Klasický ruský boršč

2 hod | polévka | 6 porcí | ruská kuchyně | recept zobrazen: 485303x
Ano, boršč pochází z Ukrajiny, ale za léta se rozšířil po celému světě. Zkuste tento recept na pravý ruský boršč.
Komentáře receptu 68
Uvařil jsem to (Recept vařilo 52 lidí)


Postup přípravy receptu

Ingredience jsou uvedeny na hrnec 2 - 2,5 l.

Základem je správně uvařený vývar. Hovězí s kostí umyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění stáhneme teplotu, sebereme z vývaru pěnu. Osolíme, pak vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. 10 - 15 minut před koncem vaření vývaru přidáme celý pepř a bobkový list. Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 - 3 cm dlouhé. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme větší teplotu. Když se nechcete s masem dlouho trápit, můžete nakrájet na kostky.

Nakrájíme brambory na kostky 2 x 2 cm a vložíme do vývaru. Zase po vzkypění stáhneme teplotu a necháme vařit asi 15 minut. Zelí nakrájíme na nudličky a také dáme do hrnce a zvětšíme teplotu, znovu teplotu stáhneme, když začne kypět. Necháme tak vařit na mírném ohni.

Zatím co se nám brambory a zelí vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu. Ještě trochu vše smažíme. Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezmeme jen vývar (asi 2 naběračky) a přidáme ho do pánve. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, vše pečlivě promícháme a necháme dusit doměkka. Po změknutí řepy celou zápravu z pánví dáme do hrnce a zvětšíme oheň. Pozor! Po vzkypění vaříme boršč jen 2 minuty a pak hned vypneme oheň! Přidáme drcený česnek a promícháme. Boršč přikryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut.

Klasický ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

autor receptu:

Klasický ruský boršč

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porcí

Recept Klasický ruský boršč byl 18.05.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,4
skvělý recept
307 hlasujících
  • Recept Klasický ruský boršč - Výborný :)


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický ruský boršč

Celkový počet komentářů: 10
  • Komentář k receptu Klasický ruský boršč Vladimír 30.07.2016 12:20:40

    Žádná Ukrajina! Boršč je ruský. Takzvaní " Ukrajinci " recept Rusům ukradli a přivlastnili si ho - jak ostatně bývá u nich zvykem. Ostatně ani Ukrajina vlastně legitimně neexistuje, měla by patřit celá Rusku. Jen levičáci by ji rádi rusům kradli, stejně jako to udělali s Krymem, který komunista Chruščov ukradl Rusku a přimkl k Ukrajině.

    • Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč tata 07.06.2017 13:46:52

      Pánové, hádáte se zbytečně. Boršč je opravdu ukrajinské jak jídlo tak i slovo. Rusky se ta polévka nazývá šči. A toto je variace nikoliv originál - do boršče se nic nesmaží, jakmile přidáte rajčata (protlak) - doba vaření se prodlouží. Také pořadí je jiné - cibule, mrkev, petržel, brambory, zelí, řepa, rajčata. Věřte mi, jím to jíž více než 50 let :-).

    • Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč Ggv 17.11.2016 06:57:12

      Přesně tak. ukropské hordy nic jineho, než přivlastnovani si cizího neznají. ( cizí jídla, plyn, uzemi, patenty, ruské servery a hry) Na vlastní nápady jim chybí mozek. ty umí jen krást, zabíjet. proto u nás dokážou jen žít v organizovaném zločinu, krást, vyhrožovat, vymáhat vypalné, dovážet děvky, vyrábět drogy, pašovat cigarety, prát penize...
      sláva Rusku, a když uz jsme na stránkách o vaření, tak zejména ruské kuchyni.

      • Re: Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč Ggv_je_rudy_mutant 31.03.2017 09:59:25

        Ggv,
        ty rudá zdechlá pičo, hlavně, že Rusi jsou rozlezlí po celém světě a jejich mafie je mnohem mocnější než ta ukrajinská, v USA je skutečně milují. Ty smradlavý zjebaný potkane, Rusi mají na svědomí desítky milionů nevinných Ukrajinců, poté co Stalin vyvolal na Ukrajině umělý hladomor.

        " než přivlastnovani si cizího neznají. Na vlastní nápady jim chybí mozek. " Krásně jsi popsal ruskou špínu.

        Svině zdechlá.

        • Re: Re: Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč Brankoslav 05.05.2017 19:44:08

          Ty píčo, když už Stalin vyrobil ten hladomor na Okrajině (a povedlo se mu to i v Polsku), tak těch 150milionů Okrajinců snad uhladili Gruzinci, vemeno vulgární nevzdělaný.
          Měli je upálit. Upalování je přece správný, říkal soustruh Bartuška a problém by neblil.

        • Re: Re: Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč elle 07.04.2017 15:27:50

          S Vami by som sa teda nechcela stretnúť - slovná zásoba plná vulgarizmov a duša malicherná ... brrr ....že by ste chceli učiť novodobé dejiny ?

      • Re: Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč Stefan 21.12.2016 22:16:14

        čo to tu za debila rozobera rusko tu ide hlavne o polievku a nie o politiku

    • Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč Ggv_je_rudy_mutant 31.03.2017 10:05:38

      " Ostatně ani Ukrajina vlastně legitimně neexistuje, měla by patřit celá Rusku " ?
      Ty rudý potrate, tebe asi zplodil nějaký ožralý Ivan, co sem přijel v roce 1968. Si asi děláš prdel, ty rudá filcko. Si něco o historii Ukrajiny najdi, než sem napíšeš takový odpad. Se vsadím, že jsi z nějaké komoušské familie, tvůj tatík asi střílel lidi na hranicích do zad,nebo vám do ve skříni visí uniforma lidových milicí. Jdi si vystřelit mozek z hlavy, i když s tím mikrohovnem, co máš v hlavě místo mozku, to bude značně obtížné.

    • Re: Komentář k receptu Klasický ruský boršč Tomýk 08.03.2017 19:21:47

      To se hned pozná, když má někdo v hlavě místo mozku nas*áno...

Nalezeno receptů: 68
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický ruský boršč
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co je to hyperaktivní močový měchýř?

    Co je to hyperaktivní močový měchýř?

    Je časté vyhledávání toalet běžnou součástí vašeho dne? Je pro vás rychlá dostupnost toalety naprostou prioritou, kamkoliv se vypravíte? Vyhýbáte se společenským událostem, návštěvám, zneklidňuje vás cizí prostředí? Pomalu ale jistě se vzdáváte sexuálního života? Možná víme, co za tím stojí.

  • Léto je období vaginálních mykóz a kvasinkových infekcí. Jak jim předejít?

    Léto je období vaginálních mykóz a kvasinkových infekcí. Jak jim předejít?

    Kvasinkové onemocnění nám může znepříjemnit dovolenou i celé léto. Jeho příčinou bývá koupání se v bazénech a na koupalištích, kde dochází k narušení přirozeného vaginálního pH. Ke vzniku onemocnění pak přispívá i nadměrná konzumace sladkostí a stres.




přidat nový recept