Nejdříve si z hrubé mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Na kousek másla nasypeme cukr, mouku a prohněteme, až vznikne drobenka.
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky. My ji máme takto zamraženou v mrazáku. Rebarboru přelijeme vařící vodou a necháme chvíli odstát. Do mísy zatím dáme mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, olej, žloutky, vlažné mléko a vše pořádně promícháme.
Namočenou rebarboru scedíme a necháme okapat. Ušleháme bílky a vmícháme do těsta, které vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na vrch rozsypeme okapanou rebarboru, pocukrujeme a posypeme drobenkou.
Rebarbový koláč dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova.
Koláč s rebarborou nakrájíme a podáváme ke kávě nebo čaji.