reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

náplň

omáčka

Postup přípravy

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

reklama

Podobné recepty

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů: 243
  • Petr Shellys Marley
    Petr Shellys Marley

    Uvařil sem podle receptu s menší vychytávkou a musím říct že sem sám snědl 2 talíře

    06.12.2017 18:08:58

  • Petr Telička
    Petr Telička

    Ptáčky po maďarsku

    MASO NA PTÁČKA ZÁSADNĚ HOVĚZÍ. Naklepeme, mírně posolíme,popepříme, natřeme hořčicí a posypeme vrstvou červené mleté papriky.
    Orestujeme nakrájenou cibulku a potom do ní namícháme na kostečky nakrájený špek ( ne párky, ne vajíčka ), nasypeme na kostičky nakrájené okurky Znojmia ,zakapeme olivovým olejem.
    Tuto směsku natřeme na rozestřené připravené plátky, zabalíme a svážeme
    Potom na osmažené cibulce uděláme šťávu, zalijeme vývarema zahustíme hladkou moukou.Příloha jsou khouskové kneedlíky nebo noky.

    30.11.2017 23:16:00

  • Jozef
    Jozef

    Doba varenia

    Neviem z akého mäsa varíte " Vtáčky " , ale 90-120 min. ( v komentároch dokonca 3 ! hod.).
    Ja ich varím na panvici zakryté 20-25 min., mäso predtým nenaklepávam, len mierne valčekom na cesto rozvalcujem a mäso je perfektne uvarené.

    22.09.2017 13:02:29

  • Ivana
    Ivana

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Opravdu tato slátanina jen kazí opravdu originál recept na španělské ptáčky. Masox a těstíčko...hmm.)) To bych se styděla někomu nabídnout...

    28.07.2017 16:59:38

  • Monika
    Monika

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    Boze Ti Cesi... dokazou se pohadat fakt kvuli vsemu:-))))

    23.06.2017 10:08:15

  • ooonnn
    ooonnn

    Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

    To si děláte srandu!!!!????
    Recept na " Španělský ptáček "
    Plátky masa naklepeme, řádně osolíme a opepříme, a potřeme hořčicí, na plátek naskládáme plátek kvalitního špeku nebo anglické, půl vejce, polovinu nakládané okurky, kousek uzeniny nebo párku, a čtvrtku cibule. Svážeme potravinovým motouzem. Na pánvi v kombinaci sádla a možnost trochu olivového oleje osmahneme ptáčky ze všech stran do hněda. Vyjmeme a ve výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do hněda společně s nadrobno nakrájeným špekem. Zaprášíme lehce moukou a smažíme do hněda. Přidáme hořčici, posmažíme, dáme trochu lák s okurek, povaříme a zalijeme vývarem (pravým hovězím), a vrátíme do hrnce ptáčky. Přivedeme k varu, stáhneme var na minimum a vaříme pod poklicí mírně do měka (cca 2-3hodiny).
    Ptáčky vyndáme a odstraníme niť, nebo provázek. Máčku přecedíme na ptáčky a podáváme nejlépe z rýží nebo halušky. Dobrou chuť, a né ten hnus co propagujete.

    22.05.2017 23:44:25

  • mirek
    mirek

    misto špekáčku

    dávám čabajku či jinou kvalitní otrejší klobásu. Rozkrojím ji podél a na čtvrtky a délka malinkato přes vajíčko.

    30.03.2017 10:15:40

  • Tomas
    Tomas

    Co to melete o masoxu je umeni uvarit dobre jidlo a je uplne jedno esi tam ten masox je nebo ne kdyz lidem chutna tak je uplne sumak cim to doladis...dejte si facku a proberte se vy " profici,,

    12.03.2017 20:47:07

  • anaj
    anaj

    španělský ptáček-klaska

    Vyčteno a už hodněkrát vyzkoušeno. Podle M.D.Retigové, dědctví kuchařky po babčce. Do cibulového základu přdat 1-2 ančovčky, nebo plátek masa spolu s hořčicí potřít bobečkem sardelové pasty. Žádný Masox už nkdy nepoužjete.

    04.02.2017 11:45:14

Nalezeno receptů: 243

Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček