Kohout na polotmavém pivě

hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 154x
Recept na výborného mladého kohouta velmi chutně připraveného na speciálním polotmavém pivě.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Kohouta rozpůlíme podél páteře. Tu odříznene a rozporcujeme na 8 - 10 dílů. Slaninu, šalotku, mrkev, petržel a řapík celeru nakrájíme na větší kusy.

V hrnci rozpálíme olej, vsypeme nakrájené suroviny a opékáme na středním plamenu asi 5 minut, nebo dokud se šalotka a zelenina nezačnou lehce zabarvovat. Do základu přilijeme trochu piva, zvýšíme plamen a dál restujeme, dokud se pivo úplně neodpaří. Pak přilijeme další pivo a takto pokračujeme, dokud ho nespotřebujeme asi třetinu. Postupným opékáním s pivem chytne zelenina barvu a chuť.

Přidáme cukr, ocet a čerstvé bylinky. Celé koření vložíme do sítka na koření či čaj, uzavřeme a ponoříme do základu. Dolijeme pivem, necháme přejít varem a marinádu stáhneme z ohně.

Porce kohouta ze všech stran osolíme, opepříme a naskládáme do pekáče i se všemi odřezky z porcování. Zalijeme mírně zchladlou marinádou včetně zeleniny, bylinek a koření. Nádobu přetáhněte potravinovou fólií a uložíme do lednice. Marinujeme do druhého dne.

Porce kohouta vyndáme z marinády, osušíme a opečeme je v kastrolu na rozpáleném másle maso tak, že maso bude krásně šťavnaté. Předehřejeme troubu na 160 °C.

Pak k masu vrátíme marinádu, zakryjeme a dusíme v troubě doměkka, doba dušení záleží na druhu kohouta. Upečeného kohouta přendáme do čisté nádoby, šťávu přecedíme, ale nepasírujeme.

Šťávu v kastrůlku zahřejeme k varu, přilijeme telecí šťávu a lehce zahustíme máslovou jíškou a provaříme. Nakonec vmícháme hrudku másla a případně dochutím solí.

Kohouta na polotmavém pivě můžeme podávat s bramborovou kaší a pastinákovým pyré.

Zdroj: Pivovary Staropramen

autor receptu:

Kohout na polotmavém pivě

Počet přidaných receptů: 141

Ingredience

na porce
2,6
slabší recept
5 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kohout na polotmavém pivě

Přidat příspěvek k receptu Kohout na polotmavém pivě
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept