reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Kohoutí polévka s krupicovými haluškami

Recept na silnou, voňavou a léčivou polévku z kohouta s krupicovými haluškami.


  • 2,9

    15×

    2,8 15
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 815 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Tip na zdravou snídani: Rychlé veganské lívance krok za krokem

26. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 752 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 849 hodnocení

Umíte správně připravit vajíčka? Pozor na základní chyby!

25. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

KVÍZ: Jaká jste hospodyňka? Otestujte se, zda patříte do kuchyně

25. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

Plán pečení na víkend: Vrhněte se na domácí pečivo!

25. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 697 hodnocení

8 skvělých a jednoduchých receptů z mletého masa

25. 9. 2020

Postup přípravy

Kohouta zbavíme nečistot a chloupků, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé části dáme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, později už vývar nedoléváme, aby byl vývar silný. Osolíme a pomalu přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a vaříme sotva znatelným čeřením, dokud maso nezměkne, což trvá 5 - 6 hodin v závislosti na věku kohouta. Průběžně pomocí malého sítka sbíráme pěnu, aby byl vývar čirý. Přihodíme bobkový list, nové koření, celý jalovec a celý černý pepř.

Mezitím si očistíme veškerou zeleninu (mrkev, petrželový kořen, menší celer, kedluben a pórek) a nakrájíme ji na hrubší kusy. Na cibuli odřežeme oba konce a ponecháme spodní slupku. Česnek očistíme, stejně tak kapustu. Zelenou papriku zbavíme středu se semínky a omyjeme, stejně tak štiplavou sušenou papriku a rajče s petrželovou a celerovou natí. Část petrželové natě nasekáme nadrobno.

Asi 1 hodinu před koncem vaření přidáme veškerou připravenou zeleninu a natě, pozvolna polévku dovaříme. Do mísy vybereme kohoutí maso, obereme od kosti, stehna a prsa ponecháme v celku na jiný pokrm. Z vývaru vybereme zeleninu a pokrájíme ji na kolečka a malé kousky. Kohoutí vývar necháme chvíli odstát, potom ho scedíme přes husté síto do jiného hrnce, část vývaru odebereme do menšího hrnce a na mírném plameni v něm necháme uvařit krupicové halušky. Halušky vaříme 10 - 12 minut pod pokličkou tzv. čeřením.

Krupicové halušky připravíme tak, že v misce rozšleháme rozpuštěné husí sádlo s vejcem a přisypeme dětskou krupici, přidáme na hrot nože sody bikarbony a zpracujeme na tvárné těsto, které necháme asi 15 minut nabobtnat. Potom lžičkou namočenou v horkém vývaru vykrajujeme halušky, ty vkládáme do vývaru a vaříme výše uvedeným způsobem.

Do talířů rozdělíme malé kousky kohoutího masu, nakrájenou zeleninu a krupicové halušky, zalijeme horkým vývarem, posypeme nasekanou čerstvou petrželovou natí a ihned servírujeme. Kohoutí polévka s krupicovými haluškami je opravdu výborná a léčivá.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Kohoutí polévka s krupicovými haluškami

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.