reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Klasický ruský boršč

Klasický ruský boršč

Ano, boršč pochází z Ukrajiny, ale za léta se rozšířil po celému světě. Zkuste tento recept na pravý ruský boršč.


  • 4,4

    410×

    4,3 410
  • 2 hod

  • 61×

Postup přípravy

Ingredience jsou uvedeny na hrnec 2 - 2,5 l.

Základem je správně uvařený vývar. Hovězí s kostí umyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění stáhneme teplotu, sebereme z vývaru pěnu. Osolíme, pak vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. 10 - 15 minut před koncem vaření vývaru přidáme celý pepř a bobkový list. Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 - 3 cm dlouhé. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme větší teplotu. Když se nechcete s masem dlouho trápit, můžete nakrájet na kostky.

Nakrájíme brambory na kostky 2 x 2 cm a vložíme do vývaru. Zase po vzkypění stáhneme teplotu a necháme vařit asi 15 minut. Zelí nakrájíme na nudličky a také dáme do hrnce a zvětšíme teplotu, znovu teplotu stáhneme, když začne kypět. Necháme tak vařit na mírném ohni.

Zatím co se nám brambory a zelí vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu. Ještě trochu vše smažíme. Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezmeme jen vývar (asi 2 naběračky) a přidáme ho do pánve. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, vše pečlivě promícháme a necháme dusit doměkka. Po změknutí řepy celou zápravu z pánví dáme do hrnce a zvětšíme oheň. Pozor! Po vzkypění vaříme boršč jen 2 minuty a pak hned vypneme oheň! Přidáme drcený česnek a promícháme. Boršč přikryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut.

Klasický ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Klasický ruský boršč

    Celkový počet komentářů: 80
    • Vladimír
      Vladimír

      Komentář k receptu Klasický ruský boršč

      Žádná Ukrajina! Boršč je ruský. Takzvaní " Ukrajinci " recept Rusům ukradli a přivlastnili si ho - jak ostatně bývá u nich zvykem. Ostatně ani Ukrajina vlastně legitimně neexistuje, měla by patřit celá Rusku. Jen levičáci by ji rádi rusům kradli, stejně jako to udělali s Krymem, který komunista Chruščov ukradl Rusku a přimkl k Ukrajině.

      30.07.2016 12:20:40

      • Ggv
        Ggv

        Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč

        Přesně tak. ukropské hordy nic jineho, než přivlastnovani si cizího neznají. ( cizí jídla, plyn, uzemi, patenty, ruské servery a hry) Na vlastní nápady jim chybí mozek. ty umí jen krást, zabíjet. proto u nás dokážou jen žít v organizovaném zločinu, krást, vyhrožovat, vymáhat vypalné, dovážet děvky, vyrábět drogy, pašovat cigarety, prát penize...
        sláva Rusku, a když uz jsme na stránkách o vaření, tak zejména ruské kuchyni.

        17.11.2016 06:57:12

      • Ggv_je_rudy_mutant
        Ggv_je_rudy_mutant

        Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč

        " Ostatně ani Ukrajina vlastně legitimně neexistuje, měla by patřit celá Rusku " ?
        Ty rudý potrate, tebe asi zplodil nějaký ožralý Ivan, co sem přijel v roce 1968. Si asi děláš prdel, ty rudá filcko. Si něco o historii Ukrajiny najdi, než sem napíšeš takový odpad. Se vsadím, že jsi z nějaké komoušské familie, tvůj tatík asi střílel lidi na hranicích do zad,nebo vám do ve skříni visí uniforma lidových milicí. Jdi si vystřelit mozek z hlavy, i když s tím mikrohovnem, co máš v hlavě místo mozku, to bude značně obtížné.

        31.03.2017 10:05:38

      • tata
        tata

        Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč

        Pánové, hádáte se zbytečně. Boršč je opravdu ukrajinské jak jídlo tak i slovo. Rusky se ta polévka nazývá šči. A toto je variace nikoliv originál - do boršče se nic nesmaží, jakmile přidáte rajčata (protlak) - doba vaření se prodlouží. Také pořadí je jiné - cibule, mrkev, petržel, brambory, zelí, řepa, rajčata. Věřte mi, jím to jíž více než 50 let :-).

        07.06.2017 13:46:52

      • Anja
        Anja

        Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč

        Jenom negramotní debil může tak psát a rozhodovat.

        05.12.2017 06:59:37

      • Tomáš
        Tomáš

        Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč

        tebe odsunout do Ruska potrate

        09.11.2018 16:02:20

    Nalezeno receptů: 80
    |< << 12345678 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Klasický ruský boršč

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.