Nejdříve si připravíme a odvážíme všechny suroviny. Hroznové víno očistíme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme pecičky a spolu s rozinkami obalíme v mouce. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a špetkou soli. Formu o průměru asi 23 cm vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 160 - 170 °C.
Připravíme si těsto. Změklé máslo utřeme s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přidáme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej a mléko. Pak postupně vmícháme mouku a nakonec do těsta zlehka zapracujeme kousky hroznů a rozinky. Těsto vlijeme do formy a zvolna pečeme asi 30 - 35 minut dorůžova. Propečení koláče vyzkoušíme špejlí. Prochladlý koláč necháme mírně zchladnout a vyjmeme z formy.
Připravíme si směs na polití koláče. Hroznové víno očistíme a rozkrájíme na půlky. Oloupaný zázvor nastrouháme a solamyl promícháme s vodou. Na suché pánvi zahříváme med s cukrem a jakmile vše začne probublávat (karamelizovat), vmícháme nastrouhaný zázvor a citronovou šťávu. Pak přidáme hrozny, vše podlijeme javorovým nebo citronovým sirupem a necháme asi 1 - 2 minuty provařit. Nakonec polevu zahustíme máčeným škrobem, krátce asi 1 minutu povaříme a odstavíme z tepla. Za občasného promíchání necháme polevu zchladnout. Vlažnou polevou koláč potřeme a necháme v chladu (nejlépe přes noc) ztuhnout.
Koláč s hroznovým vínem a polevou podáváme s čerstvě ušlehanou šlehačkou jako moučník.