tolik cukru? nechutná to potom jen jako sladká voda?

      23.04.2016 15:35:58

    • Markéta Kolářová
      Markéta Kolářová

      kyselina citrónová

      Vážně tam má být 10 dkg kyseliny ne 10g????

      23.04.2014 16:14:54

    • Míra
      Míra

      Jsem zklamán

      Tak jsem ho udělal dle návodu,jen jsem ho podruhé už nepřevařil,jen ohřál asi na 80 stupňů.Je to 50 na 50,někdo říká převařit,druhý zas,že v žádném případě,ale dělal jsem bezinkový sirup,který jsem po vyluhování a odstátí nazahřál a zjara byla v lahvi plíseň,tím že se zahřeje by se měl v lahvi něco jako asi zavařit.Jinak kopřivový sirup je barevný jak voda a chutná jak sladká voda,dal jsem tam i vanilkový cukr,ale to bych ho tam musel dát kilo,aby to mělo nějaký smysl.Snad ho spotřebuji jako sladidlo čaje.

      16.05.2013 12:17:24

    • petr (tecka) marinkov
      petr (tecka) marinkov

      kopřivový sirup

      kopřivový sirup je skvělé sladidlo na dresing salátu,spolu s balzamicovým octem a olivovým olejem úžasně dochutí směs ledového salátu,rukoly ,polníčku a koriandru. Tento skvělý salát se sladkou zálivkou lze doplnit na nudličky udělaným steakem z libového masa a je fantastický oběd :-) :-) :-)

      01.05.2013 15:44:10

    • Radecek
      Radecek

      Použijte i mátu

      Zkoušel jsem kopřivu, ale ještě lepší mě pak přišla máta - úplně stejný postup jen s tím rozdílem, že místo kopřiv je máta a je to skvělé.

      26.08.2012 18:50:52

    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Kopřivový sirup

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.