reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů: 291
  • Mlynář
    Mlynář

    Jo, a moje bábi

    Jo, moje bábi tam taky dávala bujón z kostky, říkala - kostku maggi. Nedovedu si představit, že si někdo, kdo není kuchař z povolání bude doma vařit a schraňovat vývar. A vyrobit extrakt už vůbec není sranda. Kdo nemá co dělat, ať si s tím hraje ....

    10.06.2020 21:16:06

  • Mlynář
    Mlynář

    Recept bezva, dík...

    Recept odpovídá i našemu rodinnému, nemá chybu. Omáčku ještě dochucuji, obvykle hořčicí.
    Dementi, kteří protestují proti masoxu jsou xsmíchu. Jen jim chybí ještě doporučení, že bez vaření na uhelném sporáku se to nedá jíst. Chudáčci. Přejme jim, ať si navaří poctivého vlastního vývaru plnou mrazničku, ale u takových buzerantů bych nerad obědval...

    10.06.2020 20:59:28

    • m
      m

      Re: Recept bezva, dík...

      Mlynáři,sám seš buzerant,kokote vymrdaný

      11.06.2020 07:43:23

    • w
      w

      Re: Recept bezva, dík...

      radši si hoň svýho ptáka a nevař,buzno

      12.06.2020 17:48:28

    • hovnocuc
      hovnocuc

      Re: Recept bezva, dík...

      Mlynáři,vyhul si ptáka čuráka

      14.07.2020 10:50:54

  • full
    full

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Recept výborný, omáčka se ani nemusí moc dochucovat, moooc nám chutnalo.

    12.05.2020 22:12:35

  • Simona
    Simona

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Si děláte srandu.. Takovej recept � omáčka z bujonu a ještě bez pořádný jíšky.. Doma si dělejte co chcete spíš mě zaráží že to ještě někomu radíte

    28.04.2020 14:54:18

  • X
    X

    ( Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot. ) - 1 Kostka Extra Silný Bujon.

    22.03.2020 22:19:28

    • Mlynář
      Mlynář

      Jo, moje bábi tam taky dávala bujón z kostky, říkala - kostku maggi. Nedovedu si představit, že si někdo, kdo není kuchař z povolání bude doma vařit a schraňovat vývar. A vyrobit extrakt už vůbec není sranda. Kdo nemá co dělat, ať si s tím hraje ....

      10.06.2020 21:12:57

  • Radim
    Radim

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Tak jsem zkusil poprvé v životě uvařit ptáčka. Španělského. A povedl se mně náramně. Kuchyň je sice plná nádobí a kuchtil jsem celé dopoledne, výsledek stál za to.

    21.03.2020 11:22:21

  • Standa
    Standa

    Španělsky ptáček

    Jednoduché a moc dobré i s rýží.Dnes jsem uvařil a manželka pochválila.

    29.02.2020 12:28:09

  • Tony
    Tony

    Klasický staročeský recept jak mě ho naučila babička... prásk a šup tam s bujonem ���

    20.02.2020 09:38:53

  • Lucie
    Lucie

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Jsou výborné....Rodina jde jde po nich utlouct ��

    30.01.2020 11:33:14

  • jarda sádra
    jarda sádra

    opravdu samí chytří a zkušení,ale v hlavě vzduchoprázdno

    23.01.2020 18:04:06

  • Pavlína
    Pavlína

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Nebylo to nic těžkého a musím říct že ptáčci byli vynikající �.

    20.01.2020 11:43:19

  • Vojta
    Vojta

    Moc jsem si pochutnal i na omacce z bujonu! Doporučuji!

    19.12.2019 20:43:08

  • Marketa
    Marketa

    Jsem v soku z naroru lidi

    Dekuji za prizpevek...je dobre popsany a mela jsem to vyborne...ti Co chcou varit z domaciho vyvaru hodne stesti..ja jsem ok s masoxem. :)

    28.08.2019 11:52:29

  • Mila
    Mila

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Moooc dobre...delala jsem uplne poprve a fakt jednoduche a zalezi opravdu na dochuceni podle kazdeho..�

    29.05.2019 17:12:49

  • Jindra
    Jindra

    Nemrls jsem okurky dala kysely zeli a taky dobry

    15.05.2019 16:30:26

  • Lenka
    Lenka

    Recept se mi nelíbí

    Prasárna, takhle se vůbec správně ptáčky nedělají. A ty fotky, úplně světla omáčka, ta má byť pěkně tmavá. A kuchařka, která používá bujón a soju do ptáčků vážně neumí vařit. A závěr mouka, sůl, pepř těstíčko :) katastrofa, k tomu se víc říct nedá

    27.04.2019 03:43:30

    • Sarah
      Sarah

      Re: Recept se mi nelíbí

      tak mě celkem překvapuje, že hledáte recept na toto jídlo, když ho evidentně umíte uvařit nejlíp na světě. CO kdyby jste si šel ten svůj toxický projev vykládat někomu koho to zajímá, když neumíte vysvětlit, jak to udělat lépe bez urážek. Váš život teda musí být teda pěkná nuda, když vymetáte kuchařské weby a píše tam, že byste to nejedl a nadáváte, když se to nevaří podle Polreicha. U nás se s masoxem vařilo běžně, protože když máte děti počítáte každou korunu a nemáte na to abyste do každý pitomý omáčky kupoval kus předraženýho hovězího abyste si udělal půl litru vývaru. A to že se omáčky zadělávají moukou ve vodě je taky celkem běžná věc.

      28.04.2019 13:30:56

    • David
      David

      Re: Recept se mi nelíbí

      Tady zase všichni žrali hovna pana Šalamouna.

      14.06.2019 16:05:46

    • Prasárno
      Prasárno

      Re: Recept se mi nelíbí

      A jak tedy to udělat? Kecy v kleci a skutek utek. Další biokák? Já bych dal místo špekáčku, nějakou dobrou masitou klobásku - čabajku třebas. To mě drtí tchán, udělá ptáčky z jelena a nacpe tam párek za 5 korun. To mi hlava nebere. Bujón nebrat, stejně jako kohoutí vývar, raději vývar z mrazáku. Ale kdo nezhřešil, že. Když vařím několikrát týdně, vývar se vždy hodí. Řeči o ceně, nechme prosím stranou, většinou je to o lenosti. Taky se nemusím při vaření pokakat, ale JSME TO CO JÍME. Takže raději dobrou klobásku, než párek (ale i ty jsou i kvalitní), raději vývar než bujón. A s rýží, knedlík se mi k tomu nehodí, ta rýže mi přijde lepší. Jak psala autorka je to recept po babi, takže se nedivte. Za mě klasika a vždy lze vylepšit. Do omáčky můžete přidat i drcené hořčičné semínko například. Stejně jako typ masa, nemusí být nutně hovězí, ale to je klasika. Lze to dělat samo i z kuřecího, jehněčího, telecího, vepřového, ze zvěřiny a možná i s ROBI " masa " . XD

      03.08.2019 11:40:25

  • Monika
    Monika

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Recept je moc dobrý, všem doma moc chutnalo, akorát jsem vynechala lák z okurek, zdálo se mi to i bez něj dobré �. Vřele doporučuji �

    03.01.2019 15:24:03

  • Kuba Málek
    Kuba Málek

    ano Masox je hnus, ale kdo má kurva doma furt mít kýbl čerstvýho vývaru?

    20.08.2018 23:11:18

    • Milada Kovářová
      Milada Kovářová

      navykla jsem si dávat do polévek i omáček libeček (lépe čerstvý, když není tak sušený). Jeho chuť masox do značné míry nahradí a necítím se jako travič strávníků :-)

      16.11.2018 16:04:16

    • J.Ermax
      J.Ermax

      Nemusíš mít " kýbl vývaru " . Stačí vzít půl kila oháňky, půl kila hovězích žeber, půl kila hrudí, pár cibulí (ca čtvrt kila) a kilo zeleniny (polévková, pod svíčkovou - co máš rád) a okořenit podle zvyku vavřín (bobkový list), nové koření, pepř, sůl a další. Dej to do pekáče a na ca 180-190 stupňů peč asi půlhodiny, pak to stáhmi o sto stupňů a peč to ještě dset hodin, občas podlévej.
      Když se maso sype od kosti tak to nech vychladnout a ober maso. Dej ho do hrnce s pokličkou, podlij a peč to dalších pár hodin, než se maso úplně rozsype. Pak to naplň do tvořítek na led a máš domácí bujon na pár let, podle toho, jak často vaříš hovbězí (nebo jiný) vývar.

      20.11.2018 19:24:50

    • karel
      karel

      Stačí ho mít v mrazáku ferdo.

      22.02.2019 00:35:10

    • Laades
      Laades

      A co tak ty osle, si udelat jednou opravdovy silny vyvar, rozdelit je do malych krabicek do mrazaku. A pak kdykoliv pouzit.

      21.03.2019 11:40:15

    • Brambosračka
      Brambosračka

      Si ho navařte a zamražte. Přemýšlejte

      23.11.2019 08:18:01

  • Macík
    Macík

    Recept se mi nelíbí

    Bujon ?? Šílený. Dobrý kuchař nepotřebuje náhražky typu vegeta a bujon.

    05.01.2018 15:22:29

  • Petr Shellys Marley
    Petr Shellys Marley

    Uvařil sem podle receptu s menší vychytávkou a musím říct že sem sám snědl 2 talíře

    06.12.2017 18:08:58

  • Petr Telička
    Petr Telička

    Ptáčky po maďarsku

    MASO NA PTÁČKA ZÁSADNĚ HOVĚZÍ. Naklepeme, mírně posolíme,popepříme, natřeme hořčicí a posypeme vrstvou červené mleté papriky.
    Orestujeme nakrájenou cibulku a potom do ní namícháme na kostečky nakrájený špek ( ne párky, ne vajíčka ), nasypeme na kostičky nakrájené okurky Znojmia ,zakapeme olivovým olejem.
    Tuto směsku natřeme na rozestřené připravené plátky, zabalíme a svážeme
    Potom na osmažené cibulce uděláme šťávu, zalijeme vývarema zahustíme hladkou moukou.Příloha jsou khouskové kneedlíky nebo noky.

    30.11.2017 23:16:00

  • Jozef
    Jozef

    Doba varenia

    Neviem z akého mäsa varíte " Vtáčky " , ale 90-120 min. ( v komentároch dokonca 3 ! hod.).
    Ja ich varím na panvici zakryté 20-25 min., mäso predtým nenaklepávam, len mierne valčekom na cesto rozvalcujem a mäso je perfektne uvarené.

    22.09.2017 13:02:29

  • Ivana
    Ivana

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Opravdu tato slátanina jen kazí opravdu originál recept na španělské ptáčky. Masox a těstíčko...hmm.)) To bych se styděla někomu nabídnout...

    28.07.2017 16:59:38

  • Monika
    Monika

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Boze Ti Cesi... dokazou se pohadat fakt kvuli vsemu:-))))

    23.06.2017 10:08:15

  • ooonnn
    ooonnn

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    To si děláte srandu!!!!????
    Recept na " Španělský ptáček "
    Plátky masa naklepeme, řádně osolíme a opepříme, a potřeme hořčicí, na plátek naskládáme plátek kvalitního špeku nebo anglické, půl vejce, polovinu nakládané okurky, kousek uzeniny nebo párku, a čtvrtku cibule. Svážeme potravinovým motouzem. Na pánvi v kombinaci sádla a možnost trochu olivového oleje osmahneme ptáčky ze všech stran do hněda. Vyjmeme a ve výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do hněda společně s nadrobno nakrájeným špekem. Zaprášíme lehce moukou a smažíme do hněda. Přidáme hořčici, posmažíme, dáme trochu lák s okurek, povaříme a zalijeme vývarem (pravým hovězím), a vrátíme do hrnce ptáčky. Přivedeme k varu, stáhneme var na minimum a vaříme pod poklicí mírně do měka (cca 2-3hodiny).
    Ptáčky vyndáme a odstraníme niť, nebo provázek. Máčku přecedíme na ptáčky a podáváme nejlépe z rýží nebo halušky. Dobrou chuť, a né ten hnus co propagujete.

    22.05.2017 23:44:25

  • mirek
    mirek

    misto špekáčku

    dávám čabajku či jinou kvalitní otrejší klobásu. Rozkrojím ji podél a na čtvrtky a délka malinkato přes vajíčko.

    30.03.2017 10:15:40

  • Tomas
    Tomas

    Co to melete o masoxu je umeni uvarit dobre jidlo a je uplne jedno esi tam ten masox je nebo ne kdyz lidem chutna tak je uplne sumak cim to doladis...dejte si facku a proberte se vy " profici,,

    12.03.2017 20:47:07

  • anaj
    anaj

    španělský ptáček-klaska

    Vyčteno a už hodněkrát vyzkoušeno. Podle M.D.Retigové, dědctví kuchařky po babčce. Do cibulového základu přdat 1-2 ančovčky, nebo plátek masa spolu s hořčicí potřít bobečkem sardelové pasty. Žádný Masox už nkdy nepoužjete.

    04.02.2017 11:45:14

  • Yana
    Yana

    Supr! S pritelem jsme si pochutnali :)

    23.01.2017 23:10:30

  • Marek
    Marek

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    " KOSTKOVÝ vývar " není potřeba ..stačí ta štáva z masa a cibulka, případně kapka fermentované houbové sojovky a nějaké bio koření ala podravka ...a vyhnete se VŠEM KOSTKÁM S GLUTAMÁTY A DROŽ ' DOVÝMI EXTRAKTY = OBSAHUJE GLUTAMÁT JAKBYSMET...

    21.01.2017 23:48:56

  • pepa
    pepa

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    dávám víc cibule a taky kousek česneku ke konci. Bujón dávám taky až po udušení masa

    15.01.2017 15:04:41

  • Simuš
    Simuš

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Moc děkuji za recept. Na poprvé to vyšlo i s vepřovým masem :-) S Masoxem či bez něho to je každého věc !!!!!! Diky

    06.01.2017 12:42:37

  • zuzana
    zuzana

    Recept výýýýborný!!! Manžela jsem před hodinou nacpala řízkama ze včerejška a akorát jsem dovařila a ochutnala a je to super!!!!Teď mi manžel nadává - mně nacpeš řízkama a sama si užíváš :o))))..Moc děkuji za super recept!(ať s bujónem nebo bez :o). Ahoj

    09.11.2016 12:51:45

  • zpitasova
    zpitasova

    Španěský ptáček

    Recept super,jsem spokojená :-)

    22.09.2016 16:21:29

  • Marcela
    Marcela

    Nemám nic proti Masoxu. Spíše mne zajímá, proč ho dávat rozpouštět zvlášť do vody, vždyť když ho hodím do šťávy k masu je to totéž ne?

    02.09.2016 14:52:30

    • Vladimír Šuta
      Vladimír Šuta

      Do španěláka patří jíška,ne nějaká rozmíchaná voda s moukou.Moje babička dělala t y ptáčky moooc dobrý.Od ní jsem se je naučil dělat(40 let je vařím).Dobré jsou i z krkovice,mamka mojí ženy je tak dělala,k ním bývaly smažené bramborové šišky.Zvláštní složení,ale chutnalo vždy všem!Proto je doma děláme na tyto dva způsoby=vzpomínky na mamku i babičku. Bujony dnes používají ve všech restauracích,urychlí jim vaření.Kdo tomu nevěří,nevadí.

      17.09.2016 20:57:42

  • Andrea
    Andrea

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Výborné! Dělala jsem poprvné a povedlo se. Děkuji za recept

    01.09.2016 15:01:32

  • sikulka
    sikulka

    Chvalim, opravdu dobry recept jako od me babicky ( narodila se pocatkem minuleho stoleti ), ale az na ten masox. NIKDY ho nepouzila, a nemela rada margarin.Rikala - dost jsem se ho najedla za vallky a uz ho nikdy nevemu do huby. Mili kucharici, ctete slozeni masoxu a bujonu ? Vzdyt tato omacka je excelentni sama o sobe a zadna dochycovadla nepotrebuje. Nehlede k tomu, ze potom chutna vsechno stejne. Na zaver pridam lzici horcice.

    20.05.2016 10:25:07

    • Hana
      Hana

      Přesně tak, pokud někde musím použít masox, pak je omáčka ochuzená masem, jinak není potřeba a navíc to pak je všechno na jedno brdo .

      20.12.2016 22:18:54

  • Martin Hanuš
    Martin Hanuš

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Bujón se použije z důvodu, že je zapotřeba vývar z masa.
    Pokud tedy někdo nechce maggi, tak ať si vedle udělá vývar z masíčka :-)
    Jak jednoduché :)

    03.04.2016 12:50:07

  • Charlemagne XXL
    Charlemagne XXL

    Zachytil jsem tu náhodou diskusi o bujónech... Ano, měly by se používat zásadně vývary, to ví každý profesionál i nadšený amatér. Dají se i zamrazit. Leč jejich příprava chvilku trvá. A10 litrů vývaru v mrazáku, to chce místo. Když vařím něco svátečního, vývar si udělám. Ale jinak... Přiznám se bez mučení, použiju kostku nebo gel, co je po ruce. Jen zmíněný Masox, shodou okolností, nepoužívám, není moc dobrý.
    A ještě k těm babičkám: musíme si uvědomit, jak se tahle kategorie posouvá v čase. Moje babička (*1909) vařila ještě na kuchyňském sporáku s topeništěm. Vařila denně. Její babička vařila ještě podle Rettigové. Babičky dneních mladých kuchařek či kuchařů jsou narozené někdy kolem roku 1960, chodily do práce a do závodek, vařily o víkendu, na plynu, elektrice, později v horkovzduchu, mikrovlnce nebo papiňáku. Jako ve všem - jde hlavně o zkušenost, praxi a trochu talentu. S věkem se vše prohlubuje, ale věk sám zárukou mistrovství není.
    Dobrou chuť! :-)

    06.03.2016 13:06:09

  • Culicek
    Culicek

    Naprostej luxus :-) ptáčky jsem dělala prvně a dokonce mi je pochválil i přítel, který jinak nic moc neříká :-) Místo hovězího jsem použila vepřovou krkovičku, ale jinak jsem nic neměnila :-) moc děkuji za recept :-)

    05.03.2016 19:25:39

  • Zuza
    Zuza

    Unavuje mě u každého jídla na každé stránce, jak kritizujete bujony, tady nejsou žádné profi recepty pro královské restaurace, pokud je v jídle bujon, neznamená to, že jídlo je špatný, každý to dělá jak on chce a jak jemu chutná a věřte, že víc jak 50% lidí v domácnostech používá bujon, včetně mě (ne vždy), narazím na takový komentáře opravdu všude a nespočetně, ti, co to tak kritizují, většinou sami kostku používají, proto nechápu takový postoj hrát si rádo by na profi kuchaře, takový chytráky od srdce nemusim. Já osobně dělám klasické vývary masové, ale občas dochutím pro silnější chuť i bujonem ;-)
    Recept je moc dobrý :-)

    22.01.2016 11:43:18

    • Stašek
      Stašek

      Re: Komentář

      Recept je sice dobrý, ale místo anglické slaniny babičky dávaly obyčejnou uzenou slaninu a místo okurkového láku vrchovatou lžíci hořčice již při dušení. Jinak dobrý .....

      26.01.2016 10:04:42

    • Jaxxy
      Jaxxy

      Re: Komentář

      Ač je mi teprve 19, považuji se za dobrou a velikou kuchařku. I já někdy použiji kostku bujónu, nevidím na tom nic špatného trochu si tím pomoct. Umím se obejít i bez toho, ale někdy za čas, na tom nevidím vůbec nic špatného. Stejně jako vy Zuzo, nechápu tvrzení, že pokud někdo používá bujón není kuchař

      20.02.2016 20:05:21

  • re
    re

    re

    KLASICKÝ ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK S MASOXEM? DOVOLTE, ABYCH SE ZASMÁL. TEN KDO POUŽÍVÁ MASOX A POLOTOVARY, JAKO BY SI NA ČELO NAPSAL: NEUMÍM VAŘIT. HA HA

    29.12.2015 11:59:18

    • leelo2x
      leelo2x

      Ty seš dobrej ko....t!

      26.02.2016 15:25:26

    • Táborak
      Táborak

      To může říci leda někdo, kdo si něco uvaří jednou za půl roku nebo vůbec a dělá ze sebe něco, co není. Připravovat si několik hodin předem na všechno vývar, na to asi v dnešní době nemá nikdo čas a to nemluvím o větších finančních nákladech. A nemalujte si, že to tak dělají i v každé restauraci, kde by se to i dělat dalo. Pamatuji si jako dnes na slova mistra v jedné restauraci: " Tak a připravíme si vývar K (voda z kohoutku). Když máš silnej základ, tak žádnej vývar nepotřebuješ. " Pak se do když tak doladilo tekutým dochucovadlem. Ale jak se pak lidem dělaly boule za ušima. :-D

      23.07.2016 16:45:07

  • Jozef
    Jozef

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Žijem dlho v zahraničí, mnoho rokov pred rozdelením Československa.
    Stále som bol presvedčený, že vzťah medzi Čechmi a Slovákmi je veľmi dobrý, nie horší než pred odchodom. Tu keď náhodou prídem do styku s Čechmi, tak ten dojem je, že sme stále ten istý štát, aj keď na papieri to tak nie je. Jediný rozdiel vidím v tom, že mladí ľudia nie veľmi rozumejú susedný najbližší jazyk, čo dakedy neexistovalo. Prekvapuje ma reakcia niektorých prispievateľov, ktorých kultúra nie je na úrovni, akou sa naše národy vždy vyznačovali. Nenávisť medzi národmi nikdy neviedla ku dobrému koncu. Dnes, keď situácia v Európe je silne poznačená prisťahovalectvom a následným terorizmom, je o to viac nevyhnutné vyhýbať sa takýmto prejavom medzi dvoma nielen susednými, ale hlavne doslova bratskými národmi.

    27.11.2015 00:07:17

    • vlado
      vlado

      Re: Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Táto úvaha by mala byť niekde inde, o španělském ptáčku ani slovo, Jožko vták čechoslovák.

      08.06.2020 15:27:09

  • Jirka
    Jirka

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Ve skutečnosti španělské ptáčky vznikly na Slovensku, recept propagoval Štůr, z Bratislavy ho přivezl T. G. Masaryk, a teprve poté, co se podával na pražském hradě při jeho inauguraci se stal populární i v Čechách. Ve starých novinách z té doby se tomu říkalo "tatíčkův ptáček". Název "španělský" je až pozdější. Takže názor Slováka v úvodu této diskuse má váhu, i když píše na český server, a to pominu fakt, že Češi jsou prostš vesměs rasistická hovada.

    20.11.2015 13:14:03

  • Bandog
    Bandog

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Podle Vašeho receptu sem poprvé v životě udělal ptáčky a pozor!!! Nejen že se dali jíst, ale byli vynikající. Teď je po nich u nás doma poptávka často. Jen ten binec, kterej já dokonale umím v kuchyni udělat mě trochu odrazuje :-)))

    26.10.2015 13:37:09

  • Ovčák
    Ovčák

    Výborný nedělní oběd. Nikdy jsem ptáčky nedělal, ale musím říct, že je to vážně dobrota. Místo hovězího masa jsem použil králičí bříška a bylo to luxusní. Díky za recept.

    18.10.2015 13:42:18

  • waar1989
    waar1989

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Lepší ptáčky jsem ještě neměl, parádní recept ;-)

    19.09.2015 15:16:56

  • LucinkaLee
    LucinkaLee

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Já myslela, že dobré jídlo lidi spojuje .-)

    10.09.2015 17:16:12

  • majda
    majda

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Tak ja jsem se chtela dozvedet jak se komu povedli a mistoho tady dohady o Hov**!Jestli maggi uz se pouzivalo v takovym nebo makovym roce...nebo jestli slovaci muzou psat komenty...Lidi VY mate dost!!

    09.09.2015 10:48:56

  • Jiřina Hanková
    Jiřina Hanková

    Hradecký ptáček

    04.09.2015 22:40:14

  • zacinajicikuchar
    zacinajicikuchar

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    nemůžu uvěřit, že tuhle diskuzi čtu pod receptem na španělské ptáčky :-D

    31.07.2015 15:59:03

  • CZRoman
    CZRoman

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Teda nevím zda foto pochází od autora receptu ale již jsem v několika dalších viděl ty knedlíky ´´zblite´´ omáčkou a myslím že to není zrovna nic přitažlivého. Nehledě na to že než se dostanete při konzumaci k poslednímu musí už být totálně promaceny. Jinak recept fajn určité chutné. Možná bych si tu omacku představoval tmavší (více osmahnout cibulku nebo nedavat tolik mouky).

    16.06.2015 12:25:38

  • batohovka
    batohovka

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Hele, já nevim, ale důležitý je, jestli je to dobrý, nebo ne, ne? Takovýhle slovíčkaření je asi zbytečný..

    02.04.2015 11:06:02

  • /lk/
    /lk/

    první vaření

    na první pokus to nebylo vůbec špatný .. supr recept .. :-)

    02.03.2015 18:43:18

  • janette
    janette

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    masox je super vynalez. davam ho temer do kazde omacky a nikdy jsem se neotravila.davam ho i do koprovky,kdyz nemam maso a je skvela.ptacky jdu za chvilku zkusit,podle tohoto receptu musi byt skvele.moc se tesime a dekujem za receptik a na ty hlupaky se vykasli.nevedi o cem mluvi.dulezity je,ze je to dobry.jsou to jen rejpalove,co nemaj nic lepsiho na praci a kdyby to bylo jine jidlo tak zas napisou,ze je tam treba moc soli,nebo,ze tam vubec je.papa.rada bych poslala body ale nevim jak,tak se nezlob dekujem

    05.02.2015 11:17:25

    • Kirkeen
      Kirkeen

      Re: Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Ahojte, je skvělé, že se zajímáte,z čeho se vaří.Ale ruku na srdce, těm kteří reptají proti bujonům a spol., opravdu jíte a víte co je zdravé? Asi by bylo krásné jíst jen Bio, ale je to opravdu Bio? A ty peníze. Každý na to nemá. A když i doma chcete Bio,bez hnojení a postřiku proti různé havěti se moc neobejdete, a i když to nebudete přehánět nebo používat vůbec, to co spadne s deštěm opravdu Bio asi není.Naše prababičky a babičky věděly co je dobré a také vařily jen z toho co měly a na co měly.A mimoto, žily v lepším a čistším prostředí.Jinak všem přeji dobrou chuť :-)))

      15.02.2015 13:22:24

  • rusteh
    rusteh

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    nevím vy ekologové co zde řešíte za hlouposti je mi 67 let vaření mne baví od dětství moje matka byla ročník1914 a byla kuchařkou v ekonomické škole ještě jako kluk si pamatuji jak používala magi kostky magi koření solicí směsi při zabijačkách margarin a všichni byli zdrávi a dožili se vysokého věku nikdo nepitval zdravou výživu osobně bych hledal čím se dnes krmí zvířata a stříkají pole a ne v něčem co se používá sto let

    26.01.2015 11:46:33

  • peta
    peta

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Misto aby jste hodnotili chut jidla tak tu budete resit bujon :-D kdo chce at si ho tam dá. Paní nam poskytla recept, věnovala jeho napsání plno času a vy se chovate takhle. Mimochodem recept byl výborný. Přítel ho vychvaloval a me to take moc chutnalo.
    Děkuji ; )

    20.01.2015 15:06:31

    • alenab
      alenab

      Re: Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      taky se přidám k bujonové diskuzi. Já používám bujony opravdu často. V poslední době jsem si oblíbila Bohaté bujony Knorr - jsou bez konzervantů a bez glutamátu, jíšku taky už nedělám na plotně, prostě dám do pokrmu lžičku nebo dvě instantní jíšky tmavé nebo světlé Knorr. a nejsem žádná nezkušená kuchařka, vařím už hezkých pár desítek let.

      23.02.2015 18:18:18

  • Amenhotep
    Amenhotep

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Lidé do sebe v potrvinách ládujou kupu sra.ek a řeší kostku magi?Navíc si myslím že to je o dobré chuti,nikoli zdravé výživě.

    24.12.2014 08:47:36

  • Martina
    Martina

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    At zije bujon :-D ... Ptacci jsou v hrnci, se nadlabneme :-D ...

    18.10.2014 11:22:46

  • Markétka
    Markétka

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Manžel přišel stím, že jedl španěláka a vevnitř kromě cibule, vajíčka, párku a okurky byla MRKEV a bylo to prý božský. Nedokážu si představit!!!! Jedli jste to někdy někdo????

    24.09.2014 16:02:05

  • eva
    eva

    Každý podle své chuti

    Naučila jsem se spoustu omáček dělat v troubě. Plátky masa potřu hořčicí, osolím a opepřím, dám slaninu, vajíčko, okurku, dobrý párek, zabalím a konce spojím párátky. Ze všech stran je opeču na pánvi. Nakrájím cibuli, ještě trochu slaniny, dám do pekáče a na to dám ptáčky, podleji vodou nebo vývarem a dám do trouby. Vše se krásně propeče. Po upečení vyndám ptáčky a zbytek dám do hrnce, podle potřeby přidám vodu, dochutím hořčicí, pepřem nebo solí, případně zahustím a poté přidám ptáčky k omáčce. K tomu domácí knedlík nebo rýži. Takto jsem se je naučila já, ale každý má ten svůj recept a chutná mu to. Nápadům se meze nekladou. Už jsem zkoušela i ptáčky z vepřového masa a chutnají také výborně.

    17.08.2014 10:31:30

  • Lubomír Krokouš
    Lubomír Krokouš

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    To je ale žrádlo..:-)...ty kecy kolem jsou nedůležité....

    16.07.2014 11:12:24

  • mlsoun
    mlsoun

    Pravý španělák

    Po uvaření opravdu dobrá chuť akorád jsem ho trochu přiostřil

    13.05.2014 15:09:13

  • anisek
    anisek

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    za mě teda vynikající. Vařila jsem ptáčky podruhé v životě a tyhle fakt neměly chybu.

    12.05.2014 13:22:13

  • Lenka
    Lenka

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    dobré

    04.05.2014 12:41:09

  • hana
    hana

    španělský ptáček

    U nás doma se do ptáčků místo anglické vkládal kousek uzeného špeku a také cibule rozkrojená podélně.Jedná stará paní mi poradila, abych po dovaření ptáčků do šťávy pod maso přidala lečo a vydusila do tuku. Výsledek je pikantní chuť jak masa tak i šťávy .Žádná mouka na zaprašování-vhodné hlavně pro bezlepkáře.Jako příloha rýže nebo brambory.

    18.02.2014 07:44:22

    • Katauer Ivo
      Katauer Ivo

      Re: španělský ptáček

      Máte pravdu,že se používal špek ,cibule i špekáček také,ale bujon ten dnešní "kuchařky"dávají i do kafe.

      18.02.2014 15:43:11

    • Karin
      Karin

      Re: španělský ptáček

      Věřím, že s lečem je omáčka pikantní, ale už to není klasický ptáček. Každá jiná příloha je vhodná jen ne brambor. Leda při dietě rozstrouhat pro zahuštění, ale fakt jen z nouze.

      18.02.2014 18:05:44

  • Izaura
    Izaura

    Skvělý receptík :-)

    10.02.2014 23:01:35

  • JirkaH
    JirkaH

    Moje úprava receptu

    Místo hovězího používám daňčí maso - plecko. Špekáček nahrazuji párkem, a to takovým druhem, kam výrobci uzenin dávají aspoň nějaké maso (třeba vídeňský). Místo anglické preferuji královskou slaninu, je chutnější a lépe se do ní ingredience na ptáčky balí. Vývar používám vlastní (nepoužívám bujón), vařím jej z kostí a dávám v krabičkách zamrazit do mrazáku.Kostky pak využívám při přípravě omáček, gulášů apod. A nepřidávám nálev z okurek do omáčky. Vše vařím v papiňáku, se kterým mám přípravě zvěřiny velmi dobré zkušenosti. Maso je měkké a zústává šťavnaté a dlouhou přípravou se nevysušuje. A že výsledek je dobrý, by vám mohla potvrdit moje manželka, která jinak španělské ptáčky nemá moc ráda. Ale ty ode mě ji moc chutnají :-)

    05.01.2014 00:17:47

  • dew
    dew

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    To je jako argument, že babička používala magi a tak je to jako dobré? Jediné, co to dokazuje je, že hodně rodin prostě neumí vařit několik generací.

    23.11.2013 16:09:43

  • vaclav
    vaclav

    špaňalsky ptaček

    to by bylo posledni maggi které by babička do špaňalů dala

    01.11.2013 09:24:08

  • domaak
    domaak

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Výborný recept, děkuji. Muž si také pochutnal a řekl, že je to nejlepší ptáček, co kdy jedl.

    27.10.2013 02:02:30

  • Tana
    Tana

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Stejné ptáčky - bez silného vývaru - dělám celý život. Používám maggi a worchester. Nálev z okurek tam nenalévám. Stačí ty okurky. Jako přílohu podáváme rýži. Je to opravdu pochoutka. Vnučky si to nemohou vynachválit, především tu omáčku. Maso klidně přenechají dědovi.

    26.09.2013 12:47:56

    • Metoděj
      Metoděj

      Re: Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Kazit španěláky maggi a worčestrem se rovná zločinu na české kuchyni. Ptáčky jsou tak výrazné, že není potřeba přidávat jakékoliv dochucovadlo. Dvakrát nebo třikrát vysmahnout šťávu a výsledek se dostaví i bez umělotin.

      13.10.2013 02:15:14

  • Mirka
    Mirka

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Paráda, ty babičky věděly co je dobré. Manžel dojídal celý víkend. Ještě jsem mu to naservírovala na naše krásné talíře

    24.09.2013 10:13:49

  • voháňka
    voháňka

    španělský ptáček


    Děcka nehádejte se.

    07.09.2013 20:37:11

    • mont
      mont

      Re: španělský ptáček

      Babi také používala kostky maggi, měla je vždy v zásobě v komoře. Matně si vzpomínám, že byly potom takové podlouhlé v krabičkách i malé hnědé kostičky

      07.09.2013 22:36:21

  • Dagmar
    Dagmar

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Moje tchýně zásadně dělávala ptáčky se smetanovou omáčkou, to mi niky nechutnalo - nejlepší je tmavá:))

    17.08.2013 14:12:33

    • marie
      marie

      Re: Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      No to já dělám také smetanovou omáčku, ale to jen v případě, že ty španěláky dělám z vepřového masa. Jestli to paní nemá také tak. K ptáčkům z hovězího dělám tmavou omáčku a rýži.

      17.08.2013 21:41:59

  • Ivča
    Ivča

    radu prosim

    Mohla bych je udělat jako rozlitany ptacky?

    19.07.2013 22:23:12

  • barro
    barro

    Vynikající

    Tento recept je opravdu klasika. Tak nám ptáčky vařila i naše babička.

    23.06.2013 14:10:13

  • Zuzka
    Zuzka

    španělské ptáčky

    Slyšeli jste někdo někdy, že by se do ptáčka přidával celer???

    10.06.2013 17:15:52

  • be (tecka) rusk (tecka) a
    be (tecka) rusk (tecka) a

    Muj muz se olizoval az za usima....neni cech a rozhodl se pridat do menu sve restaurace nektere ceske klasiky.. Dekujeme

    08.06.2013 11:04:06

  • chmelar (tecka) frantisek
    chmelar (tecka) frantisek

    která nezklame. Já navíc poté, co zabalené ptáky na rozpáleném tuku zatáhnu, dám na kostičky nakrájený uzený špek, nechám mírně vyškvařit a teprve pak jde cibule.

    02.05.2013 20:13:09

  • lumik
    lumik

    proč rozpouštět masox zvlášť?Když se kostka přihodí k masu tak se rozpustí bez problému

    25.04.2013 08:58:15

  • Qvido
    Qvido

    Omáčka se může přichutit bobkovým listem a několika kuličkami nového koření.

    24.04.2013 13:00:53

  • Lusion
    Lusion

    Moc dobroučky, pochutnali jsme si :)

    19.04.2013 17:00:29

  • Vilda
    Vilda

    Opravdu klasický, výborný španělák. Dávám jedničku s hvězdičkou !!

    11.04.2013 15:53:43

  • kuchařka dědy janíka
    kuchařka dědy janíka

    Připomínka.

    Ptáčky děláte tak jako já,Jsou vynikající.Zkuste někdy jako přílohu vařenou rýži.Je to změna,ale velmi dobrá.:)

    08.04.2013 11:27:45

  • casseopea
    casseopea

    španěláky jsem nikdy nemusela,donutily mě okolnosti a jsem ráda,že jsem tenhle jednoduchý recept vyzkoušela,protože je famózní. Už jsme ho dělali 2x a chystáme se po třetí. Luxusní omáčka. Miluju znojemskou a tahle je ještě lepší

    03.03.2013 09:46:02

  • bialonczykova
    bialonczykova

    máme španěláky rádi ale někdy se nám je nechce balit tak je pokrájíme se vším všudy do omáčky a nemusíme se dohadovat že na někoho nezbylo. :-)

    25.02.2013 20:07:17

  • Eva
    Eva

    Moc dobré. Vařím bez masoxu, ale měla jsem na mrazáku vývar, tak ten to zachránil.

    09.02.2013 19:00:02

  • pedrochal
    pedrochal

    vylepšení

    Já do ptáčka přidávám ještě kousek cibule(pokud se tam vejde)ta nic nezkazí a masox přidávám až po zahuštění.Jinak mňamárna.

    25.01.2013 16:54:11

  • Petricek
    Petricek

    na pohlad a pocutie to vyzera dobre. ALE.. pises ze to je podla babickinho receptu bez prikras a novot.. no nase babicky by sa tej kocke extra silneho bujonu veru cudovali

    05.01.2013 18:36:54

    • .Renča.
      .Renča.

      Babička používala masox, já používám extra silný - to je jediný rozdíl :-), ale nepodstatný.

      05.01.2013 23:47:24

    • Emily
      Emily

      Je mi 69 let a už moje babička Adéla používala při vaření kostku maggi, což byla obdoba masoxu ( bujonu v kostce). Polévkové koření MAGGI v kostce a v hranatých hnědých lahvičkách s vysokým hrdlem bylo používáno už na konci 19. století.

      15.04.2013 16:37:20

    • konrade
      konrade

      tý jo, tak jsem si chtěla přečíst nějaké komentáře k receptu (chutná - nechutná, povedlo se - nepovedlo se) atd..., popř. nějaké vychytávky, protože se zrovna chystám na ptáčky prvně - a tady se řeší jenom bujón?

      26.05.2014 12:39:41

    • Vil
      Vil

      Re:

      Je fakt, že taky nechápu proč "čoboláci" pořád lezou na naše stránky. Neznám nikoho z ČR, kdo by lezl k nim a něco tam vypisoval. A ještě k tomu nějaký moudra.

      15.06.2014 18:23:41

    • ila
      ila

      necudovali,babička běžně používala Masox, a to se vyučila kuchařkou na zámku..a bnyla kuchařkou excelentní,ale.kdo by dnes stíhal dělat hustý vývar a vařit jej půl dne,.kvůli pár ptáčkům...

      15.08.2014 16:08:22

    • saida
      saida

      jde tu o vaření či urážení??????

      18.08.2014 07:27:38

    • takota
      takota

      Mě se líbí ty pisálkové kteří si vynucují aby lidi dělali vývar no jeto pasé, časově náročné zdlouhavé a jestlipak ti co o tom píší doopravdy vaří vše z vývaru?I kdybych si dělal vývar dopředu tak nevím kde bych to skladoval.A proto sáhnu po kostce ale jinak když dělám polévku (např) Kaldoun tak jedině používám kuřecí droby což je jednoduché a velmi chutné srdce krčky křidýlka a obrat na talíři tak to nemá chybu .

      26.08.2014 10:09:46

    • L.
      L.

      vubec si tech mameludu nevsimej... kazdy si muze navstivit vsechny stranky vsech zemich...a nejaci vymyzanci nemaji co rozkazovat jakou stranku kdo otevre....no jo nejspis doma jen sedi a michaji si kostky do jidla a uz z toho blbnou :-) :-) :-)

      01.10.2014 22:27:06

    • ivetalhotakova
      ivetalhotakova

      dnes bujón, dříve silný vývar, co je na tom? A moje babička už také znala masox :D a to už jsem také skoro babička

      23.04.2015 15:27:57

    • ivetalhotakova
      ivetalhotakova

      Moje babička narozená v roce1913 používala masox do omáček, do polévek ne. miluji Slovenskou kuchyni, ale když jí srovnám s naší, tak je jednotvárnější, většina je založená na bramborách, špeku - slanině, brynze apod. Třeba flíčky se zelím - jsou také zajímavě, ani by mě ta kombinace nenapadla. Ale, co znám pár Slováků, tak podle nich byl u nás větší výběr jídla kdysi dávno. Proto jste asi ani masox neznali

      23.04.2015 15:50:40

  • Lucie
    Lucie

    Vařím již podruhý tenhle recept a je bez chyby.Díky

    17.12.2012 09:53:49

  • mel
    mel

    best food..

    teda -to je mnamka,to se neda ani popsat, kdyz se to povede!!!delam ptacky podobne akurat uz do omacky nedavam kousky parku ani vejce v naplni mam toho tolik -ze ja mam 1 ptacka na 2krat..tak me to nasyti,delam taky ryzi nebo knedlik k nim jako prilohu,akurat jak je zatahuji na cibulce pokapu sojovou omackou a rozredenou horcici ,aby omacka nebyla mdle barvy a po zaliti davam 2 kostky bujonu a je to!!ptacky pak vyndam na stranu zahustim moukou rozmichanou ve vode (male mnozstvi 2decky vody 2-3 lzice mouky)a rozmicham v omacce tycovym mixerem ,vratim zavitky a povarim jeste 15 min;a hotovo toto jidlo je jedno z mych neoblibenejsich-miluju spanelske ptacky a tomu kdo tohle vymyslel sklanim poklonu-nema chybu!!vsem vrele doporucuji si je udelat a dobrou chut!!

    09.12.2012 03:08:15

  • Jája
    Jája

    španelský...

    Už nechci dostávat příspěvky na "klasický španělák" , vykřížkovala jsem - zrušila sledovanost a přesto mně to meilem stále chodí, jak tomu mohu jinak zabránit, když toto nefunguje?????????

    16.11.2012 23:20:10

  • lumik
    lumik

    ptacek

    to je pravda,at kazdy vari podle sve chuti,jen je jednodussi kostku masoxu dat primo k masu.ja nedam dopustit na zeleninovy bujon knorr,masox uz nekupuji

    16.11.2012 11:50:53

  • Adelka11
    Adelka11

    Klasika a moc dobrá.

    16.11.2012 11:12:48

  • simona (tecka) aguilarova
    simona (tecka) aguilarova

    Renco, je to poprvé co jsem delala spañelské ptacky, a rozhodla jsem se pro tvuj recept, protoze je skvele popsaný, lehce.... a byly opravdu skvelé! dekuji moc za recept! urcite ho budu delat znovu. Spañelká rodinka, spañelké ptácky! to se hodí! hihihi

    15.11.2012 18:11:01

  • tomasini
    tomasini

    Klasický španělský ptáček

    Já si myslím, že klasický španělský ptáček má tmavou omáčku bez uváděné vložky, jako vajíčko či okurky, protože to už má ptáček v sobě zabalené. Ale nic proti chuti.
    Já to píšu jen proto, že byl uveden název Klasický španělský ptáček. Když uvařím a chutná mi to, uvařil jsem dobře. To platí u všech receptů.
    K těm houskovým knedlíkům. Myslím, že debata o tom, jestli jsou domácí knedlíky lepší než kupované je úplně zbytečná. Doma uvařený knedlík je bezpochyby to pravé.
    Nenechte se ve svém vaření zviklat, že jedině tohle anebo tohle je to pravé a správné, vařte podle své fantazie, protože té se meze nekladou. Právě takto vniklo a vzniká spousta nových a dobrých receptů.
    Přeju vám ve vaření mnoho pozitivních úspěchů a dobrou chuť. Tomík.

    06.11.2012 10:57:51

  • pavel
    pavel

    Me teda pobavilo ze babicka sice uvarila vodu na plotne ale zalila ji do kostky masoxu.Moje babicka varila 2 hodiny kosti a mela vyvar.Ja teda tam ten masox taky pouziju nebot jem linej varit vyvar.Ale.....

    05.11.2012 17:49:55

    • mont
      mont

      naše babička, budiž jí země lehká, teď by jí bylo 100 - měla v zásobě pořád masoxy, v různé podobě, kosti vždy nebyly, po válce, maso občas z výseku

      20.11.2012 11:16:19

  • ferdahk
    ferdahk

    Klasický ptáček

    neobsahje anglickou slaninu, ale kousek špeku. Knedlík si dělám zásadně sám, naučil jsem se ho v TV pořadu "Kluci v akci" a nemá chybu. Od kupovaných knedlíků mě odradila zde v Hradci Králové firma "Knedlík Kadavý", jehož výrobek se v omáčce do deseti minut beze zbytku rozpustí. A tak souhlasím, že pokud je čas (a umím to) je lepší udělat si knedlíky, hosky, chleba doma bez stabilizačních, konzervačních a jiných, klasickému výrobku cizích, přísad.

    11.10.2012 11:16:01

  • Jenda
    Jenda

    knedlík???

    Rozvinula se zde zajímavá debata o kynutých knedlících, ale já od malého kluka jím španělské ptáčky s rýží. S rýží je vařila moje babička, maminka a samozřejmě je s rýží vařím i já. ;-)

    06.10.2012 18:08:42

    • Jája
      Jája

      Španělský ptáček - omáčka se smetanou, k němu rozhodně knedlík. Je-li připravován bez smetany, potom je lepší rýže, no, tak to chutná mě a celé moji rodině, ať si každý dá, to co mu chutná více, že?

      06.10.2012 20:08:23

    • .Renča.
      .Renča.

      Takže doufám, že vám můj Klasický španělský ptáček chutnal i s rýží :-)

      06.10.2012 21:00:35

  • Alena
    Alena

    španělský ptáčék podle babičky

    proč se to znova opakuje v kuchařce ze září 2012, když už to bylo na internetu i komentáře už byly před 2 roky
    nevím, kolik je autorce, já sama jsem babič´ka, ale v mláudí jsem žádný bujon neznala a musela udělat chuť omáčky přírodně, na což stačí šikovnost, cibule a to se se vydusí z ptáčků

    17.09.2012 09:24:58

  • pondy
    pondy

    ...výtečný, nemám slov :-)

    22.08.2012 12:49:06

  • Ivan
    Ivan

    Zdravím vážení, myslím si že recept na knedlíky od pana Lubomíra není nijak nesimpaticky , naopak dobře čitelný a srozumitelný , díky Lubo :). pIvan

    05.08.2012 18:44:09

  • Ivan
    Ivan

    Zdravím vážení, myslím si že recept na knedlíky od pana Lubomíra není nijak nesimpaticky , naopak dobře čitelný a srozumitelný , díky Lubo :). pIvan

    05.08.2012 18:41:42

  • martinamitrova
    martinamitrova

    Perfektní recept!

    07.06.2012 21:37:37

  • Janča
    Janča

    Díky za recept, výborný. Sice nejsem příznivec bujonu, ale výsledek byl super. Místo hovězího jsem použila vepřové, přeci jenom jsem začátečník a na hovězí si ještě netroufám :)

    13.05.2012 13:51:11

  • pepíček
    pepíček

    AHOJTE UŽ NČKOLIK LET DĚLÁM PTÁČKY ALE MÍSTO VAJÍČKA ATD TAM DÁVÁM KYSANÉ ZÉLÍ TAK TO JEDNOU ZKUSTE A UŽ NEBUDETE CHTÍT JINÉ. FAKT

    12.05.2012 12:04:06

  • babi
    babi

    k ptáčkům raději rýži

    a taky trochu jinak vařím: do závitků vkládám i cibuli, závitky dusím a vývar nebo vodu přidávám, když je tekutina pryč a základ trochu vysmahlý. Když jsou závitky skoro hotové a základ vysmahlý do tuku, zapráším ho polohrubou moukou, osmahnu a pak teprve znovu podliju a provařím. a MOJE MAMINKA NĚKDY ZAHUSTILA SMETANOU S MOUKOU A PAK k tomu servírovala knedlíky. A co je "klasický" recept? Co kraj, co rodina - mohou se lišit a není se třeba přít. Více než knedlíky kupované by nám měly vadit hodně i zde používané průmyslově vyráběné omáčky plácané jedna přes druhou, sterilované a mražené zeleniny, pokud je sezona a zelenina je v dostatku na trhu.

    15.04.2012 16:19:01

  • zakleta (tecka) snehurka
    zakleta (tecka) snehurka

    vyborne dekuji za recept :-)

    21.03.2012 12:51:31

  • bergen
    bergen

    Není co dodat-výborné

    Vařil jsem podle tohoto kamarádům v práci, bylo nás pět a nemohli si to vynachválit, opravdu výborné, nenáročné i laik to svede.

    20.03.2012 14:56:34

  • Zdenda
    Zdenda

    Opravdu mňamka

    Zkusil jsem to a musím uznat, že je to výborná bašta. Jen jsem udělal malinkou změnu a cibulku jsem smažil s plátky anglické slaniny nakrájené na kostičky. Dostalo to takový uzený šmrnc. :-)

    10.03.2012 16:09:22

  • Mesi
    Mesi

    Naprosto dokonalééééééé :D

    11.02.2012 12:32:37

  • Mirka M.
    Mirka M.

    Hovezi Ptacek

    se za 45 minut v tlakaci rozvari! ... staci 35 minut!

    10.02.2012 19:29:54

  • WANILLCA
    WANILLCA

    Super ! Já dělám tak,že ptáčky klasicky nezavinu,jen maso nakrájím na plátky a rozklepu a vše,co se balí dovnitř prostě jen na kostičky pokrájené naházím do omáčky a společně povařím.I tak je to moc dobré a je to rychlejší a jednodušší.A neuškodí přidat 2 lžičky rajského protlaku :-)

    28.01.2012 16:50:43

  • Martina Lorencová Kolomazníková
    Martina Lorencová Kolomazníková

    Vařila jsem poprvé a moc dobré!

    28.01.2012 12:36:33

  • null
    null

    ptacek spanelsky

    klasicky vyborne

    28.01.2012 12:16:12

  • Stašek
    Stašek

    Celkem v pořádku až na toto:
    1. Místo anglické slaniny (tu naše babičky neznaly) dávám obyčejnou uzenou slaninu.
    2. Místo 2-3 lžic okurkového nálevu dávám 2-3 lžíce plnotučné hořčice, omáčka je pak určitě chutnější.

    25.01.2012 17:45:14

  • petra.hub
    petra.hub

    vyborne, varila jsem ptacky poprve a moc jsme si pochutnali. dekuju za recept :)

    28.12.2011 18:27:32

  • .Renča.
    .Renča.

    Domácí pekárnu nemám, ale uznávám její přednosti. Domácí knedlík je jedinečný...

    29.11.2011 23:39:45

  • Jirka
    Jirka

    Domácí knedlík ,přežitek???

    Tak k těm knedlíkům: děláme je naprosto stejně,jako v současné době většina z vás,tady na diskuzi.Tudíž těsto absolutně bez námahy v dom.pekárně.Vynikající výsledek.A k těm ptáčkům,u nás v rodině,je zvykem dávat dovnitř malou ,,nudli" špeku a osminku menší cibule.Obojí dodají tomu masíčku vevnitř vynikající šmak.Jinak domácí pekárna super věc.Nejen na pečivo všeho druhu,ale i na marmelády,kaše,pudinky,pří pravy všelijakých těst,ale škvařím v ní i sádlo :) a peču sekanou.

    29.11.2011 16:51:43

  • hanahama
    hanahama

    není se čeho bát

    Tak....dnes vařím španělské ptáčky poprvé v životě...měla jsem docela respekt z tohoto "složitějšího pokrmu". Ovšem - není se čeho bát! Výborný recept zvládne snad každá kuchařka (i když jsou trošku časově náročné) a hlavně, určitě se doma dočká pochvaly!! Tyto ptáčky můžu jen doporučit a sama je ode dneška zařazuji do našeho rodinného jídelníčku.

    22.11.2011 14:45:13

  • Johan
    Johan

    Přesně takto ptáčka děláme,

    ale dovnitř ještě přidáváme na plátky nakrájenou cibuly.Maso dostane další chuť a zkřehne.

    22.11.2011 06:09:20

  • Lenny007
    Lenny007

    vynikající!!!

    Díky za super recept, moc všem chutnalo, a to jsem vynechala i ten bujón a lák z okurek. Určitě budu vařit dál! :o))

    16.11.2011 21:35:08

  • Jája
    Jája

    Já do ptáčků dávám plátek slaniny, neboli špek, 1/4 vajíčka, i tolik okurky, proužek salámu-gotthaje, sůl, pepř , hořčici, nic jiného, ani cibuli, to je potom nasládlé, zpěnit cibuli na špeku, potom závitky, podlít, dále, jak je již uvedeno, starý, dobrý recept, já tedy ani sýr, ani celer, do španělského ptáčku, to by měl jiný název...

    14.11.2011 14:47:29

  • andula.barosova
    andula.barosova

    Recept je výborný

    jen ten bujon bych tam nedávala to je na posouzení kuchařinek a místo špekáčku dávámlibovou anglickou slaninu

    14.11.2011 09:20:42

  • siana
    siana

    Malá obměna a i z kuřete nebo prasečí

    Zdravím, tímto způsobem dělám ptáčky už léta letoucí a jsou super, všem moc chutnají a doporučuji. Na vnitřní stranu masa také přidávám cibuli na drobné kostičky a místo špekáčku dávám špalíček anglické slaniny, pokud možno libové. Navíc, když není zrovna hovězí po ruce, jsou ptáčky výborné i z kuřecích prsou, případně i vepřové. V tom případě zkracuji délku přípravy. Dobrou chuť!!! :-)

    07.11.2011 18:49:21

  • majdalenka
    majdalenka

    španělský ptáček

    Tento způsob je opravdu nejlepší,dělám je tak stále. Zrovna jsem je vařila,ale z vepřového. Jen stejně jako i roštěnou, popráším hladkou moukou, zprudka opeču, a zaleju vodou nebo vývarem. Opečením získám krásně hnědou šťávu, jen to při opékání nesmím připálit!Je dobře, je postupně opéct, vyndat do jiné nádoby,a pak vrátit zpět.

    07.11.2011 14:07:23

  • danmar
    danmar

    Poprvé jsem dělala ptáčky a díky tomuto receptu super......no prostě mňamka veliká. Děkuji a příště budu dělat už jen takhle!

    02.11.2011 13:41:55

  • Irena Mlýnková
    Irena Mlýnková

    španělský ptáček

    Recept je výborný..dělala jsem tyhle ptáčky poprvé a byli vynikající.
    Domácí knedlíky dělám úplně stejně a jsou výborné,můžu vřele jen doporučit

    26.10.2011 12:29:23

  • smajlikp
    smajlikp

    Děkuji za recept

    27.09.2011 16:12:54

  • Alena
    Alena

    Ke španělskému ptáčku

    do ptáčků dávám zásadně vajíčka míchaná, lépe se veškerá náplň spojí a rozhodně ne žádný bujon, chuť musí vzniknout sama dušením a doporučuji přidat kousek sýra

    26.09.2011 19:26:07

  • bozena.maslukova
    bozena.maslukova

    Také souhlasím,dělám knedlíky pouze domácí,válím nudle i fleky domácí je domácí

    26.09.2011 12:51:29

  • alibaba47
    alibaba47

    Výborný recept

    Ptáčky jsou jako od mé babičky,pro vylepšení chuti přidávám ještě plátek cibule a celeru. Velice chutné!!!

    26.09.2011 07:53:49

  • Darlinka
    Darlinka

    Vařila jsem to jídlo po letech a bylo to výborný.Doporučuji

    19.09.2011 09:32:09

  • stepi1
    stepi1

    Text komentáře byl smazán.

    Text komentáře byl smazán.

    18.09.2011 16:11:52

  • Jiřin
    Jiřin

    Cibule do ptáčka

    Tak takhle to dělám už léta. Je to bez reklamací, doporučuju. Akorát ještě na vnitřní stranu masa, dávám jemně pokrájenou cibuli. Ta dělá takovou zvláštní chuť se vším co je uvnitř.

    16.08.2011 10:20:15

  • jirkavizek
    jirkavizek

    Přesně podle staré klasiky. V jednoduchosti je síla, fakt dobrý recept

    30.07.2011 11:21:01

  • linda1
    linda1

    španělský ptáček

    Výborný.Dělám stejný recept, jen do ptáčku přidávám čtvrtku malé cibule. Do omáčky dávám vše, co do ptáčku a podávám s rýží.

    03.07.2011 19:44:25

  • MaF
    MaF

    Dobrej recept, akorát bych chtěla vidět vaši babičku s bujónem :)

    24.06.2011 20:32:15

  • Mana&Mio
    Mana&Mio

    výborné!!!

    21.06.2011 22:55:37

  • blizenec220
    blizenec220

    s manzelem jsme si pochutnali :o)

    18.06.2011 19:29:35

  • Mackalka
    Mackalka

    skvělé děkuji!

    Tak jsem se poprvé v životě pustila do ptáčků a jako začínající hospodyňka jsem z toho měla trochu strach. Ale musím říct, že nic tak dobrého jsem dlouho nejedla, opravdu jako od babičky. Děkuji za skvělý recept.

    14.06.2011 17:08:01

  • JOAQA 231
    JOAQA 231

    ingredience

    u nás se ještě dává na špaličky krajená uzená slanina

    03.05.2011 12:18:17

  • PBatulka
    PBatulka

    Úúúúúúžasné!

    Moc chválím, nejlepší recept na španělské ptáčky, který jsem kdy vyzkoušela. Posílám pozdrav babičce:-)

    12.04.2011 19:52:52

  • iveta samková
    iveta samková

    MOC DOBRÝ!!!

    Moc jsme si pochutnali!!!kamarádkaje dělala i z vepřoveho a taky dobrůtka :-)............fakt doporučuji :-)

    24.02.2011 16:44:13

  • kanaran
    kanaran

    Proč se to jmenuje ŠPANĚLSKÝ

    Ve Španělsku nevaří knedliky a nikde jsem za svého pobytu nenarazil ani na podobný druh jídla. Neví někdo historii vzinku názvu tohoto typicky českého jídla?

    17.02.2011 20:24:28

    • kanaran
      kanaran

      Re: Proč se to jmenuje ŠPANĚLSKÝ

      Odpovím si sám, stačilo zagůglit a dokonce mi to samo nabídlo "španělský ptáček původ":

      Ohlédneme-li se do historie, můžeme se dokonce dopátrat původu označení „španělský ptáček“. Název pochází ze století šestnáctého, ba dokonce přímo ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matkou, jak známo, byla Marie Španělská (a otcem císař Maxmilián II.). Na císařském stole se objevovaly lahůdky ze všech končin světa, v hojné míře zejména ze Španělska, případně vybrané krmě připravovali španělští kuchaři.

      Ze Španělska také pocházel kuchař, který na Rudolfův stůl připravoval lahodné telecí závitky s výtečnou nádivkou. Tyto závitky byly považovány za španělskou specialitu, proto není divu, že krmě dostala přídomek odpovídající jejímu původu. Vzhled krmě, jejíž štěpiny, sloužící k sepnutí závitku, připomínaly našim předkům ptačí nožičky, pak květnatý název doplnil, a tak vznikly španělské ptáčky.

      Nádivku původních španělských ptáčků, připravovaných z telecího masa, tvořila dříve trochu jiná směs než dnes, našli bychom v ní pravděpodobně sardelky utřené s máslem, strouhanou syrovou cibuli, sekanou petržel, žloutky a drcený pepř. Níže vám přinášíme podobu této lahůdky v čase M. D. Rettigové, ale samozřejmě také v podobě klasické.

      viz http://www.pohodovazena.cz/260 5/dnes-na-taliri-spanelske-pta cky/

      17.02.2011 20:27:51

  • Sne
    Sne

    Vše jsem bez problému zvládla (hezky popsaný postup) a moc nám chutnalo. Pouze jsem nepoužila bujón a dle rad v diskusi jsem přidala nové koření a bobkový list.

    24.01.2011 19:43:05

  • barbarka
    barbarka

    Práce s přípravou, která se ale vyplatila!! :-)

    18.11.2010 18:44:22

  • sotoro
    sotoro

    Jeto dobrý já tam ještě přidávám nové koření a bobkový list jinak je to super!

    15.11.2010 12:04:39

  • allenz
    allenz

    no výbornej recept a jinak k těm knedlíkum je mi 24 sem chlap a knedlík sem nekoupil asi od 15let dělám si je doma a je to paráda lidi se toho zbytečně bojí

    13.11.2010 17:42:25

  • poola
    poola

    Skvělý! Můj první pokus o ptáčky podle tohoto receptu se zdařil na výbornou!!
    Velmi velmi dobré!!!!

    10.10.2010 14:01:41

  • pipikulich
    pipikulich

    Do ptáčku ještě dáváme cibuli a ne anglickou ale špek,do omáčky patří též nov.koření a bob.list jinak vše gut :-)))

    05.10.2010 15:33:56

  • Tadabara
    Tadabara

    namka

    29.08.2010 11:04:25

  • Arabela
    Arabela

    s receptem jsem spokojená, akorát jsem nedala anglickou. moc dobré.

    13.06.2010 15:02:18

  • MATYLDA
    MATYLDA

    Text komentáře byl smazán.

    Text komentáře byl smazán.

    05.06.2010 12:35:52

  • Janaina
    Janaina

    něco neuvěřitelného

    Teda ten je. To je snad první jídlo co se mi povedlo a všichni se oblizovali. Moc děkuji

    19.02.2009 09:51:46

  • Zdena
    Zdena

    Dobrá zpráva

    Dělám to přesně tak. Recept podědila mamka po babičce:-)

    07.02.2009 09:05:59

  • Michal Bank
    Michal Bank

    Přesně takhle si pamatuju ptáčky od mé babičky. Už jsem je chtěl hodněkrát zkusit, ale vždy ztroskotám na knedlíku. Kupovaný - to není ono a na klasický si netroufnu (kynutí, vaření atd.), nemáte nějaký jednoduchý recept na rychlé dobré domácí?

    09.10.2008 17:47:13

    • Šárka
      Šárka

      Re: Knedlík

      1 hrnek (1/4 litru) vlažného mléka, 1 vejce, 3 hrnky hrubé mouky, 2 špetky soli, trochu cukru, 1/2 kostičky droždí. Zadělejte vláčné těsto a nechte na teple vykynout, Potom udělejte 3 šišky a nechte ještě 10 min. pod utěrkou odpočinout, Vhoďte do vařící vody a vařte 15 min. Ihned po vyjmutí propíchejte vidličkou, aby se knedlík nesrazil. Rozkrájejte nití na úhledné plátky. Nic na tom není - tak s chutí do toho!!

      05.03.2009 18:59:47

    • Jarouš
      Jarouš

      Hotový knedlík se dá koupit od řady výrobců a některé jsou skutečně výborné. Ohrnování nosu nad nimi mi vždy připomene mou babičku, která měla výhrady ke každému chlebu, neboť pamatovala, že ho pekli doma v peci. Možná byl opravdu lepší, možná to byly jen nostalgické vzpomínky. Dnes je určitá móda mít pekárnu a péci chleba doma, to je jen takový závan. A neznám snad nikoho, kdo vaří doma knedlíky.

      15.09.2010 11:15:42

    • Nolmendil
      Nolmendil

      Rychlé domácí houskové knedlíky

      Přísady dávám od oka, takže to zkuste úplně stejně:

      1) Nakrájet na malé kostičky dva rohlíky a osmažit do zlatova na másle, případně na špeku/slanině. Pokud jsou měkké, před smažením rozkrájené v mikrovlnce opatrně několika 20vteřinovými intervaly vysušit a nechat vyjít páru, urychlí to smažení.
      2) Dát vařit hrnec vody.
      3) V misce smíchat hrubou mouku a trochu prášku do pečiva, množství opticky ani ne tolik, kolik je housky. Prášek do pečiva nemusí být, pokud máte rádi knedlíky tuhé (jako já); ale pak je třeba zvýšit poměr housky k mouce.
      4) Přilít mléko nebo vodu, aby se vytvořilo hladké řídké těsto; do mléka je možné rozkvedlat žloutek, ale nemusí být.
      5) Přisypat osmaženou housku (klidně i se špekem) a zapracovat (nepřisypávat spálené drobečky).
      6) Vytvořit tenké šišky a naházet do mezitím vroucí vody, kterou ještě předtím prozíravě osolíme asi lžicí soli.
      8) Pokud do dvou minut nevyplavou, odšťouchnout ode dna.
      9) Vařit asi 20 minut mírným varem, po vyndání ihned rozkrájet a podávat.

      Celá příprava lze zvládnout za 30 minut. Množství je asi pro 4 lidi.

      26.01.2011 00:33:02

    • Frída
      Frída

      Když ti nejede kupovaný knedlík (a dnes se dá vybrat chutný), tak si uvař rýži.

      05.04.2011 20:00:37

    • EJA
      EJA

      jednoduchy knedlik

      Michale jednoduchy recept na knedlik-
      2 hrnky hrube mouky
      pul cajove lzicky soli
      1/2 balicku drozdi
      1 hrnek teple vody
      1 vejce- lepsi je jen zloutek
      1 az 2 den stare rohliky nakrajene na kosticky
      do misy dame mouku , zamichame sul, rozdrobime drozdi, pridame vejce nebo jen zloutek a zalijeme 1/2 hrnku teple vody- 10 minut dobre michame potom pridame nakrajene rohliky a jeste je dobre zapracujeme, testo nechame pul hodiny vykynout, rozdelime na tri dily a vytvarujeme sisky a dame do varici vody,varime 10 minut na jedne strane, otocime a dovarime 10 minut na druhe strane, po vyjmuti propichame vidlickou a nakrajime niti na platky, neni jednudusi recept na kynute knedliky a proc voda a ne mleko? protoze knedlik je lehci a nevznika v nem nitkovita plisen, ktera neni videt ale po dvou dnech v lednici se vzdy v potravine at knedlik nebo kolac objevi,,,zkuzte a uvidite jen praxe Vam ukaze

      04.08.2011 07:49:18

    • Jája
      Jája

      Opravdu vyzkoušený,jiný nedělám:1/2 kg polohrubé mouky, 1/2 kostičky droždí, 1 vejce, sůl, Asi 1/4 l vody (žádné mléko) mouka není všechna stejná, proto vody tolik, aby se těsto udělalo tak akorát, né řidké, né moc tuhé, mě to vypracuje robot, nechat odpočinout, potom přidám nakrájený rohlík(starší)vypracovat, udělat 2 šišky, nechat nakynout a dát vařit na 20 min.po 10 minutách otočit, nepřevařit, rád se scvrkne, já knedlíky vařím pouze na pařáčku, vody pouze pod pařáček, trošku ho pomastím, aby se knedlíky nepřichytly, vařím 20min.bez otáčení, po uvaření propíchat špejlí, aby vyšla pára.

      22.11.2011 11:45:11

    • lusi
      lusi

      knedlíku se bát nemusíte...
      já dělám houskový bez kynutí.
      půl kg hrubé mouky,kostičky housek nebo rohlíků,1 vejce,trochu soli,kypřící prášek,vody podle hustoty.
      dám si vařit vodu a než se začne vařit,stačí trochu vykynout :) vařím 20-25 minut.
      díky kypř.prášku jsou nadýcháné a můžou i těhulky a kojící maminky.. :)

      23.11.2011 09:55:46

    • Jana
      Jana

      dělám domácí kynuté knedlíky následovně:půl kg hrubé mouky, 1 vajíčko, půl kostky droždí, hrnek vlažné vody, osolit, zpracovat těsto a nechat vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme 2 knedlíky, které vaříme po obou stranách 7 minut. Pokaždé chutné a povedené! :)

      13.02.2012 09:51:18

  • alibaba47
    alibaba47

    španělské ptáčky

    Pro dobrou chuť ptáčků přidávám též do závitku plátek celeru. Doporučuji, maso získá vynikající chuť!

    09.10.2008 08:54:21

Nalezeno receptů: 291

Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.