reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Klasický hovězí guláš

Klasický hovězí guláš

Recept na guláš z hovězí kližky připravovaný klasickým způsobem, kdy se pomalu dusí na cibuli stejně tolik masa bez mouky a okoření se jen červenou paprikou a má výraznou ostrou chuť.


  • 2,7

    55×

    2,7 55
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Hovězí kližku omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší kostky o hraně asi 3 cm. Cibule má být klasicky přesně tolik, kolik váží maso. Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostky. Feferonku nakrájíme na jemno.

Cibuli restujeme i s pokrájenou feferonkou na horkém sádle do zhnědnutí cibule, pozor nespálit! Přisypeme lžíci červené mleté sladké papriky a za usilovného míchání necháme papriku úplně rozpustit v horkém tuku. Podlijeme malým množstvím horkého hovězího vývaru anebo horké vody a necháme vydusit až na tuk. Tento postup zopakujeme celkem třikrát za sebou, čímž se cibule rozvaří a přirozeným způsobem zahustí a výborně ochutí guláš.

Tento guláš se nikdy nezahušťuje moukou! Ani ničím jiným jako škrobem, nastrouhaným bramborem a podobně. Dále přilijeme rajčatovou šťávu, krátce orestujeme, vhodíme kostky masa a za stálého míchání zprudka opékáme maso v tomto základu, dokud se na povrchu nevytvoří tenoučká kůrčička, maso zůstane uvnitř krásně šťavnaté a nevysuší se.

Podlijeme malým množstvím horkého domácího hovězího vývaru anebo horké vody a podle chuti až nyní osolíme. Hrnec přikryjeme pokličkou a na nízkém plameni pomalu dusíme do změknutí masa, což trvá asi 120 minut.

Během dušení se pomalu uvolní z kližky klih (glej), který udělá gulášovou šťávu rosolovitou, přirozeně hustější a mnohem chutnější. Čas od času zkontrolujeme obsah hrnce, podlijeme vždy jen malým množstvím horké tekutiny, aby se nepřerušil var a aby se guláš nepřipálil. V uvařeném guláši nemá být mnoho šťávy, spíše málo, ale má být hustá a rosolovitá.

Klasický hovězí guláš podáváme jako samostatné jídlo obyčejně s kynutým vařeným knedlíkem, vařenými bramborami, dušenou rýží anebo těstovinami. Guláš nejlépe chutná odležený druhý den po uvaření a platí zásada, že čím starší, tím lepší.

Guláš můžeme položit naběračkou na povrch různých méně výrazných zeleninových omáček jako fazolové, bramborové a jiné. Kdo nemá rád ostrá jídla, feferonku vynechá. Guláš je velmi chutné jídlo, které se nikdy nepřejí.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Klasický hovězí guláš

    Celkový počet komentářů: 2

    • stavros666
      stavros666

      Klasický hovězí guláš

      Moc děkuji za inspiraci.Udělal jsem ho podle Vašeho receptu a musím říci i strávníci,že byl uchvancancující.
      Jen rajčatovou šťávu jsem tam nedával,ale rozmixoval jsem čerstvá rajčata.Bez jakýchkoliv rádoby ochucovadel,které by myslím tu pravou chuť gulášku-takové mňamky-určitě pokazily.Ale jak se říká**proti gustu žádný dišputát**
      Současně přeji všem gurmánům dobrého chutnáníi příjemné zažívání....///

      12.04.2019 12:21:32

    • Alena
      Alena

      Komentář k receptu Klasický hovězí guláš

      Top guláš! Mohu jen doporučit. Jsem velmi náročná co se chuti guláše týče a můj chlap doma také. A tenhle předčil naše očekávání! Moc děkuji, máme ho doma moc rádi a vaříme skoro každý víkend

      11.02.2019 21:07:28

    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Klasický hovězí guláš

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.