Dochází vám fantazie na dobrý oběd pro celou rodinu? S tímhle receptem nešlápnete nikdy vedle, navíc chutná i druhý den po ohřátí. Žádné dlouhé hodiny u sporáku, recept je rychlý, jednoduchý a zvládnete jej i v případě, že v kuchyni teprve začínáte.
50 g | máslo |
1 ks | cibule |
4 porce | kuře |
40 g | hladká mouka |
2 dl | smetana 12% |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletá sladká paprika |
1. Středně velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Kuře očistíme a naporcujeme.
2. Ve větším hrnci či dostatečně velké a hluboké pánvi rozpustíme máslo a osmažíme jemně pokrájenou cibuli. Když je cibule zlatavá, za stálého míchání přisypeme mletou sladkou papriku. Dáváme pozor, aby se paprika nespállila, omáčka by nám mohla zhořknout. Po zpěnění zalijeme trochou vody nebo vývaru, přidáme osolené porce kuřete a dusíme pod pokličkou doměkka. Při dušení porce masa obracíme a průběžně podléváme vodou.
3. Měkké porce kuřete vyjmeme stranou, šťávu zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z mouky a másla, rozšleháme a povaříme nejméně 20 minut v hustší omáčku. Poté omáčku zalijeme smetanou pro zjemnění, necháme přejít varem a podle potřeby ještě přisolíme. Paprikovou omáčku přecedíme na porce kuřete a prohřejeme.
4. Klasické kuře na paprice podáváme s dušenou rýží nebo těstovinami. Skvělou přílohou jsou také domácí halušky.
!TIP k přípravě
Pro ještě lepší výsledek použíjeme smetanu ke šlehání s vyšším obsahem tuku, omáčka bude krémovější a nebude mít tendenci se srazit ani při delším vaření. Oproti tomu kysanou smetanu přidáváme až na samý konec vaření, měla by mít pokojovou teplotu, aby nedošlo k teplotnímu šoku. Každá smetana vytvoří trochu jinou chuť paprikové omáčky.
Pokud potřebujeme omáčku dokyselit, použijeme ocet, ovšem opatrně, stačí ho opravdu málo. Pokud nemáme s vařením příliš zkušeností, sáhneme spíše po citronové šťávě.
!TIP k servírování
Maso můžeme servírovat spolu s omáčkou a přílohou na talíři v kuse, ale mnohem příjemnější pro konzumaci je maso od kosti natrhat na menší kousky a vložit přímo do omáčky.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Babiččino kuře na paprice: Vyzkoušejte 6 luxusních receptů
Jemné kuřecí maso, voňavá mletá paprika a lahodná smetana, vždyť kdo by odolal této kombinaci! Jednoduché recepty, které nám připomenou dětství. Slepice či kuře na paprice bylo často tím nejoblíbenějším jídlem, které jsme si mohli přát. Pojďme se společně podívat na pár receptů, které nás do provoněné babiččiny kuchyně ve vzpomínkách vrátí.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Jak uvařit poctivý houskový knedlík
Václav Frič - šéfkuchař restaurace Na pekárně, nás v následujícím videu naučí vařit poctivý houskový knedlík.
autor kacenka.hvezdicka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena