reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Klasický španělský ptáček

Klasický španělský ptáček

Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.


  • 4,6

    1 191×

    4,6 1191
  • 2 h 30 min

  • 242×

Ingredience

náplň

omáčka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Recept na dýňové pyré krok za krokem

1. 11. 2020

Bábovka

4,7 1 765 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Svatomartinská vína - připijte si mladým vínem z podzimní sklizně

1. 11. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 222 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 298 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 706 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Postup přípravy

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

    Celkový počet komentářů: 291
    • Jirka
      Jirka

      Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Ve skutečnosti španělské ptáčky vznikly na Slovensku, recept propagoval Štůr, z Bratislavy ho přivezl T. G. Masaryk, a teprve poté, co se podával na pražském hradě při jeho inauguraci se stal populární i v Čechách. Ve starých novinách z té doby se tomu říkalo "tatíčkův ptáček". Název "španělský" je až pozdější. Takže názor Slováka v úvodu této diskuse má váhu, i když píše na český server, a to pominu fakt, že Češi jsou prostš vesměs rasistická hovada.

      20.11.2015 13:14:03

    • Bandog
      Bandog

      Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Podle Vašeho receptu sem poprvé v životě udělal ptáčky a pozor!!! Nejen že se dali jíst, ale byli vynikající. Teď je po nich u nás doma poptávka často. Jen ten binec, kterej já dokonale umím v kuchyni udělat mě trochu odrazuje :-)))

      26.10.2015 13:37:09

    • Ovčák
      Ovčák

      Výborný nedělní oběd. Nikdy jsem ptáčky nedělal, ale musím říct, že je to vážně dobrota. Místo hovězího masa jsem použil králičí bříška a bylo to luxusní. Díky za recept.

      18.10.2015 13:42:18


    • waar1989
      waar1989

      Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Lepší ptáčky jsem ještě neměl, parádní recept ;-)

      19.09.2015 15:16:56

    • LucinkaLee
      LucinkaLee

      Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Já myslela, že dobré jídlo lidi spojuje .-)

      10.09.2015 17:16:12

    • majda
      majda

      Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Tak ja jsem se chtela dozvedet jak se komu povedli a mistoho tady dohady o Hov**!Jestli maggi uz se pouzivalo v takovym nebo makovym roce...nebo jestli slovaci muzou psat komenty...Lidi VY mate dost!!

      09.09.2015 10:48:56

    • Jiřina Hanková
      Jiřina Hanková

      Hradecký ptáček

      04.09.2015 22:40:14


    Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.