reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kohoutí polévka s krupicovými haluškami

Recept na silnou, voňavou a léčivou polévku z kohouta s krupicovými haluškami.


  • 2,9

    15×

    2,8 15
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 546 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 814 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Jeřabiny: Opomíjené ovoce podzimu v marmeládách i kompotech

19. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

18. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

18. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 534 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Postup přípravy

Kohouta zbavíme nečistot a chloupků, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé části dáme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, později už vývar nedoléváme, aby byl vývar silný. Osolíme a pomalu přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a vaříme sotva znatelným čeřením, dokud maso nezměkne, což trvá 5 - 6 hodin v závislosti na věku kohouta. Průběžně pomocí malého sítka sbíráme pěnu, aby byl vývar čirý. Přihodíme bobkový list, nové koření, celý jalovec a celý černý pepř.

Mezitím si očistíme veškerou zeleninu (mrkev, petrželový kořen, menší celer, kedluben a pórek) a nakrájíme ji na hrubší kusy. Na cibuli odřežeme oba konce a ponecháme spodní slupku. Česnek očistíme, stejně tak kapustu. Zelenou papriku zbavíme středu se semínky a omyjeme, stejně tak štiplavou sušenou papriku a rajče s petrželovou a celerovou natí. Část petrželové natě nasekáme nadrobno.

Asi 1 hodinu před koncem vaření přidáme veškerou připravenou zeleninu a natě, pozvolna polévku dovaříme. Do mísy vybereme kohoutí maso, obereme od kosti, stehna a prsa ponecháme v celku na jiný pokrm. Z vývaru vybereme zeleninu a pokrájíme ji na kolečka a malé kousky. Kohoutí vývar necháme chvíli odstát, potom ho scedíme přes husté síto do jiného hrnce, část vývaru odebereme do menšího hrnce a na mírném plameni v něm necháme uvařit krupicové halušky. Halušky vaříme 10 - 12 minut pod pokličkou tzv. čeřením.

Krupicové halušky připravíme tak, že v misce rozšleháme rozpuštěné husí sádlo s vejcem a přisypeme dětskou krupici, přidáme na hrot nože sody bikarbony a zpracujeme na tvárné těsto, které necháme asi 15 minut nabobtnat. Potom lžičkou namočenou v horkém vývaru vykrajujeme halušky, ty vkládáme do vývaru a vaříme výše uvedeným způsobem.

Do talířů rozdělíme malé kousky kohoutího masu, nakrájenou zeleninu a krupicové halušky, zalijeme horkým vývarem, posypeme nasekanou čerstvou petrželovou natí a ihned servírujeme. Kohoutí polévka s krupicovými haluškami je opravdu výborná a léčivá.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Kohoutí polévka s krupicovými haluškami

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.