reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Klasický španělský ptáček

Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.


  • 4,6

    1 039×

    4,6 1039
  • 2 h 30 min

  • 237×

Ingredience

náplň

omáčka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

    Celkový počet komentářů: 262
    • Marketa
      Marketa

      Jsem v soku z naroru lidi

      Dekuji za prizpevek...je dobre popsany a mela jsem to vyborne...ti Co chcou varit z domaciho vyvaru hodne stesti..ja jsem ok s masoxem. :)

      28.08.2019 11:52:29

    • Lenka
      Lenka

      Recept se mi nelíbí

      Prasárna, takhle se vůbec správně ptáčky nedělají. A ty fotky, úplně světla omáčka, ta má byť pěkně tmavá. A kuchařka, která používá bujón a soju do ptáčků vážně neumí vařit. A závěr mouka, sůl, pepř těstíčko :) katastrofa, k tomu se víc říct nedá

      27.04.2019 03:43:30

      • David
        David

        Re: Recept se mi nelíbí

        Tady zase všichni žrali hovna pana Šalamouna.

        14.06.2019 16:05:46


      • Prasárno
        Prasárno

        Re: Recept se mi nelíbí

        A jak tedy to udělat? Kecy v kleci a skutek utek. Další biokák? Já bych dal místo špekáčku, nějakou dobrou masitou klobásku - čabajku třebas. To mě drtí tchán, udělá ptáčky z jelena a nacpe tam párek za 5 korun. To mi hlava nebere. Bujón nebrat, stejně jako kohoutí vývar, raději vývar z mrazáku. Ale kdo nezhřešil, že. Když vařím několikrát týdně, vývar se vždy hodí. Řeči o ceně, nechme prosím stranou, většinou je to o lenosti. Taky se nemusím při vaření pokakat, ale JSME TO CO JÍME. Takže raději dobrou klobásku, než párek (ale i ty jsou i kvalitní), raději vývar než bujón. A s rýží, knedlík se mi k tomu nehodí, ta rýže mi přijde lepší. Jak psala autorka je to recept po babi, takže se nedivte. Za mě klasika a vždy lze vylepšit. Do omáčky můžete přidat i drcené hořčičné semínko například. Stejně jako typ masa, nemusí být nutně hovězí, ale to je klasika. Lze to dělat samo i z kuřecího, jehněčího, telecího, vepřového, ze zvěřiny a možná i s ROBI " masa " . XD

        03.08.2019 11:40:25

    • Kuba Málek
      Kuba Málek

      ano Masox je hnus, ale kdo má kurva doma furt mít kýbl čerstvýho vývaru?

      20.08.2018 23:11:18

      • Milada Kovářová
        Milada Kovářová

        navykla jsem si dávat do polévek i omáček libeček (lépe čerstvý, když není tak sušený). Jeho chuť masox do značné míry nahradí a necítím se jako travič strávníků :-)

        16.11.2018 16:04:16

      • J.Ermax
        J.Ermax

        Nemusíš mít " kýbl vývaru " . Stačí vzít půl kila oháňky, půl kila hovězích žeber, půl kila hrudí, pár cibulí (ca čtvrt kila) a kilo zeleniny (polévková, pod svíčkovou - co máš rád) a okořenit podle zvyku vavřín (bobkový list), nové koření, pepř, sůl a další. Dej to do pekáče a na ca 180-190 stupňů peč asi půlhodiny, pak to stáhmi o sto stupňů a peč to ještě dset hodin, občas podlévej.
        Když se maso sype od kosti tak to nech vychladnout a ober maso. Dej ho do hrnce s pokličkou, podlij a peč to dalších pár hodin, než se maso úplně rozsype. Pak to naplň do tvořítek na led a máš domácí bujon na pár let, podle toho, jak často vaříš hovbězí (nebo jiný) vývar.

        20.11.2018 19:24:50

      • karel
        karel

        Stačí ho mít v mrazáku ferdo.

        22.02.2019 00:35:10

      • Laades
        Laades

        A co tak ty osle, si udelat jednou opravdovy silny vyvar, rozdelit je do malych krabicek do mrazaku. A pak kdykoliv pouzit.

        21.03.2019 11:40:15


    Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.