Klasický ruský boršč

2 hod | polévka | 6 porcí | ruská kuchyně | recept zobrazen: 508981x
Ano, boršč pochází z Ukrajiny, ale za léta se rozšířil po celému světě. Zkuste tento recept na pravý ruský boršč.
Komentáře receptu 71
Uvařil jsem to (Recept vařilo 53 lidí)


Postup přípravy receptu

Ingredience jsou uvedeny na hrnec 2 - 2,5 l.

Základem je správně uvařený vývar. Hovězí s kostí umyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění stáhneme teplotu, sebereme z vývaru pěnu. Osolíme, pak vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. 10 - 15 minut před koncem vaření vývaru přidáme celý pepř a bobkový list. Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 - 3 cm dlouhé. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme větší teplotu. Když se nechcete s masem dlouho trápit, můžete nakrájet na kostky.

Nakrájíme brambory na kostky 2 x 2 cm a vložíme do vývaru. Zase po vzkypění stáhneme teplotu a necháme vařit asi 15 minut. Zelí nakrájíme na nudličky a také dáme do hrnce a zvětšíme teplotu, znovu teplotu stáhneme, když začne kypět. Necháme tak vařit na mírném ohni.

Zatím co se nám brambory a zelí vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu. Ještě trochu vše smažíme. Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezmeme jen vývar (asi 2 naběračky) a přidáme ho do pánve. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, vše pečlivě promícháme a necháme dusit doměkka. Po změknutí řepy celou zápravu z pánví dáme do hrnce a zvětšíme oheň. Pozor! Po vzkypění vaříme boršč jen 2 minuty a pak hned vypneme oheň! Přidáme drcený česnek a promícháme. Boršč přikryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut.

Klasický ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

autor receptu:

Klasický ruský boršč

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porcí

Recept Klasický ruský boršč byl 18.05.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,4
skvělý recept
316 hlasujících
  • Recept Klasický ruský boršč - Výborný :)


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický ruský boršč

Celkový počet komentářů: 71
  • Komentář k receptu Klasický ruský boršč sikulka 07.09.2017 04:03:55

    Vím, že tuto polévku vaří každá hospodyňka po svém. Recepty se liší ne podle národností, oblastí, či měst. Chalupu od chalupy jsou různé a liší se opravdu velmi. Jedla jsem originály, každá polévka byla jiná a mně stejně nejvíc chutnal boršč " český " .Tak, jako děláme českou čínu, vaříme si i boršč po našem. Dobrou chuť!

  • Komentář k receptu Klasický ruský boršč sikulka 07.09.2017 03:57:20

    Vážení přátelé, boršč je vynikající polévka a je mi šuma fuk, jestli je ruská, nebo ukrajinská.

  • Úžasná bašta 07.09.2017 00:02:07

    Děkuji kuchaři či kuchařce. Zuřil jsem, co jsem si to vzal do hlavy, jen vývar trval 4 hodiny. Výsledek: ÚŽASNÉ, děkuji. Moje žena to miluje a já ji potěšil. Krása a nádhera, nezávisle na zemi původu.

  • komentár k receptu Vzbúrený Jób 13.08.2017 07:26:49

    Chudák boršč. Je to výborné jedlo a je úplne jedno či ukrajinské alebo ruské a rozhodne si nezaslúži takýto spôsob vyjadrovania.

  • politika Vája 09.08.2017 11:49:32

    Smutné čtení. Zde máme diskutovat o gastronomii, ne snad? Tento typ polévky dělají Rusové stejně jako Ukrajinci či Poláci. Pochopitelně s krajovými odlišnostmi. Tak si zkuste některou variantu uvařit a zchlaďte hlavy. A pokud někteří zvláště zoufalí jedinci potřebují pro své potěšení psát hloupé dopisy, přesuňte se na příslušné stránky.
    Zdravím
    Vája

  • Komentář k receptu Klasický ruský boršč Vladimír 30.07.2016 12:20:40

    Žádná Ukrajina! Boršč je ruský. Takzvaní " Ukrajinci " recept Rusům ukradli a přivlastnili si ho - jak ostatně bývá u nich zvykem. Ostatně ani Ukrajina vlastně legitimně neexistuje, měla by patřit celá Rusku. Jen levičáci by ji rádi rusům kradli, stejně jako to udělali s Krymem, který komunista Chruščov ukradl Rusku a přimkl k Ukrajině.

    • Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč tata 07.06.2017 13:46:52

      Pánové, hádáte se zbytečně. Boršč je opravdu ukrajinské jak jídlo tak i slovo. Rusky se ta polévka nazývá šči. A toto je variace nikoliv originál - do boršče se nic nesmaží, jakmile přidáte rajčata (protlak) - doba vaření se prodlouží. Také pořadí je jiné - cibule, mrkev, petržel, brambory, zelí, řepa, rajčata. Věřte mi, jím to jíž více než 50 let :-).

      • Re: Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč Luděk 01.08.2017 21:39:29

        Šči je ruský druh zelnačky,rozdíl mezi ruským a ukrajinským borščem je v použitém mase.V rusku se používá hovězí,na ukrajině vepřové.

    • Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč Ggv 17.11.2016 06:57:12

      Přesně tak. ukropské hordy nic jineho, než přivlastnovani si cizího neznají. ( cizí jídla, plyn, uzemi, patenty, ruské servery a hry) Na vlastní nápady jim chybí mozek. ty umí jen krást, zabíjet. proto u nás dokážou jen žít v organizovaném zločinu, krást, vyhrožovat, vymáhat vypalné, dovážet děvky, vyrábět drogy, pašovat cigarety, prát penize...
      sláva Rusku, a když uz jsme na stránkách o vaření, tak zejména ruské kuchyni.

      • Re: Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč Stefan 21.12.2016 22:16:14

        čo to tu za debila rozobera rusko tu ide hlavne o polievku a nie o politiku

Nalezeno receptů: 71
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický ruský boršč
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept