Hlávku zelí rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky, které poté opereme ve vodě. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a potom přidáme nakrájená jablka. Dusíme asi 5 minut za častého míchání a poté přidáme nakrájené zelí. Promícháme a podlijeme vínem. Jakmile víno vyprchá, přilijeme vodu a dobře promícháme. Přidáme bobkový list, sůl, mletý pepř a hrnec přikryjeme. Pomalu dusíme asi půl hodiny a podle potřeby promícháme a dolijeme vodu. Jakmile je zelí měkké a nemáme v hrnci žádnou kapalinu, hrnec odendáme a zelí necháme vychladnout. Nakonec z hrnce odebereme bobkový list.
Na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem položíme jeden kus vyváleného listového těsta. Na těsto upravíme již vychladlé zelí a druhým plátem těsta přikryjeme. Těsto slabě propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
Koláč se zelím pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C.
Koláč s červeným zelím nakrájíme na kousky a podáváme jako přílohu k různým masům.