Z kopřiv dají uvařit veliké dobroty. A tohle je jedna z nich. Recept na zdravou polévku z kopřiv, kterou si můžeme připravit na Zelený čtvrtek.
1 l | vývar |
40 g | máslo |
2 ks | žloutek |
1 šálek | mléko |
1 miska | kopřiva |
40 g | hladká mouka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý pepř | |
podle potřeby | |
tuk |
Z másla a mouky připravíme v kastrolu světlou a hladkou jíšku. Zalijeme ji vodou nebo vývarem a prošleháme.
Zatím nakrájíme kopřivy na nudličky a spaříme je. Kopřivy přidáme do základu polévky. Osolíme, opepříme a chvíli povaříme. Nakonec do polévky vmícháme žloutky rozmíchané v mléce nebo smetaně. Kopřivovou polévku již jen krátce povaříme.
Kopřivovou polévku podáváme třeba posypanou kostičkami rohlíku opečenými na másle.
Foto: Shutterstock.com
Kopřiva dvoudomá - léčivá rostlina, ne plevel
Léčivé rostliny jsou nejstarší a zároveň nejmodernější léčivé prostředky pro člověka i zvířata. Kopřivu dvoudomou mnozí z nás považují za nepříjemný plevel, ale bylinkáři na ni nedají dopustit. Již za druhé světové války si vojáci obkládali rány lístky kopřiv, aby chlorofyl v nich obsažený urychlil jejich hojení.
Vsaďte na klasiku: Velikonoční nádivka s kopřivami krok za krokem
Je nejvyšší čas začít se připravovat na Velikonoce a poohlédnout se po receptech na tradiční velikonoční pochoutky. Začneme velikonoční nádivkou s uzeným masem a kopřivami krok za krokem.
autor 100
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena