Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 956692x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 241
Uvařil jsem to (Recept vařilo 226 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

4,6
skvělý recept
839 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů: 241
  • Doba varenia Jozef 22.09.2017 13:02:29

    Neviem z akého mäsa varíte " Vtáčky " , ale 90-120 min. ( v komentároch dokonca 3 ! hod.).
    Ja ich varím na panvici zakryté 20-25 min., mäso predtým nenaklepávam, len mierne valčekom na cesto rozvalcujem a mäso je perfektne uvarené.

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček Ivana 28.07.2017 16:59:38

    Opravdu tato slátanina jen kazí opravdu originál recept na španělské ptáčky. Masox a těstíčko...hmm.)) To bych se styděla někomu nabídnout...

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček Monika 23.06.2017 10:08:15

    Boze Ti Cesi... dokazou se pohadat fakt kvuli vsemu:-))))

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček ooonnn 22.05.2017 23:44:25

    To si děláte srandu!!!!????
    Recept na " Španělský ptáček "
    Plátky masa naklepeme, řádně osolíme a opepříme, a potřeme hořčicí, na plátek naskládáme plátek kvalitního špeku nebo anglické, půl vejce, polovinu nakládané okurky, kousek uzeniny nebo párku, a čtvrtku cibule. Svážeme potravinovým motouzem. Na pánvi v kombinaci sádla a možnost trochu olivového oleje osmahneme ptáčky ze všech stran do hněda. Vyjmeme a ve výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do hněda společně s nadrobno nakrájeným špekem. Zaprášíme lehce moukou a smažíme do hněda. Přidáme hořčici, posmažíme, dáme trochu lák s okurek, povaříme a zalijeme vývarem (pravým hovězím), a vrátíme do hrnce ptáčky. Přivedeme k varu, stáhneme var na minimum a vaříme pod poklicí mírně do měka (cca 2-3hodiny).
    Ptáčky vyndáme a odstraníme niť, nebo provázek. Máčku přecedíme na ptáčky a podáváme nejlépe z rýží nebo halušky. Dobrou chuť, a né ten hnus co propagujete.

  • misto špekáčku mirek 30.03.2017 10:15:40

    dávám čabajku či jinou kvalitní otrejší klobásu. Rozkrojím ji podél a na čtvrtky a délka malinkato přes vajíčko.

  • Masox Tomas 12.03.2017 20:47:07

    Co to melete o masoxu je umeni uvarit dobre jidlo a je uplne jedno esi tam ten masox je nebo ne kdyz lidem chutna tak je uplne sumak cim to doladis...dejte si facku a proberte se vy " profici,,

  • španělský ptáček-klaska anaj 04.02.2017 11:45:14

    Vyčteno a už hodněkrát vyzkoušeno. Podle M.D.Retigové, dědctví kuchařky po babčce. Do cibulového základu přdat 1-2 ančovčky, nebo plátek masa spolu s hořčicí potřít bobečkem sardelové pasty. Žádný Masox už nkdy nepoužjete.

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček Marek 21.01.2017 23:48:56

    " KOSTKOVÝ vývar " není potřeba ..stačí ta štáva z masa a cibulka, případně kapka fermentované houbové sojovky a nějaké bio koření ala podravka ...a vyhnete se VŠEM KOSTKÁM S GLUTAMÁTY A DROŽ ' DOVÝMI EXTRAKTY = OBSAHUJE GLUTAMÁT JAKBYSMET...

Nalezeno receptů: 241
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept