Pokud se rozhodneme použít čerstvé droždí, nejprve si do hrnečku dáme teplé (ne horké) mléko, rozdrobíme do něj čerstvé droždí, přidáme špetku cukru, zaprášíme lehce hladkou moukou a necháme přikryté pod utěrkou cca 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Tuto část můžeme vynechat, pokud se rozhodneme použít sušené droždí.
Do misky si odvážíme mouku, cukr, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vylijeme vzešlý kvásek (nebo jen nasypeme sušené droždí), začneme od středu míchat, přidáme žloutky, citronovou kůru a 50 g tuku. Nejlépe použijeme 2 lžíce rozpuštěného másla, lžíci sádla a 1 lžíce oleje, docílíme tak nejlepší chuti, ale můžeme něco z toho navzájem nahradit. Těsto vymísíme, lehce poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout. Pokud máme doma domácí pekárnu, zjednodušíme si přípravu na program "kynuté těsto", kde se těsto vymísí i v teple vykyne.
Připravíme si náplň, tu jednoduše vymícháme z tvarohu (1 z vaničky a 1 z alobalu), nastrouhané citronové kúry, citronové šťávy, zakysané smetany a cukru.
Na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečícím papírem) rozprostřeme těsto, pomažeme oblíbenou marmeládou či skořicí ochucenými povidly, tvarohovou náplní a posypeme mandlovými lupínky.
Koláč s tvarohem a marmeládou pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C, dokud nejsou zlaté okraje.
Koláč ihned po vytažení pokapeme rozpuštěným máslem, nakrájíme a podáváme.