reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Klasický španělský ptáček

Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.


  • 4,6

    1 117×

    4,6 1117
  • 2 h 30 min

  • 239×

Ingredience

náplň

omáčka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 700 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 935 hodnocení

Jak mít hezké Velikonoce i v době karantény?

5. 4. 2020

Bábovka

4,7 1 676 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 754 hodnocení

Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo

4. 4. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Velikonoční pečení s dětmi: Tyhle sušenky ve tvaru zvířátek je budou bavit!

3. 4. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 588 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 741 hodnocení

Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky

2. 4. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 282 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 628 hodnocení

Trvanlivé potraviny do zásoby: Víte, jak je správně skladovat?

1. 4. 2020

Postup přípravy

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

    Celkový počet komentářů: 273
    • X
      X

      ( Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot. ) - 1 Kostka Extra Silný Bujon.

      22.03.2020 22:19:28

    • Radim
      Radim

      Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Tak jsem zkusil poprvé v životě uvařit ptáčka. Španělského. A povedl se mně náramně. Kuchyň je sice plná nádobí a kuchtil jsem celé dopoledne, výsledek stál za to.

      21.03.2020 11:22:21

    • Standa
      Standa

      Španělsky ptáček

      Jednoduché a moc dobré i s rýží.Dnes jsem uvařil a manželka pochválila.

      29.02.2020 12:28:09


    • Tony
      Tony

      Klasický staročeský recept jak mě ho naučila babička... prásk a šup tam s bujonem ���

      20.02.2020 09:38:53

    • Lucie
      Lucie

      Komentář k receptu Klasický španělský ptáček

      Jsou výborné....Rodina jde jde po nich utlouct ��

      30.01.2020 11:33:14

    • jarda sádra
      jarda sádra

      opravdu samí chytří a zkušení,ale v hlavě vzduchoprázdno

      23.01.2020 18:04:06

    • Kuba Málek
      Kuba Málek

      ano Masox je hnus, ale kdo má kurva doma furt mít kýbl čerstvýho vývaru?

      20.08.2018 23:11:18

      • Laades
        Laades

        A co tak ty osle, si udelat jednou opravdovy silny vyvar, rozdelit je do malych krabicek do mrazaku. A pak kdykoliv pouzit.

        21.03.2019 11:40:15


    Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.