reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Klasický kynutý štrúdl s jablky

Nejlepší moučník na víkend, množství stačí na tři velké nohavice. Jednodušší, než se zdá. Recept je časově náročnější, ale vynikající.


  • 3,4

    93×

    3,3 93
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Mléko si ohřejeme na teplotu takovou, aby nás nepálilo do prstu. Přidáme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice (droždí). Necháme asi 10 min kynout.

Do mísy nasypeme asi 750 g polohrubé mouky. Vlijeme vykynutý kvásek i s mlékem. Poté přidáme olej, vejce a začneme zpracovávat těsto. Při zpracování postupně zapracujeme zbylou mouku. Hněteme tak dlouho, dokud není těsto hladké a zpracované tak, že se nelepí na mísu. Těsto odložíme na teplé místo vykynout. Dávám mísu na termofor nebo na topení. Necháme kynout asi 30 minut.

Zatím si připravíme náplň. Jablka očistíme a nahrubo nastrouháme. Ořechy nasekáme. Jablka smícháme s ořechy, přidáme rum, citronovou kůru, hřebíček a cukr. Pokud máme sladká jablka nebo jablka bez šťávy, doporučuji ještě přidat 1lžíci citronové šťávy nebo citronádu.

Když je těsto vykynuté, zvětší svůj objem asi 1x, oddělíme z něj asi 1/3. Nohavice budou tři. Toto množství se v podobě nohavice akorát vleze na plech. Z třetiny těsta vyválíme na pomoučněném pečícím papíře tenký plátek, méně než 0,5 cm.

Celý povrch plátu pomažeme vejcem rozšlehaným v oleji. Na takto připravený plát pravidelně rozložíme 1/3 připravené náplně. Potom postupně zavinujeme, pečící papír nám v tom hezky pomůže. Nakonec celou nohavici štrúdlu přestěhujeme na mělký plech (dávám ji diagonálně). Znovu pomažeme směsí oleje a vejce, na několika místech propíchneme přes celou výšku nohavice.

Klasický kynutý štrúdl s jablky pečeme v předehřáté troubě mírně asi 15 - 20 minut. Nakonec na talíři posypeme směsí vanilkového a moučkového cukru. Díky rumu není štrúdl vhodný pro děti.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Klasický kynutý štrúdl s jablky

    Celkový počet komentářů: 3
    • Chemik
      Chemik

      Nevhodny pro deti?

      To jako vazne? Jitinko, spocitej si kolik promile alkoholu je v celem objemu strudlu PRED pecenim, dale si zjisti pri jake teplote vari lih a popremyslej, kolik ho tam asi zustane po peceni. Porovnej koncentraci alkoholu s malou sklenickou piva, ktera se doporucuje i detem na traveni.

      Priste napises, ze lahev s mlekem, ktera stala v lednici vedle rumu neni vhodna pro deti?

      24.10.2018 20:59:10

    • Radka
      Radka

      Nepovedlo se

      Tento recept je bohuzel nesmysl, vubec nedoporucuji, testo dle receptu je tekute, patla se a lepi a absolutne nelze rozvalet.

      06.11.2015 20:54:01

    • Steele19Lynn
      Steele19Lynn

      I received my first < a href="http://goodfinance-blog. com/topics/personal-loans" > personal loans < /a > when I was 32 and it supported my relatives very much. Nevertheless, I require the consolidation loans once again.

      01.01.2012 00:20:29


    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Klasický kynutý štrúdl s jablky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.