reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Klasický španělský ptáček

Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.


  • 4,6

    1 012×

    4,6 1012
  • 2 h 30 min

  • 237×

Postup přípravy

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

    Celkový počet komentářů: 257
    • Jindra
      Jindra

      Nemrls jsem okurky dala kysely zeli a taky dobry

      15.05.2019 16:30:26

    • Lenka
      Lenka

      Recept se mi nelíbí

      Prasárna, takhle se vůbec správně ptáčky nedělají. A ty fotky, úplně světla omáčka, ta má byť pěkně tmavá. A kuchařka, která používá bujón a soju do ptáčků vážně neumí vařit. A závěr mouka, sůl, pepř těstíčko :) katastrofa, k tomu se víc říct nedá

      27.04.2019 03:43:30

      • Sarah
        Sarah

        Re: Recept se mi nelíbí

        tak mě celkem překvapuje, že hledáte recept na toto jídlo, když ho evidentně umíte uvařit nejlíp na světě. CO kdyby jste si šel ten svůj toxický projev vykládat někomu koho to zajímá, když neumíte vysvětlit, jak to udělat lépe bez urážek. Váš život teda musí být teda pěkná nuda, když vymetáte kuchařské weby a píše tam, že byste to nejedl a nadáváte, když se to nevaří podle Polreicha. U nás se s masoxem vařilo běžně, protože když máte děti počítáte každou korunu a nemáte na to abyste do každý pitomý omáčky kupoval kus předraženýho hovězího abyste si udělal půl litru vývaru. A to že se omáčky zadělávají moukou ve vodě je taky celkem běžná věc.

        28.04.2019 13:30:56


    • Monika
      Monika

      Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Recept je moc dobrý, všem doma moc chutnalo, akorát jsem vynechala lák z okurek, zdálo se mi to i bez něj dobré �. Vřele doporučuji �

      03.01.2019 15:24:03

    • Kuba Málek
      Kuba Málek

      ano Masox je hnus, ale kdo má kurva doma furt mít kýbl čerstvýho vývaru?

      20.08.2018 23:11:18

      • Milada Kovářová
        Milada Kovářová

        navykla jsem si dávat do polévek i omáček libeček (lépe čerstvý, když není tak sušený). Jeho chuť masox do značné míry nahradí a necítím se jako travič strávníků :-)

        16.11.2018 16:04:16

      • J.Ermax
        J.Ermax

        Nemusíš mít " kýbl vývaru " . Stačí vzít půl kila oháňky, půl kila hovězích žeber, půl kila hrudí, pár cibulí (ca čtvrt kila) a kilo zeleniny (polévková, pod svíčkovou - co máš rád) a okořenit podle zvyku vavřín (bobkový list), nové koření, pepř, sůl a další. Dej to do pekáče a na ca 180-190 stupňů peč asi půlhodiny, pak to stáhmi o sto stupňů a peč to ještě dset hodin, občas podlévej.
        Když se maso sype od kosti tak to nech vychladnout a ober maso. Dej ho do hrnce s pokličkou, podlij a peč to dalších pár hodin, než se maso úplně rozsype. Pak to naplň do tvořítek na led a máš domácí bujon na pár let, podle toho, jak často vaříš hovbězí (nebo jiný) vývar.

        20.11.2018 19:24:50

      • karel
        karel

        Stačí ho mít v mrazáku ferdo.

        22.02.2019 00:35:10

      • Laades
        Laades

        A co tak ty osle, si udelat jednou opravdovy silny vyvar, rozdelit je do malych krabicek do mrazaku. A pak kdykoliv pouzit.

        21.03.2019 11:40:15

    • Macík
      Macík

      Recept se mi nelíbí

      Bujon ?? Šílený. Dobrý kuchař nepotřebuje náhražky typu vegeta a bujon.

      05.01.2018 15:22:29

    Nalezeno receptů: 257

    Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.