Vykuchaného a očištěného kohouta naporcujeme, poskládáme do hrnce, zalijeme červeným vínem - nejlépe Vavřincem, ale Modrý Portugal ho také nepokazí. Vložíme kytičku z bylinek. Místo tymiánu můžeme použít majoránku. Přiklopíme poklicí a dáme nejlépe přes noc do chladničky. Občas můžeme maso otočit.
Druhý den necháme maso okapat. Víno si ponecháme, budeme ho potřebovat při dušení. Kohoutí porce osolíme, opepříme a opečeme v titanovém nebo litinovém hrnci na sádle. Pak přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a necháme ji zezlátnout. Poprášíme paprikou, promícháme a zalijeme vínem. Kohouta dusíme pod pokličkou v troubě doměkka. Jakmile víno vyvaříme. podle potřeby podléváme vařící vodou. Na posledních 15 - 20 minut dopékáme odkryté. Na konci by nám v hrnci mělo zůstat asi 2 - 2,5 cm šťávy. Délka dušení závisí na velikosti a stáří kohouta. Mohou to být někdy i 4 hodiny.
Kohout od babičky Trojákové podáváme se šťouchaným bramborem, ale postačí klidně jen čerstvý chléb.